Professzorok kérik a tévéket: ne közvetítsék Trump koronavírusos tájékoztatóit
K__AP20200428219_top_story_lead.jpg
Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport napi sajtóértekezletén a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2020. április 27-én.

Professzorok kérik a tévéket: ne közvetítsék Trump koronavírusos tájékoztatóit

  • narancs.hu
  • 2020. április 29.

Interaktív

Az újságírást oktató professzorok szerint közegészségügyi veszélyt jelentenek az elnök tájékoztatói.

Újságírást oktató professzorok fogtak össze Amerikában, és Jay Rosen, a New York-i Egyetem oktatójának vezetésével nyílt levelet írtak a hírhálózatoknak - arra kérik a tévéket, hogy ne közvetítsék élőben az elnök koronavírusos tájékoztatóit. "Donald Trump arra használja ezt a platformot hogy félretájékoztasson és téves híreket közöljön a Covid-19 vírussal kapcsolatban. Épp ezért a tájékoztatók súlyos közegészségügyi veszélyt jelentenek, életek múlhatnak a hamisságokon, hazugságokon és túlzásokon" - áll a levélben, amit a Columbia Egyetem, valamint a Michigan-i, Pennsylvania-i Egyetem professzora is aláírt, és további oktatókat buzdítanak csatlakozásra. Aggályaikat elküldték az ABC, az MSNBC, az NBC, CBS és a CNN-t is irányító WarnerMedia elnökének és hírigazgatójának is.

A professzorok azt javasolják, hogy ahelyett, hogy élőben közvetítik a tájékoztatókat, inkább csak szemlézzék az eseményeket, az elnöknek pedig csak azokról a kijelentéseiről számoljanak be, amely külső forrásból is megerősíthető - más esetben pedig mutassanak rá, ha Trump hazudik.

Múlt héten az elnök például felvetette, hogy kézfertőtlenítőt kellene fecskendezni az emberekbe, vagy ultraibolya-fénnyel is meg lehetne sugározni őket - mindez óriási felháborodást váltott ki, az egészségügyi szakemberek körében, mire Trump pár nappal később azt mondta, ő csak szarkasztikusan fogalmazott. Nemcsak a félretájékoztatás okoz problémát a tájékoztatókon: Trump több alkalommal is arra használta az eseményt, hogy saját és kormánya sikereivel kérkedjen. Egy alkalommal egy csúsztatásokkal teli propagandavideót vetíttetett le, mire válaszul a CNN és az MSNBC egyszerűen megszakították a közvetítésüket.

Via The Wrap

Neked ajánljuk