rés a présen

Engem az érdekel, ami gyomorszájba vág

Rieger Johanna szerkesztő, M1, Kultúrház

  • .
  • 2009. április 30.

Interaktív

rap: Melyik műsorokat szerkeszted? RJ: Kultúrház - ahol vasárnap kezdődik a hét. Ez a vasárnap délutáni háttérmagazinunk (szlogenje). Szeptember óta vagyunk vasárnap is képernyőn, és ezt az adást hétfőn éjjel abaglyok szintén láthatják az m1-en.

rés a présen: Mik a kedvenc témáid?

Rieger Johanna: Öt évvel ezelőtt, amikor indultunk, kijelöltünk határokat. Azóta ez az, ami folyton változik. A Beyond Budapesttel Lotz Károly-freskót nézegetni egy pusztuló VIII. kerületi bérház lépcsőházában éppúgy kultúra, mint őrjöngeni a városi lét reménytelenségén vagy katartikus élményt átélni a Csík zenekar koncertjén.Engem az érdekel, ami az érzelmekre hat, ami gyomorszájba vág.

rap: Tavaly elmaradtak a nyári fesztiválközvetítések. Idén lesznek?

RJ: A Kultúrház szándékai szerint mindenhol jelen lesz, ahol eddig is volt. Rajtam nem múlik, a POSZT-tól kezdve a Medvehagyma Fesztiválon keresztül a Szigetig kedvemre való riportokat készítenék. De a kérdés az: van-e szándék? - hogy Lovasit idézzem.

rap: Májusban mi lesz?

RJ: A május kulturális értelemben túlfűtött lesz. Nem alszom túl sokat, pedig nem is én utazom New Yorkba, hanem Winkler Nóra, Halász Judit és Kilián Attila. Viszont én leszek, aki Nóra nélkül készítek vasárnapi Kultúrházat úgy, hogy végülő mégis benne legyen.Május 3-án az Extremely Hungary magyar kulturális évad helyszínéről jelentkezünk egy Salman Rushdie-interjúval. A hónap másik fontos eseménye a berlini fal leomlásának évfordulója, de lesz holland Space Színház a Trafóból és Cecilia Bartoli, napjaink legnépszerűbb mezzoszopránja a MűPából.

rap: Mi a kedvenced a műsorkészítésben?

RJ: Egy riporter legyen képes egy Versace ruhában akármilyen sznob partin interjúzni bármilyen világhírességgel, és másnap üljön be a buszba, és legyen jelen mondjuk a balassagyarmati fegyházban, amikor a fogvatartottak restaurálják a kápolnát (ebből nekem a Versace nincs meg). És legyen észnél, mikor kiderül a nagyon tehetségesen rajzoló és festő elítéltről, hogy ölt már embert. Mostanában bármelyik riportnál és bármelyik adásnál az is érdekel, hogy hogyan lehet elrontani egy helyzetet, hogyan működik a szabálytalanság, meddig lehet elmenni a tévé keretein belül.

rap: Miért nézzünk Kultúrházat?

RJ: Mert nem csak oldalról vakarássza a kultúrát, mert néha tömény, néha meg éppen elég és élvezhető is.

Figyelmébe ajánljuk