Snoblesse Oblige 2023/40.

  • Narancs
  • 2023. október 4.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Pedig kétségtelen, csakis ő lehet az a Sátán, aki / levett kalappal sétál, vagy odaül a zongorához / csörömpöl, sír és néha ugat olyan irtóztatóan / hogy elsötétül az ég s a házak falai beomlanak.

(Kassák Lajos: A mérleg serpenyője)

péntek október 6. 10.00 Utószezon – kiállítás

Kenesei Zsolt egy zsámbéki szubjektivista és újhumanista, aki mindent újrafogalmaz. Egy ember, aki tudatában van saját végességének, és egy művész, aki a semmi tudatában hangsúlyozza a „határhelyzetek” jelentőségét, a semmi szépségét, és aki komplett drámákat ír fényképezőgépével a semmiből. A zsámbéki Rilke, a Jóvilág utcai Wim Wenders. Fotói október 22-ig mindennap megtekinthetők, és a kiállítást érdemes összekötni a helyi premontrei templomrom megtekintésével.

(Zsámbéki Művelődési Ház kisterme, Zsámbék, Etyeki u. 2.)

 

péntek október 6. 18.00 Nap és beton

Lukas, Julius, Gino és Sanchez, négy tinédzser fiú 2003-ban a berlini Gropiusstadt negyedben drogok, bandaháborúk és családi poklok között. David Wnendt filmje Felix Lobrecht részben önéletrajzi regénye nyomán készült és a Szemrevaló filmfesztiválon mutatják be német nyelven, magyar felirattal, 12 éven felülieknek.

(Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

péntek október 6. 19.00 Alexander Boldachev hárfaestje

A 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál műsorán többek között Gluck, Mozart, Arvo Pärt, Boldachev, Chopin, Muszorgszkij és Sosztakovics művei. A másnapi záró gálaműsoron Jana Boušková, Alexander Boldachev, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok játszanak. Miközben a hárfa­kiállítás is megtekinthető.

(Gödöllői Királyi Kastély – Díszterem, Lovarda, Barokk Színház)

 

péntek október 6. 20.00 Egy az egybe… csak maga – Lovasi-koncert

Lovasi András „egyszálgitáros” estje 35 év dalaiból válogat. A szólólemezeken szereplő szerzemények mellett Kiscsillag- valamint Kispál és a Borz-számok is megszólalnak. Újabb dalok is előkerülhetnek.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek október 6. 22.30 Nze Nze, Dreamgirls, EccotVirgo – koncert

Az UH Fest 2023 ötödik napjának második része a világ legprogresszívebb zenéivel. Szakrális francia punkokkal, ír innovatív feministákkal, és egy mexikói pszicho-akusztikussal. A végén a hazai dj, Gilbert Pomelo zár. Minden program megtalálható az uh.hu oldalon.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat október 7. 18.00 A BFZ Barokk Együttesének templomi koncertje

A Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes, közösségépítő koncertturnéja folytatódik ebben a szezonban is. Ezúttal az alábbi műsorral: Schütz: O Jesu, Nomen dulce; Merula: Ciaccona a tre; Monteverdi: Messa a quattro voci et salmi concertati; Bach: Liebster Immanuel, Herzog der Frommen.

(Hosszúhetényi Szent Miklós-templom, Hosszúhetény, Iskola u. 49.)

 

szombat október 7. 19.00 Un Ballo – bemutató

A Székesfehérvári Balett Színház Müller Péter Isten bohócai című irodalmi művének táncszínházi adaptációját, valamint a legendás Jiří Kylián Un Ballo című koreográfiáját mutatja be. Az előbbit Egerházi Attila koreografálta, az utóbbit Shirley Esseboom balettmester tanította be.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat október 7. 20.00 Pluto lemezbemutató, Újzenekar, Captain Average – koncert

Izgalmas rockandroll-este, budapesti underground rockzenekarokkal, amelyek sajátos módon fogalmazzák meg az őket körülvevő világot. A Pluto itt mutatja be az Ismeretlen magyar költő című új albumát. Aztán tánc.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat október 7. 20.00 Hari_drama, Mirador – koncert

Pszichedelikus soul zene, energikus, intenzív koncertélmény egy mindössze kétéves zenekartól, amelynek a tagjai előzetesen már más zenekarokban megedződtek. Utánuk pszichedelikus etno-rock formáció, népzenei dalszövegekkel és tört ritmusokkal.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

vasárnap október 8. 10.00 A teremtés festője – kiállítás

Válogatás Jakovits József New Yorkban készült képeiből. A művész 1965-ben emigrált az Egyesült Államokba, hátrahagyta a családot, a Rottenbiller utcát és az Európai Iskola művészkörét, valamint egész addigi életművét. A kivándorlás idején már 56 éves volt, mégis megtalálta új művészi identitását. A tárlat november 12-ig látható.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Hősök tere)

 

vasárnap október 8. 17.00 Lábujjhegyen – Keresd a nőt!

A Lábujjhegyen új évadában Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész játszani hívja a közönséget. Minden előadáson egy-egy témát körbejárva idézik meg a tánc- és zenetörténet legendás alakjait, mesterműveit és lebilincselő történeteit. Ez alkalommal arról lesz szó, hányféle szerepben vannak jelen a nők a zene- és tánctörténetben.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

vasárnap október 8. 20.00 Lovász Irén lemezbemutató koncertje

A néprajzkutatóként is ismert népdalénekes a nyolcvanas években tűnt fel. Később Hortobágyi Lászlóval készített remek lemezeket, aztán a Makám énekese volt, és közben szólóalbumai mellett számos népzenei, világzenei projektben is részt vett. 2006-ban indította el Gyógyító hangok című lemezsorozatát, amely az idén áprilisban megjelent darabbal vált teljessé. A ДDevával és több más kiváló zenésszel készült anyag élőben is a közreműködő társakkal szólal meg. Lukács Miklós, Horváth Kornél, Lantos Zoltán, Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Pintér Ágnes és Keönch László Farkas is ott lesz a színpadon.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő október 9. 19.00 Az OMIKE zsinagógakoncertje

A Budapesti Fesztiválzenekar különleges kamarazenei koncertje a Szonáta fuvolakvintettre című Bee­thoven-művel indul Guy Braun­stein izraeli hegedűművész átiratában. Utána a héber ábécé dálet betűjének jelentését és misztikáját fejtegeti Zeitler Ádám rabbijelölt és egy lauderes diák, majd Ottorino Respighitől adják elő az Il Tramontót. A második részben egyebek közt elhangzik Kodály Zoltán szerenádja két hegedűre és brácsára, Znamenák István pedig Kardos G. György Avraham Bogatir hét napja című regényéből olvas fel részleteket.

(Rumbach utcai zsinagóga, Bp. VII., Rumbach Sebestyén u. 13.)

 

hétfő október 9. 19.00 Folks&Classics – koncert

A Góbé zenekar és a KamaraSzólisták közös projektjében a népzene és a komolyzene találkozik Bartók Béla művein keresztül.

(MomKult, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

hétfő október 9. 19.00 Sisi és én

A már sokszor elmesélt Sisi-mítosz legújabb filmverziója minden eddigi változatnál vadabb. Két színésznő: Susanne Wolff és Sandra Hüller csap össze benne és játssza kölcsönösen a falig a másikat – Tanja Hausner lenyűgöző jelme­zei­ben, Nico, a Portishead és a Le Tigre zenéjével. Friss német–svájci–osztrák dráma a Szemrevaló programján. A film vetítése után a fesztivál vendége Frauke Finsterwalder rendezőnő.

(Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

hétfő október 9. 19.00 Pléh Csaba és Mérő László kettős, kölcsönös könyvbemutatója – online program

A KÉK Kulturális Élményklub nyilvános estjére csak regisztrálni kell, az előadás után a közönség kérdezhet, hozzászólhat. Bővebb információk a klubról: kekklub.hu

 

kedd október 10. 19.00    Oltai Kata bemutatja: Meleg férfiak, hideg diktatúrák

Folytatódik a Harmadik szem filmklub évada a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Takács Mária 2015-ben készült kreatív szocio-dokumentumfilmje azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A vetítés után beszélgetés a nézőkkel, a rendezővel és talán néhány szereplővel közösen.

(Eötvös10 Színházterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd október 10. 19.00    GisL

Tánc- és koncertélmény Győrből. A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő, mai napig népszerű remekműve. Az először 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot. A Győri Balett előadásában e misztikus, egyszerre gyönyörű és borzongató történet Lajkó Félix zenéjével kel új életre, a minden balerina által vágyott címszerepet pedig Herkovics Eszter Adria táncolja. A koreográfus Velekei László.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd október 10. 19.00    Hó Márton és a Jégkorszak – koncert

A 2010-es évek egyik emblematikus budapesti zenekara, amely független gitárzenéjével, jellegzetes dalszövegeivel, „fürdőszobapopjával” maradandót alkotott a magyar popzenében. Egyik jelentős lenyomata a Dalok a fürdőszobából című 2011-es bemutatkozó nagylemezük, amelyet 2023-ban vinylen is megjelentetett a zenekar. Ennek lesz egyfajta „újrabemutatója”, ahol elhangzik a lemez gerince és persze több későbbi szerzemény is.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3–5.)

 

szerda október 11. 10.00    Fényben, árnyékban – kiállítás

Válogatás Kaiser Ottó nemzetközi hírű fotóművész öt évtizeden át készített portréiból. Város-, táj-, étel- és portréfotók is találhatók az alkotások között, hiszen a művész fotóillusztrátorként és újságfotósként folyamatosan örökítette meg a magyarországi és a határon túli magyar kulturális élet eseményeit és résztvevőit. A kiállításon neves személyiségek portréit láthatja a közönség, például Rubik Ernő, Oroszlán Szonja, Presser Gábor és Básti Juli arcát. A tárlat november 22-ig látogatható, szerdától péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 14 óra között.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

szerda október 11. 19.00    The Sisters of Mercy – koncert

Az elmúlt negyven év leghúzósabb dark-goth zenekara, bár a diszkográfiájuk csupán három lemezből áll. A siker Andrew Eldrich frontember mély hangjának és a monoton dallamoknak köszönhető. Sötét éjek zenéje.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szerda október 11. 20.00    Muck Éva Band – koncert

Az instrumentális fúziós dzsesszt játszó basszusgitárosnő zenekara a Formatex Jazz Estek keretében ad elő, a kompozíciókba a pop, a neo-soul és a hiphop világát is belekeverve. A névadó mellett az együttes tagjai: Jasper Andor szaxofonos, Márkosi Joci billentyűs és Kaszás Péter dobos.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

csütörtök október 12. 12.00    Az idő illúziója / Ruth Orkin (1921–1985) – kiállítás

A 20. század első felének Amerikájában leginkább férfiak álltak a kamerák mögött. Orkin sem választhatta azt a pályát, amely iránt elhivatottságot érzett, és ez alapvető módon határozhatta meg fotográfiai munkásságát. Vizuális nyelve a fotografikus kép és a film, a mozdulatlanság és a mozgás találkozásánál helyezkedik el. A fényképészet nyelvének határait feszegető kiállítása 2024. január 14-ig látható.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

csütörtök október 12. 15.30    Alkotótárs-díj 2023: Kerber Balázs és Zilahi Anna

Kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál, és az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjasaival Vass Norbert beszélget. Aztán meg lesz végtelen mennyiségű könyvbemutató. A részletes és bőséges programról minden infó a margofeszt.hu oldalon.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

csütörtök október 12. 20.00    Nunki Bay Starship – koncert

Népszerű, hazai zenekarokból összemosott szuperhírók, akik az „audiovisual wormhole” elnevezést adták a pop, neosoul, dzsessz, pszichedélia és az r&b zenei hatások alatt álló stílusuknak. Bemutatkozó lemezük a Magnetic Resonance Imagination volt 2018-ban, aztán sűrű fesztiválozások után új anyagot jelentettek meg From a Proper Distance címmel. Az ADHD-ról szóló Unscramble című számukhoz Mártondani (Ricsárdgír) forgatott klipet. Ez az utolsó bulijuk a szezonban.

(Turbina Közösségi Tér, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

csütörtök október 12. 20.30    Kedvencek temetője

A Margó Irodalmi Fesztivál évekkel ezelőtt azért indította el a Ste­phen King nagy sikerű thrilleréről elnevezett sorozatát, hogy élő viszonyt ápoljanak a magyar irodalom elhunyt nagyjaival. Az idén többek közt Baka István, Csengey Dénes, Petri György és Szőcs Géza szövegeit idézik meg. Slammerekkel, költőkkel, írókkal és zenészekkel.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk