Tartalom

MaNcs 35. évf. 40. sz. (2023-10-04)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Milyenek a véletlenek!

Magyar tulajdonú szállodalánc indul hamarosan, amelynek egyes ausztriai és magyarországi hoteljeit a hvg.hu minapi cikke szerint az elmúlt hónapokban Orbán Viktor vejétől, Tiborcz Istvántól vásárolta meg Zentai Péter érdekeltsége.

A szerk.

A szerk.

Lekapcsolva

„A miniszter úgy irányította a vasutat, mint egy terepasztal-kezelő” – írta Frisnyák Zsuzsa történész a Rákosi-korszak közlekedésügyi miniszteréről, Bebrits Lajosról. Azt is hozzátette, hogy „hirtelen haragú, impulzív ember” volt, aki „élő, eleven stílusban” fogalmazott, és aki efféle utasításokkal lepte meg a MÁV vezérigazgatóját: „Itt az ideje, hogy X igazgatót leváltsd. Legfeljebb Kelenföldre mehet váltókezelőnek.” A történész szerint Bebrits számára a vasút volt „az egyetlen közlekedési ágazat, melynek működési mechanizmusával – egy forgalmista szintjén – tisztában volt”.

A szerk.

A szerk.

Választottak, kiválasztottak

„Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele” – vetette oda Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, amikor Vadai Ágnes DK-s képviselő azt tudakolta írásbeli kérdésében Szijjártó Péter minisztertől, hogy „hány olyan személy kapott diplomata-útlevelet, akinek az ilyen útlevéllel történő ellátását – rendkívül indokolt eset miatt – ön javasolta”.

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

Az argentin modell

Hogyan viszik csődbe a gazdaságot sarlatánok és populista demagógok?

Argentína az október 22-i választásokra készül. Két közgazdász áll a közvélemény-kutatások élén.

Bod Tamás

Publicisztika

Úri hazugságok

Az országgyűlési képviselők szereptévesztéséről

Mi egy kormánypárti országgyűlési képviselő feladata? Vállalni egy térség képviseletét, megfogalmazni, egyúttal a közbeszéd tárgyává tenni annak problémáit, és megoldást találni, vagy legalábbis kísérletet tenni erre? 

Belpol

A kormány és a jegybank harca egymás és az infláció ellen

Belpol

Kinek hiszünk?

Szakmainak tűnő vita alakult ki a jegybank és a kormány között, illetve a kormányon belül arról, ki a felelős a magas inflációért és kinek a sikere lesz annak ­letörése. Ki hogyan állítaná irányba a magyar gazda­ságot? És mindeközben ki törődik a lakossággal?

A devizaalapú hitelek utóélete

Belpol

„Eladtatok bennünket!”

Több százezer devizahitelest megmentett a csődtől – ezt állította a kormány egy évtizede. Sok károsult azonban azóta is pereskedik. Mivel nem nagyon bíznak a magyar bíróságban, elkísérik egymást a tárgyalásokra.

 

Külpol

Új parlamentje van Szlovákiának

Külpol

Pecsét a menlevélen

Vasárnap hajnalban, amikor a Smer székházából ­kiharsogó Na Král’ovej Holi büszke és kicsinyt borízű dallama verte fel a környező panelákok álmát, Peter Pellegrini, az előző napi parlamenti választás harmadik helyezett pártjának (Hlas – SD) vezetője azt nyilatkozta a tiszteletére egybegyűlt sajtónak: nem nagyon szülne jó vért, ha két volt miniszterelnök is lenne Szlovákia következő kormányában. Robert Fico (Smer – SD) győzelme ezzel együtt is egyértelmű és magabiztos.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2023/40.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Kritika

Kiállítás

Kritika

Színlenyomatok tudatunk tájaihoz

Vető Orsolya Lia: Gentle Radiation

2017 körül készített Plantscape című sorozatánál Vető Orsolya Lia még virágcsendéletekből indult ki, amelyeknek pasztelles és élénk színkavalkádját absztrakt foltig elmosódottan vagy éppen a realizmust súrolva jelenítette meg a vásznakon.

Könyv

Kritika

Diszkomfortirodalom

Gaál-Nyeste Katalin: Bőr. A testünk nem alku tárgya

Még jó, hogy valaki a kezembe nyomta, különben nem biztos, hogy elolvasom. A címlap jellegtelen, a szerző neve ismeretlen, a kiadó kínálata pedig nagyon vegyes: például Ladik Katalin, Imre Flóra vagy Payer Imre kitűnő kötetei mellett olykor amatőrök könyveit is megjelenteti.

Film

Kritika

Ezek

Reisz Gábor: Magyarázat mindenre

Mikor kezdődött? Valamelyik kormányváltásnál? A rendszerváltáskor? ’56, esetleg ’44 vagy Trianon után? De hiszen már Ady is erről, a lelkek temetőjéről ír: a szomorú, sőt halálszagú magyar rónáról, amely lakhely, élettér, egyszersmind a dolgok állapota, ahogyvansága.

Koncert

Kritika

Papuccsal taposni

Liturgy

Miközben a stadionokba és a fesztiválok nagyszínpadára alkalmas metálzene haldoklik, vagy talán meg is halt kicsit, a stílus legextrémebb verziói kisebb klubokba szorulva élnek és virulnak.

Színház

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Csinálnék egy divatmárkát”

Pető Kata színész

Elismert tehetség, de szabadúszóként hol van munkája, hol nincs. A színészet mellett jelmeztervezéssel foglalkozik. Medeáról, a női szerepekről, a kapcsolati és társadalmi viszonyokról beszélgettünk vele, de szó esett Elfriede Jelinek iránti rajongásáról, illetve a MILF létről is.

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„A gondolatolvasásról szól”

Lovass Ágnes súgó

Az idén megjelent kézikönyve a prózai színházban dolgozó súgóknak nyújthat segítséget, de a Súgókönyv által a nézőknek, színházrajongóknak is érdekes lehet bepillantani a kulisszák mögé.

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Rém izgalmas”

Gordon Eszter fotográfus

Az egyik legismertebb színházi fotós, de ma már kevesebbet dolgozik színházban. A pályakorrekció okairól és irányáról, a kiállításáról és mindenféle kulisszatitkokról beszélgettünk vele.

ZSINÓRPADLÁS - Kritika

Színház

Mint akárki más

Országépítők

A Független Színház Apák és fiúk-trilógiájának harmadik darabja három generáción keresztül beszéli el egy család és közvetve a magyar cigányság egy rétegének történetét a hatvanas évektől a jelenig.

ZSINÓRPADLÁS - A művészet és a kultúra nyilvános-privát terei

Színház

„Jobb egy védett zugban”

A második nyilvánosság alternatív játszóhelyeinek világa ma már a szélesebb közönség számára is elérhető. Bár profitra szinte lehetetlen szert tenni, egyre többen érzik úgy, hogy még mindig nagy szükség van a lakásszínházakra és a polgári szalonokra.

Visszhang

Szemrevaló / Sehenswert Vienna calling  

Visszhang

Vienna calling  

Talán még az éhesebb kultúra­fogyasztók esetében is igen alacsony lehet annak a havi átlaga, ahányszor a bécsi pop- vagy pláne underground zenére gondolnak, ezért is van itt az ideje Philipp Jedicke dokumentumfilmjének, amely hús-vér emberekkel tölti meg a nézők témával kapcsolatos asszociációit

Szemrevaló / Sehenswert

Visszhang

Tűzvörös égbolt

A debütálásnál talán csak egy nehezebb dolog van: kijönni a második művel.

Visszhang: film

Visszhang

A második esélyek királya

Bár az érzékenyítés korát éljük, az ítélkezést ugyanolyan hirtelen és kategorikusan éljük meg, mint korábban (szerencsére ma már egész más okokból helyezzük a vörös pöttyöt bárki homlokára).

Visszhang: koncert

Visszhang

Costello and Nieve in Concert

A kilenc évvel ezelőtti szólókoncert után ezúttal régi zenésztársával, Steve Nieve-vel tért vissza a Müpa színpadára Elvis Costello.

Visszhang: tévésorozat  

Visszhang

Twisted Metal

Névtelen autós száguld végig az apokaliptikus tájon.

Visszhang: lemez

Visszhang

Sparklehorse: Bird Machine

Mark Linkous, a Sparklehorse frontembere ötödik nagylemezének befejezésén dolgozott 2010-ben, amikor önkezével véget vetett életének.

Visszhang: film

Visszhang

Az Alkotó

Több kritika is dicsérte Az Alkotót kivételes korszellem-érzékenysége (ti. ChatGPT-ből kiinduló új MI-boom) okán, ám érdemes megjegyezni: ahogyan a kutatás és fejlesztés, úgy a filmművészet is ciklikusan visszatér bizonyos témákhoz.

Visszhang: lemez

Visszhang

Noémi Győri, Suzana Bartal: Exploration

A budapesti születésű, javarészt Londonban élő fuvolaművész, Győri Noémi, valamint a temesvári illetőségű, Párizsban élő zongoraművész, Suzana Bartal nem a Hungaroton stúdiójában találkoztak először.

Film

tévésmaci

Film

Harcsa, a betyár

Amikor Sztupa és Troché forradalmasították a vízisízést, Sztupának meggyűlt a baja a Siitonen-technikával.

Zene
Lélek

Interjú

Lélek

„A döntési szabadságot követelem”

Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága november végén sürgősséggel tárgyalja Karsai Dániel ügyét. A praxisában maga is emberi jogi esetekkel foglalkozó, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ügyvéd azt szeretné jogi úton elérni, hogy amikor már nem tud emberhez méltó életet élni, szabadon dönthessen a befejezésről. A jogász a nyilvánosság elé lépve most társadalmi párbeszédet kezdeményez e sokakat megosztó témában.

Tudomány

Karikó Katalin Nobel-díja

Tudomány

Már az első lépcsőn

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta megosztva a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat azon kulcsfontosságú biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

Lokál

Interjú

Lokál

„Már nincs értelme ellenkezni”

Török András művelődéstörténész

Rendhagyó útikalauza, a Budapest könyv 1990 óta többször is megjelent, az idén átdolgozott formában. Ennek kapcsán beszélgettünk vele a „szenzációs” Budapestről, a kihagyott városfejlesztési lehetőségekről, de még a kérészéletű államtitkári karrierjéről is.

helyrajzi szám

Lokál

Szépilona kocsiszín

Az első pesti lóvasút 1866-ban indult a mai Kálvin tér és Újpest határa között, a második vonal két évvel később a Városligettől a Józsefvárosi pályaudvarig. 

Gasztro