Snoblesse Oblige 2022/46.

  • Narancs
  • 2022. november 16.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„Csak egy marad meg, semmi más: / a tiszta ismeret. / Nem ismeret, csak szomjúság, / mely mind felé vezet.”

(Nemes Nagy Ágnes: Az ismeret)

november 18. péntek 17.00  RaveFaces Art & Techno

A zenei producerekből és generatív vizuális művészekből álló virtuális kollektíva első In-Real-Life megjelenése. A transzfigurációs esemény a Breathing című NFT kiállításmegnyitóval indul, aztán egy hajnalig és az önkívületig tartó technopartiba megy át, ahol Sabw, David Le Grand, Makats, PsyPorn és a Man+Machine áll a pult mögött vagy fölött.(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

november 18. péntek 18.00  Egymással szemben

Nem csak a rendezőnő, Andra Tarara, de édesapja is a kamera mögött áll. Egymást filmezik, és különös párbeszéd bontakozik ki a skizofréniáról, a múltról és a boldogság lehetőségéről. Egy mentális betegséggel küzdő szülő és egy, az apja hiányában felnőtt lány személyes vallomása a 16. Román Filmhét programján. A film tavaly az ASTRA Film Festivalon elnyerte a legjobb román dokumentumfilmnek járó díjat. (Uránia Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

november 18. péntek 19.00  A Duna balladái – Táncok és imák a Duna mentén – bemutató

A Duna Művészegyüttes fennállásának 65. évét ünnepeli és egyben zárja ezzel a költői előadással, amely zenével és tánccal idézi meg a dunai ember életérzéseit, a nagy folyamhoz kötődő rítusokat. Persze olyan látvánnyal és színpadképpel, hogy a plafon adja a másikat. A koreográfusok: Hégli Dusán, Juhász Zsolt és Mihályi Gábor, a rendező: Juhász Zsolt. (Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

november 19. szombat 18.00  Kamasz táncház a Sarjú Bandával, Sebő Ferenc előadása az 50 éves táncházmozgalomról

A Makovecz Imre munkásságára emlékező Héttorony Fesztivál záró programsorozatán ez a nap az ifjúságé. A végén Apáról fiúra címmel Koncz Gergely és tanítványai, valamint Kodoba Florin és fiai muzsikálnak, majd csűrdöngölés minden korosztálynak. Másnap ugyanekkor ugyanitt tényleg zárás: a Gondolatok táncban és versben című táncszínházi produkció és a díjátadó után a Dresch Vonós Quartet koncertje hallható. (Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

november 19. szombat 18.00  Stephanus II. – koncert

A Szent István Filharmonikusok a romantika ismert, gyakran játszott műveiből válogatnak, végtére is hagyományos módon. A nyitányt versenymű követi, a koncert második felében pedig egy szimfóniát hallhat a közönség. Az esten közreműködik Kelemen Barnabás, vezényel Rajna Martin. (Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk