Snoblesse Oblige 2023/12.

  • Narancs
  • 2023. március 22.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Petőfi szobrán / egy ocsmány / varangy ül, / s el-hall-gat-ha-tat-la-nul / vartyog – pardon: szaval –, / amíg minden magyar / meg nem tanul / varangyul.

(Jékely Zoltán: Lidércnyomás, 1973)

 

péntek március 24. 19.00 Az ifjú elvtárs

Moonika Siimets filmje az Észt Filmhéten Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regényfolyama alapján. Az alkotás egy kisgyermek nézőpontjából idézi meg az 1950-es évek szovjet/észt valóságát: a Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt csonka család, apa és kislánya küzdelmeit és kalandjait.

A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regénytrilógia második és harmadik, magyarul most megjelenő részeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

(Kino Cafe Mozi, Bp. XIII., Szent István krt. 16.)

 

péntek március 24. 19.00 Minden tekintetben – két szerelem, intim közelségből

Miért fullad olyan sokszor kudarcba, amikor egymás felé közelítünk? Egy darabjaira hullott házasság története. Két menekülési útvonal képkockái, amelyek rávilágíthatnak azokra a hibáinkra, amiket egymás ellen elkövettünk. Karafiáth Orsolya szövege és a Trojka Színházi Társulás improvizációi alapján, John Cassavetes emlékére.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

péntek március 24. 20.00 Világegyetemisták – koncert

Az 1992-ben alakult Sziámi együttes tagjaiból álló formáció az általuk készített 6 Sziámi-albumról válogat. Vendégénekesnők és -énekesek is csatlakoznak a formációhoz a múltból és a jelenből is. Előttük a Kelet-Nyugat zenekar játszik.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

péntek március 24. 20.00 Words & Music 21.

– zenés irodalmi est

Középkori szövegek álmokról, démonokról, testekről és lelkekről, Daróczi Anikó válogatásában és előadásában. Hozzá Jávorka Ádám brácsán, Márkos Berci csellón és Kovács Gergely dobon zenél.

(Nyitott Műhely, Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk