Snoblesse Oblige 2023/21.

  • Narancs
  • 2023. május 24.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Örüljön ma minden bilincses többi, / Van még, aki magyar földön szabad, / Mert a Tavaszt nem tudták megkötözni / S a Május mégis ír, izgat, beszél.

(Ady Endre: A május: szabad)

péntek május 26. 18.00 János vitéz – kiállításmegnyitó

Dr. Birnfeld Sámuel rabbi, vallástanár 1944 májusában fejezi be Petőfi Sándor János vitézének héber nyelvre fordítását. Még ebben az évben a nyilasok elhurcolják pesti lakásából, majd a felixdorfi lágerben december 28-án, 38 évesen éhen hal. Birnfeld a műhöz színes illusztrációkat is készített, amelyeknek másolatai most Roskó Gábor művével (egy többméteres papírtekerccsel, amelyen megrajzolta a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait) láthatók, június 30-ig.

(2B Galéria, Bp. IX., Ráday u. 47.)

 

péntek május 26. 18.00 Szexuális nevelés vagy felvilágosítás?

A Kalandok és Álmok Műhely munkatársai szülőket és leendő szülőket vagy bárkit, aki érintett, érdeklődik a szexuális nevelés kérdései iránt, várnak a workshopjukra. Az alapozó foglalkozáson megnézik, hogy mi a különbség szexuális nevelés és felvilágosítás között, mikor és hogyan érdemes elkezdeni a beszélgetést a gyerekekkel e témákról. Valamint arról, hogy hová fordulhatunk, ha tájékozódni, tanulni szeretnénk. A work­shop trénere: Sárközi Andrea az Integrom – Nagyvállalati Munkalehetőség Romáknak program vezetője. Regisztrálni a Facebook-eseménynél lehet. Ugyanitt 20.00-tól melankolikus dallamok Kristóf Norbert és Kálmán Lili Anna társaságában, 2 ezerért.

(Három Holló Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek május 26. 19.00 AWS – koncert

A zenekar számára új időszámítás kezdődött az Odaát című dallal, a nagyon fiatalon elment énekesük, Siklósi Örs halála után. A hiányából és a közös gyermekkori álmokból merített erőt a zenekar a visszatéréshez. Régi slágereik mellett bemutatják az új kislemezt is és csatlakozik egy régi jó barát, Stefán Tomi, hogy eztán közösen menjenek tovább. Utánuk a víz­özön és a Lithium Night Party.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

péntek május 26. 20.00 Titán – bemutató

A SUB.LAB.PRO The Ensemble Program második dupla kortárstánc-premierje ebben az évadban. A táncosok Manuel Ronda olasz koreográfussal és rendezővel dolgoztak együtt, aki olyan világhírű társulatokkal alapozta meg egyedi nyelvezetét, mint az Ultima Vez. Az időszakosan összeállt nemzetközi csapat az alkotás utolsó folyamataként Hód Adrienn-nel dolgozott együtt, aki jól átszabta a kortárs tánc határait és perspektíváit itthon és nemzetközi szinten is. Az előadásokban angol, francia, olasz, görög és magyar nyelven beszélnek.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)  - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szombat május 27. 10.00 Vöröstói Játékfesztivál

A tavalyi közös játék után május 27–29. között ezúttal is várják a játékos kedvű családokat, hogy Vöröstó, Barnag és az idén már Tótvázsony vendégszerető lakóinak kertjeiben és pajtáiban önfeledten, közösen alkossanak, versengjenek, mulassanak. Kártya- és társasjátékkal kezdődik a nap. A további programokról – falusi triatlon, Lego-építés, pétanque, kvíz etc. – a jatekfesztival.eu oldalon olvashatunk. Lesznek szórakoztató programok, koncertek is a Veszprém–Balaton EKF támogatásával.

(Faluház, Barnag, Fő u. 33.)

 

szombat május 27. 12.00 Ismételt tudattalan/ Repeated unconCious

Szilágyi Teréz festőművész kiállítása az OSAS – Nyílt struktúrák művészeti egyesület társszervezésében május 30-ig látogatható, keddtől péntekig 11 és 15 óra között, szombaton 12–18 óráig.

(Három Hét Galéria, Bp. XI., Bartók Béla út 37.)

 

szombat május 27. 19.00 Mágnás Miska – bemutató

És a jacht megy! Örökzöld operett mai díszletek között, kortárs Latabárokkal. Gáspár Sándor, Sztárek Andrea, Sarádi Zsolt, Kiss Diána Magdolna, Krisztik Csaba, Ladányi Júlia, Kuna Károly, Kricsár Kamill, Andrássy Máté és sokan mások, táncosok, zenészek a színpadon. Cintányéros cudar világ a koronázóvárosban, Telihay Péter rendezésében.

(Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Fő u. 8.)

 

szombat május 27. 20.00 Lopunk és Barangóék – koncert

Az biztos, hogy ők soha nem lesznek a tusnádfürdői nagyszínpad díszvendégei, sem a Petőfi rádió sztárjai, nem fotózkodnak Semjénnel, nem járnak lovas színházba, nem szponzorálja őket a Magyar Aszfalt és Kossuth-díjat sem kapnak soha. Viszont végigjátsszák a gazember-punk repertoárt.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

szombat május 27. 21.00 Vollmaier – Ligeti-koncert

Sašo Vollmaier szlovén zongoraművész új produkcióját Ligeti György és Joseph Beuys párhuzamos művészi pályája ihlette. Ligeti tisztán akusztikus hangszerekből kikevert, de már-már az elektronika dimenzióját súroló hangszíneit, illetve Beuys a hétköznapi élet és a művészet közötti falak lebontására irányuló törekvését egyesíti az előadásában, amelyben Luka Jamnik elektronikája és Luka Umek videói segítik. A Ligeti 100 sorozat műsorán.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

vasárnap május 28. 10.30 Kojot négy lelke

Gauder Áronnak, a Nyócker! rendezőjének új filmjét is vetítik az Uránia Gyereknap programján. Az egész estés animáció az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban, nem mellesleg arról is szót ejtve, hogy élhetnénk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő. Utána láthatók még A kis Nicolas francia és a Tad az elveszett felfedező és a smaragdtábla című spanyol animációs filmek.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap május 28. 19.00 Show

Újvári Milán meghökkentő és humoros szólója újra látható a Négy Évszak Fesztivál műsorán. A táncos az egész estés műsorban nem húz szigorú határvonalat a mozgáskarakter-ábrázolás, a tánc, a pantomim vagy akár a hagyományos prózai színészi szerepformálás közé, ellenben zacskót húz a fejére és mikrofonzsinórt tekerget ide meg oda. Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a MU előadásaira kizárólag a neten lehet jegyet vásárolni, a helyszínen pénztár nem üzemel!

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

vasárnap május 28. 22.00 BOTB Classics – Pünkösd Special

Wet Leg, Elvis, Clash, Foals, LCD Soundsystem, Madonna, The Cure, Kinks, Daft Punk, Stone Roses vagy Technotronic. Mindez simán belefér gyors egymásutánban egy Beates Classics partiba. Így az ünnepi kiadásban mindenki egy jó kis alter házibuliban érezheti magát.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

hétfő május 29. 19.00 Hedda Gabler

Székely Kriszta második Ibsen-rendezése Jordán Adéllal a címszerepben. Téma a szerepjátszás, a szabadság utáni vágy és a nyers valósággal való szembenézés, cél a lélektani alkatok és helyzetek feltárása, valamint a klasszikus alapanyagot átmozgató új játéknyelv megtalálása.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi u. 6.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

vasárnap május 28. 19.00 Karamazov

Volt egyszer egy előadás, amely Zsámbékról indult a paleocénben, Dosztojevszkij regénye alapján. A dramaturg Faragó Zsuzsa, a rendező Laboda Kornél és az előadásban játszó színészek: Adorjáni Bálint, Orosz Ákos, Lazók Mátyás és Jankovics Péter. Aztán az­óta is megy, stabil sikerrel.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

kedd május 30. 19.00 Minden tekintetben

Hommage à John Cassavetes.

A Trojka Színházi Társulás egy darabjaira hullott házasság történetét adja elő, két menekülési útvonal képkockáival. Balsai Móni, Eke Angéla, Nagy Dóra, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor és Ivanics Tamás a szereplők, a rendező pedig Soós Attila. Lakatos Márk a látvány- és jelmeztervező.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

kedd május 30.  9.00 Lázadni veletek akartam

Három, érettségi előtt álló fiú rendszerellenes akciókba kezd a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben. A romániai történet a reménytelennek tűnő rezsim legsötétebb bugyrait mutatja be, mégpedig a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemüvegén keresztül. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadását Sebestyén Aba rendezte. Ő az egyik színész is, a másik kettő László Csaba és Szász Csaba.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező 11.) -  OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szerda május 31. 18.00 Melankólia – Csővári Csilla és Csalog Gábor koncertje

A szoprán és a zongoraművész meghívta Román Mikola hegedűművészt és Szatzker Zsanett harmonikást, hogy kortárs és klasszikus műveken keresztül szemléltessék a melankólia árnyalatait. Műsoron Eberhardt Wüllner: Arabesque; Morton Feldman: Voice, Violin and Piano; Csalog Gábor: Melankólia – szopránra, zongorára, harmonikára és hegedűre (bemutató); Arnold Schönberg: Brettl-Lieder (részletek); Sáry László: Öt melankolikus ének; Haydn-canzonetták és Mozart-dalok.

(BMC, Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

szerda május 31. 19.00 Idol – bemutató

Az ArtMenők és a Hodworks közös produkciója az integrációs csoda. Két társulat, egy előadás, ami egy szebb, együttműködésre képes jövőt és boldogabb együtt­élést ígér. Az előadás akadálymentesített.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.) -  OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szerda május 31. 20.00 Rühös Foxi – jótékonysági koncert az ukrán menekült gyermekek iskolájáért

A szupergroup tagjai – F. F. Ostya (Szűcs Krisztián), Skystep Fox (Baksa-Soós Attila), Some Fox (Horváth Kristóf), és Kaiser Fox (Vazul Császár) – a háború kitörése óta aktívan segítik az ukrán menekült gyermekeknek kialakított Learning Without Borders Soroksári úti iskolát. Az intézmény, ahol ukrán származású tanárnők tanítanak jelenleg 65 gyermeket, teljes egészében civil szervezésben és támogatással üzemel.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

csütörtök június 1. 17.00 Bring Me The Horizon – koncert

A brit metalcore szupercsapat eredetileg 2022-ben érkezett volna, majd a Covid-járvány miatt tolni kényszerültek a turnéjukat. Év elején jelentették meg a Post Human: Survival Horror című lemezüket, amelyet most élőben tálalnak. Egy házaspár által alapított, kanadai heavy metal banda, a Spiritbox kíséri őket.

(Papp László Budapest Sportaréna, Bp. XIV., Stefánia út 2.)

 

csütörtök június 1. 18.00 Hiperkarma-koncert

Húsz éve jelent meg minden idők egyik legkülönösebb magyar rockzenei albuma a gitáros-énekes-dalszerző Bérczesi Robi vezette zenekartól, Amondó címmel. Különös album különös sorssal, különös zenekar különös sorsú frontemberrel. Az album születésnapja alkalmából ad szuperkoncertet a banda, és a címadó dal mellett minden klasszikus darabot eljátszanak majd róla.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

csütörtök június 1. 19.15 Fekete-fehér

A magányos fogoly megpróbálja mindenáron ép elmével túlélni az új hatalom pusztító elnyomását, a végeláthatatlan kihallgatásokat. Ebben segít neki a sakk, a játékszenvedély, az őrület. Monodráma Stefan Zweig Sakknovellája alapján, Ujj Mészáros Károly rendezésében, Göttinger Pállal.

(Katona József Színház, Sufni, Bp. V., Petőfi S. u. 6.) -  OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk