Egy hét kultúra 2023/21.

  • Narancs
  • 2023. május 24.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

LOP-ART Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kimondta: Andy Warhol szerzői jogokat sértett, amikor Lynn Goldsmith fotográfus felvétele alapján készített szitanyomat-sorozatot Prince-ről. Warhol 1984-ben a Vanity Fair magazin megbízásából alkotta meg a 14 szitanyomatból és két ceruzarajzból álló sorozatot, amihez Goldsmith 1981-ben készített fotóját használta. A most 75 éves fényképész azt állítja, csak Prince 2016-os halála után szerzett tudomást munkája illetéktelen felhasználásáról, amikor a magazin emlékszámot jelentetett meg az énekes tiszteletére, címlapján a sorozat Orange Prince című darabjával. A bíróság álláspontja szerint az ügy azért nem esik a méltányos felhasználás jog kategóriájába, mert a sorozat nem „átalakító” – parodisztikus, oktatási vagy kritikai – célzattal született, tehát ugyanazt a kereskedelmi célt szolgálta, mint Goldsmith felvétele: ábrázolta az énekest egy lapban. A pop-art mozgalom legkiemelkedőbb alkotója egyébként számos hírességről (Marilyn Monroe, Elvis Presley, Erzsébet brit királynő, Mao Ce-tung, Muhammad Ali) készített hasonló sorozatot, s ezekhez ugyancsak mások fotóit vette alapul.

ARANY KÓDEX Felkerült az UNESCO világörökségi listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárban őrzött Arany Kódex. A négy evangéliumot tartalmazó, 474 oldalból álló liturgikus olvasókönyv 810 körül, Nagy Károly császár uralkodása idején készült Lorsch kolostorában. A gravírozott elefántcsont fedőlapokkal védett, borjúbőr pergamenre aranytintával írott kódex a tinta színe után kapta az Arany Kódex (Codex aureus) elnevezést, míg az első őrzési helye után német nyelvterületen Lorscher Evangeliarként nevezik. A 16. században ismeretlen körülmények között négy részre osztott kódexet jelenleg három város négy intézményében őrzik: az első fedél a londoni Victoria and Albert Museumban, a hátsó fedél a vatikáni Sacro Museo könyvtárban, Máté és Márk evangéliuma a gyulafehérvári Batthyáneumban, míg Lukács és János evangéliuma a vatikáni Apostoli Könyvtárban van. A Codex aureus Batthyány Ignác erdélyi püspök végrendelete alapján a világhírű Batthyáneum könyvtárral együtt a mindenkori erdélyi püspökség tulajdona, azonban 1950-ben az intézményt államosították, a rendszerváltás óta jogi huzavona zajlik a tulajdonjog körül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.