Tartalom

MaNcs 35. évf. 21. sz. (2023-05-24)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A győzhetetlen papírrepülők

Szombat reggel felfoghatatlan döbbenetre ébredt az ország! Egy fotó jelent meg gyakorlatilag minden híroldalon, melytől minden békeszerető emberbe azonnal belehasított a páni rémület.

A szerk.

A szerk.

A sáp (2.)

A fenti címmel először a 2021. március 18-i számunkban, vagyis a koronavírus-járvány idején írtunk vezércikket a korrupciógyanús lélegeztetőgép- és vakcina-beszerzésekről. Mindkét esetben Kínával, illetve kínai termékek beszerzésére kötött üzletet a magyar állam, s mindkét esetben brutálisan túlárazott, a magyar adófizetőket súlyosan megkárosító üzletek voltak ezek.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Ez a woke nem valami új dolog. Én például már negyven éve hallottam egy fekete diáktársamtól Minneapolisban a stay woke (éberen figyelj) kifejezést. Akkor persze a woke még csak az afroamerikai angol szava volt, és a feketék diszkriminációjával szembeni ellenállásra utalt.

Publicisztika

Bod Tamás

Publicisztika

Leállítási miniszter az erdőben

Hogy van mindig Lázár János?

Vajon bevitte-e az erdőbe a miniszterelnök Lázár Jánost, azt a fideszes politikust, aki nem csak nagy stratégaként gondolt magára, de az Orbán Viktor utáni világ lehetséges fideszes kormányfőjének is el tudta magát képzelni? Lehet persze, hogy Lázár belátta: mivel Orbán Viktornak esze ágában sincs visszavonulni, ha a NER-ben előrébb akar jutni, azt kormánytagként képes a legbiztosabban elérni. Ehhez pedig el kell végezni a rá kiosztott piszkos munkát.

Belpol

Interjú

Belpol

„Bármeddig tud romlani”

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a kormány egészségpolitikájáról és az orvosok követeléseiről

December vége óta nincs érdemi kommunikáció a kormány és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) között, pedig az egyeztetések kulcsfontosságúak lennének az egészségügy átalakítása érdekében. Egészségügy mindig lesz, a valódi kérdés, hogy milyen.

Békepárti fordulat a Mazsihisznél

Belpol

Imádkozhatnak

Orvos-dandártábornok vezeti tovább a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét és azt ígéri, a szervezet nem fog politizálni, a vallással törődik. De az vajon politikai vagy vallási ügy, hogy a kormány kedvelt zsidó szervezete, az EMIH többet szeretne kapni a kárpótlásul járó örökjáradékból?

Szeged és a háborús menekültek

Belpol

Bőröndről biciklire

Magyarul tanítani, gyereket kísérni a sürgősségire, CD-tokra festett képeket szárítani, kiskanalat gyűjteni a frontra, kinyomtatott kormányrendelettel érvelni a postán – így lehet segíteni a háborús menekülteken. A szegedi Nemzetiségek Háza most bicikliket is gyűjt. Van, aki harmincat ajánlott fel.

Interjú

Belpol

„Nagy egyenlőtlenségeket látunk”

Hajdu Tamás és Kertesi Gábor közgazdászok a gyermekfogászati ellátásról

Egy valamikor jól felépített, de hosszú ideje magára hagyott ellátórendszert vizsgált három kutató, több mint másfél millió magyarországi gyermek adatait dolgozták fel. Fő megállapításuk, hogy a rendszer működését hatalmas földrajzi-társadalmi egyenlőtlenségek jellemzik.

Külpol

Interjú

Külpol

„Orbán nyereség is”

Guy Verhofstadt, az ALDE pártcsalád frakcióvezetője, Belgium egykori miniszterelnöke

Orbán Viktor egyik legkérlelhetetlenebb európai kritikusa, itthon fel is került ellenségként a propagandaplakátokra. Guy Verhofstadt a Momentum konferenciájára érkezett Budapestre. Az Európai Parlament liberális pártcsaládjának 70 éves politikusával Orbánról, a migrációról, egy hatékonyan működő Európai Unióról beszélgettünk.

Az orosz csodafegyver

Külpol

Sebbel-lobbal

Csodafegyverként harangozta be Vlagyimir Putyin az orosz hadsereg saját fejlesztésű, harci repülőkről indítható, a hangsebesség többszörösével repülő, de a működési elvét tekintve mégis inkább hagyományos ballisztikus rakétáját. Ám a Kinzsal (Tőr) korántsem sebezhetetlen: az első, harci körülmények között bevetett „hiperszonikus” fegyveren kifogott az ukrán légvédelem.

Könyv

Kézi vezérelt magyar kultúra a Vajdaságban

Könyv

Családi ügyek

A helyi magyar egypárt szerint már tavaly kiderült, hogy a Magyarországra áttelepült pesszimista írók tehetők felelőssé az óvodások alacsony száma miatt (is) a Vajdaságban. Az idén a hatalmi retorikát tettek követték: sorra tiltották le a megjelenés előtt álló könyveket. Vajon kinek lehet ez jó?

Interjú

Könyv

„A családommal dolgozom”

Véronique Mougin író

Új regénye életrajzi fikció. Az Ahol a tű átfér hőse Tomi, aki a koncentrációs táborban a foglyok ruháját foltozza, majd a háború utáni Párizs egyik legismertebb szabómestere lesz. Holokausztról, tehetségről, haute couture-ről és egy párizsi fogsor­árusról beszélgettünk.

Kritika

Könyv

Kritika

Túlélők

Mikołaj Łożiński: Stramer

A fiatal lengyel szerzőnek eddig három könyve jelent meg magyarul: első kötetében, a Reisefieberben elsősorban az énkeresés motiválta, az utóbbi kettőben pedig zsidó és ukrán gyökerekkel rendelkező családja történetét idézi meg, mindkét műben más-más módon lépve el a családregény hagyományától.

Kiállítás

Kritika

Törpéktől a sugárzókig

OMARA Oláh Mara: „Irigykedtetek rám, Hát én meg akkor felmentem a világhálóra is és levédetem a nevemet is.”

A magyar roma festészet immáron nemzetközi szinten is jegyzett alkotója nem festőnek készült. Az etnográfusok szemében már-már „szokványos” úton indult el, noha a szülei is normát sértettek, hiszen egy zenész és beás cigány között nemigen jöhetett létre kapcsolat.

Opera

Kritika

Krétakór

Mozart: Idomeneo

Budapesten 1979-ben adták utoljára az Idomeneót, Fischer Iván vezényletével, Ascher Tamás rendezésében. Forradalmi tett volt akkor feltámasztani ezt a méltatlanul ritkán játszott Mozart-művet, amely zeneileg jottányit sem marad el a mester leghíresebb öt operájától.

Színház

Kritika

Babaház 2.0

Született: Wágner Emese

Szalontay Tünde, a több független társulattal sikeresen dolgozó színésznő jó pár éve készül arra, hogy elmesélje a saját történetét. Azt a krimiszerűen fordulatos és fájdalmas örökbefogadási sztorit, amelyet épp a személyessége miatt nehéz úgy színpadra tenni, hogy az anyagból ne csupán egy érzelmes etűd, hanem érzékenyítő és ugyanakkor felszabadító hatású előadás szülessen. A végeredmény egy dokumentarista, posztdramatikus, absztrakt, összművészeti tragikomédia lett.

Színház

Kritika

Egy korty hit

Samuel Bailey: Kutyabaj

Milyen apa lesz abból a fiúból, akinek az a legelső emléke a saját apjáról, hogy az meglátogatja őt a fiatalkorúak börtönében? Vagy abból a fiúból, aki megölte az anyját bántalmazó nevelőapját? Vagy abból, aki azért verte össze a társát, mert az azt terjesztette róla, hogy sírt? A fiatalkorúak börtönében játszódó darab látlelet a rendszer tehetetlenségéről, bemutatva, hogy mit is jelent az, hogy valaki „jobb sorsra érdemes”.

Zene

Interjú

Zene

„Úristen, mit tettem?”

Frank Turner énekes-dalszerző

Bahreinben született, Etonban együtt tanult Vilmos herceggel, de konzervatív neveltetése ellenére is lázadó folk-punk zenész lett. A jelenleg Amerikában turnézó 41 éves angol zenész hamarosan Budapesten lép fel The Sleeping Souls nevű kísérő zenekarával.

Visszhang

Friss Hús Rövidfilmfesztivál  

Visszhang

Vigyél el

Melyik kislány ne ábrándozna arról, hogy híres színésznővé válik Amerikában, s egyszer csak megjelenik a szőke herceg fehér lovon, és elviszi az álmok földjére?

Friss Hús Rövidfilmfesztivál  

Visszhang

Ice Merchants  

Apa és kisfia éldegél a jeges hegycsúcs oldalához tapasztott házikóban.

Friss Hús Rövidfilmfesztivál  

Visszhang

Apajegy  

A tizenéves Panni Hamburgban töltött hosszú idő után tér vissza apjához a nyárra, de már egyikőjük sem ugyanolyan, mint a kiutazás előtt.

Visszhang: lemez

Visszhang

Mozart’s Mannheim

A pfalzi választófejedelmek székhelyéül szolgáló mannheimi kastélyt aligha lehet kihagyni a zenetörténetből.

Visszhang: film

Visszhang

Still: A Michael J. Fox movie

Michael J. Foxnál 1991-ben, 29 évesen diagnosztizáltak Parkinson-kórt; a betegségét viszont egészen 1998-ig titokban tartotta.

Visszhang: könyv

Visszhang

Margaret Atwood: Pénelopeia

Amikor a kanadai író kisregénye 2005-ben megjelent, korántsem volt még ennyire népszerű feminista parafrázist írni az ókori irodalomból.

Visszhang: film

Visszhang

Bemutatjuk Selma Blairt

A híres – bár az igazi sztárok mögött mindig a másodhegedűsi szerepekre felkért – hollywoodi fimszínésznő közzéteszi, hogy súlyos betegsége van.

Interaktív
Színház
Film

tévésmaci

Film

Apróbarom a ház körül

Amikor Sztupa és Troché megalapították a munkás olvasókört a vasműben, régi hagyományt élesztettek fel, s a vezetés minden támogatást megadott nekik.

Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Sportlovas

A budapesti metró építkezése 1950-ben kezdődött, első szakaszát azonban csak 1970-ben adták át.

Gasztro