Snoblesse Oblige 2023/41.

  • Narancs
  • 2023. október 11.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Örök hely és mindenhol idő / Messzi homlokodon mélyen vájt redő / Zsebedben üveg és ököl / Szemed az Andok csúcsán tündököl

(Pajor Tamás: Vén véna)

péntek október 13. 10.00 Belső érintettség – kiállítás

A DJ Surikenként elhíresült Vályi Gábor kecsesen egyszerű vonalvezetésű rajzai október 27-ig láthatók a galériában, ahol a művészet ösvényére tévedt felnőttek, és egyéb, a művészeti világ infrastruktúráján kívül, szabályok nyűgjétől szabadon alkotók megmutathatják a világnak a fiókok és mappák mélyén őrzött kincseket.

(Start Galéria, Bp. II., Margit krt. 15–17.)

 

péntek október 13. 16.00 Könyves beszélgetések a Margó Fesztiválon

Könyvbemutatók egész nap! Huszti Gergelyt a Villa Abbázia című, az 1910-es években játszódó regényről Vass Virág kérdezi. Közben 16.30-tól a Könyves Magazin színpadán Kari Hotakainen A Tanítvány című bosszúregényéről beszélget a szerzővel Csepelyi Adrienn. 18.00-tól Vágvölgyi B. András Edith Liebermann semmi kis élete című novelláskötetét mutatja be Faludi Julianna a szerző és Bujdosó János zenész közreműködésével.

(Nemzeti Táncszínház, Kávézó színpad, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

péntek október 13. 18.00 Hová mennél? – a Koreai Filmfesztivál nyitófilmje

„Egy tanár az életét kockáztatja, hogy megmentsen egy fuldokló diákot, de mindketten odavesznek. A tanár özvegye, Mjongdzsi és az elhunyt gyermek testvére, Csiun magukra maradnak, kétségbeesetten küzdenek szeretteik elvesztésével.” Az egyhetes Koreai Filmfesztivál az idén Kim Hi Dzsung (Kim Hee-jung) lírai, a szerelem, a veszteség lélektanát tematizáló elmélkedésével indul. Az érdeklődők személyesen találkozhatnak a rendezővel másnap, október 14-én, 19.30-kor ugyancsak a Corvinban, az Egy francia asszony című film vetítése után, valamint a Hová mennél? című film vetítését követően október 15-én, 18.20-kor a Sugár moziban, ahol jelen lesz a film főszereplője, Park Ha Szun színésznő is.

(Corvin mozi, Bp. VIII., Corvin köz 1.)

 

péntek október 13. 20.30 Budapest főpályaudvar – a Litera-díj átadása

Budapest egyesítésének 150. évfordulóján a Litera Budapest főpályaudvar címen novellapályázatot hirdetett két kategóriában arról, milyennek látják a fővárost a Budapesttől távol élők. A Margón derül ki, hogy a meghívásos pályázatban részt vevő szerzők közül ki kapja az idei Litera-díjat: Berniczky Éva, Berta Ádám, Csutak Gabi, Kiss Noé­mi, Milbacher Róbert vagy Solymosi Bálint? És kik lesznek a nyílt pályázat legjobbjai? A két zsűri képviseletében a díjazottakat bejelenti és a díjakat átadja: Zeke Gyula és Tomcsányi Sára. Zeke Gyula várostörténészt Jánossy Lajos kérdezi Budapestről, és a két legjobb novella is elhangzik Szikszai Rémusz előadásában. Közben a kávézóban Szabó T. Anna, Lackfi János és Balanyi Szilárd Csillaglekvár című zenés irodalmi estje zajlik.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat október 14. 10.00 PONT fesztivál

Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a nap a Mikszáth térről, aztán a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertezik a Múzeumkertben, akit énekes felesége, a mali Tina Turnernek is nevezett Amy Sacko is elkísér. A napot Jobarteh Kunda zenés mese­előadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok teszik teljessé. Közben egész nap afrikai textilekből készült termékeket vásárolhatunk, játszhatunk a régióból érkező táblajátékokkal, de lesz kvíz gyereknek és felnőtteknek, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egész napon át. Az idei rendezvényen Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a fővárosba a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.

(Múzeumkert, Bp. VIII., Múzeum u. 9.)

 

szombat október 14. 15.30 Bemutatkozik a Leányvállalat Kiadó

Ez is Margó Fesztivál-nap! Horváth András Dezső és Marton Krisztián első kötetes szerzőkkel Benedek Ágota beszélget. Horváth András Dezső Legjobban a nőktől féltem című regénye egy férfi története, akinek huszonnégy óra alatt teljesen felfordul az élete. Marton Krisztián Bőgőmasinája egy félvér, meleg fiú története, aki mindig is szeretett volna egy apukát, ha már a sajátját nem ismerte.

(Nemzeti Táncszínház, Nagyterem, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat október 14. 19.00 A szabadság zenéje: Tommy Vig igazi jazzestje – koncert

Az itthon egykor csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után az Egyesült Államokban sikeressé lett jazz-zenész egy ideje hazatért és eredményesen népszerűsíti a műfaját. Úgy tervezte, hogy 85 évesen még ad egy búcsúkoncertet szeptember 30-án a Szabolcsi Bence Zeneiskola dísztermében, de az esemény technikai okok miatt elmaradt. Ezt pótolja most, miközben már nem is gondolja, hogy ez volna az utolsó fellépése. Lehet, hogy mindez a kiváló zenésztársaknak köszönhető, akik ezen az estén is közreműködnek: Joe Fritz, Csuhaj Barna Tibor, Jeszenszky György, Tommy felesége Mia Kim énekesnő, valamint a Györei Ildikó, Hörömpöli Anna, Gyurkovics Csaba és Négyessy Katalin alkotta Vig vonósnégyes.

(iF kávézó, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

szombat október 14. 19.00 Elviszlek Amerikába – könyvbemutató

„A szerző példás hitelességgel és feszültséggel rajzolja elénk a saját korukkal, valóságukkal soha meg nem békülőket, a falujukból, országukból, sorsukból elvágyódókat. A legnyugtalanítóbb pedig az, hogy a legkevésbé sem idegenek.” A szerzővel, Nagy Gabriellával Valuska László beszélget a Margó Fesztivál programján. Utána a nap zárásaként Slow Village-koncert lesz.

(Nemzeti Táncszínház, Nagyterem, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

vasárnap október 15. 17.30 Örök hely és mindenhol idő – könyvbemutató

Jánossy Lajos új regényében megelevenednek a rendszerváltás időszakának jellegzetes alakjai, felvillannak az ellenzéki mozgalmak születésének pillanatai és bejárhatja az olvasó Budát és Pestet a Feneketlen-tótól a Wichmann-kocsmán át a lóversenypályáig. A Pajor Tamás Neurotic zenekaros időszakában született emblematikus dalszövegét idéző című kötet szerzőjével Nagy Boglárka beszélget a Margó Fesztivál és a Jelenkor Kiadó közös programján. Közreműködik: Olasz Renátó.

(Nemzeti Táncszínház, Kávézó színpad, Bp. II., Kis Rókus u. 26.)

 

vasárnap október 15. 18.45 Előző életek

Nora és Heszung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de amikor a kislány elköltözött, el kellett válniuk. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. Celine Song filmje a 16. Koreai Filmfesztivál programján.

(Corvin mozi, Bp. VIII., Corvin köz 1.)

 

vasárnap október 15. 20.00 Pribil György-emlék­est

Tíz éve hunyt el autóbalesetben a zenész és zeneszerző, aki alapítója volt a kilencvenes évek elején az egyik legnépszerűbb klubzenekarnak számító S-modellnek, majd annak megszűnése után a Kimnowakkal vált a korszak egyik emblematikus gitárosává. Az említett két zenekaron kívül még az eQuuS-korszakot idézik meg a zenésztársak. A belépőből befolyt összeg ezúttal is Gyuri családjához kerül.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

vasárnap október 15. 20.30 Fishing on Orfű 15 – koncert

A Margó Fesztivál zenés zárása népszerű zenészekkel. Fellép Beck Zoli, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor Lecsó és Péterfy Bori.

(Nemzeti Táncszínház, Nagyterem, Kávézó színpad, Bp. II., Kis Rókus u. 26.)

 

hétfő október 16. 10.00 „Igazán fontos, hogy itt vagyok” – kiállítás

A Ludwig Múzeum Handle With Care című kiállításának egyedülálló külső helyszínén Loránt Anikó és Kaszás Tamás munkái kaptak helyet. Az élet- és alkotótársak Ex-Artists’ Collective néven közösen hoztak létre műalkotásokat egészen Loránt Anikó 2020-as haláláig. A kiállítás előzménye Eperjesi Ágnes Összetett szélek című 2022-es tárlata, ahol először láthattunk kortárs művészeti munkákat az óbudai Budapest Hospice Ház falai között. Ennek folytatásaként Kaszás Tamás munkái ezúttal az intézmény kertjébe kerültek maradandó és használható műalkotásokként, Loránt Anikó rajzai pedig az intézmény folyosóin találták meg a helyüket. A kiállítás január 14-ig látható.

(Magyar Hospice Alapítvány, Bp. III., Kenyeres u. 18–22.)

 

hétfő október 16. 17.00 Szamizdat történetek – könyvbemutató

„Ez a nő igazat ír, pontosan, fegyelmezetten, jószívűen, szigorúan, humorral, szerényen és láttató erővel, igazat, mert igaza van. Valószínűleg így született, az igazság megérzésével, választásával és akarásával” – írta a kötet szerzőjéről, Hodosán Rózáról Konrád György. Hodosánnal a Kalligram délutánján Rainer M. János beszélget.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

kedd október 17. 12.00 A koreai képregény, a manhva világa – kiállítás

Budapesten először látható ilyen témájú kiállítás, amelyen gyerme­kek, tizenévesek és felnőttek számára készült papíralapú és digitális képregények vegyesen szerepelnek. A válogatás bevezet a manhva műfaji sajátosságaiba, és a kibontakozó történeteken keresztül a koreai társadalomban élő embe­rek életébe. A kiállítás anyagában többek között Sooshinji és Ma Yeongshin a mai koreai nők helyzetével foglalkozó képregényei szerepelnek. A kiállítás 2024. január 31-ig minden hétköznap 12 órától 20 óráig ingyenesen látogatható.

(Koreai Kulturális Központ, Bp. II., Frankel Leó út 30–34.)

 

kedd október 17. 20.00 Zene X Mozgás

Az improvizáció, a kísérleti megoldások és a strukturáltság találkozik a két művészeti ág metszéspontjában. Hód Adrienn lesz Grecsó Zoltán egyik vendége, aki már több mint 15 éve viszi Európa-szerte ismert és elismert, kifejezetten unikális világú saját társulatát, a HODWORKS-öt. A zenét Mákó Rozi képviseli, aki az URFORM audiovizuális táncperformance egyik alkotójaként a rendszerezett improvizációra és a táncosokkal való közös munkára épít.

(A38 Hajó, koncertterem, Bp. XI., Petőfi híd, budai hídfő)

  

szerda október 18. 19.00 Vörös napló – Mari­lyn Monroe története

„Soha nem értettem igazán ezt a szexszimbólumdolgot… Ez a gond, a szexszimbólum egy tárgy lesz. Én utálok csak egy tárgy lenni. De ha már valaminek a szimbóluma vagyok, akkor inkább leszek a szexé, mint valami másé, aminek szimbóluma van” – nyilatkozta Marilyn Monroe a Life magazinnak 1962-ben. A Miskolci Balett táncművészei Kozma Attila koreográfiájával igyekeznek feltárni az 50-es évek amerikai sztár színésznőjének titkokkal, traumákkal teli életét. Főszerepben: Harangozó Lili. A táncjáték másnap és harmadnap is látható.

(Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraterem, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

szerda október 18. 19.30 Heavenphetamine, Jü – koncert

A krautrock, new wave, punk és hipnotikus dzsessz határait összedolgozó japán duó a második világ körüli turnéját tartja, amelynek bevételével az ukrán civileket támogatják. Hiroki és Sara Grúziába költöztek és kiegészültek néhány zenésszel. A velük fellépő hazai trió Mészáros Ádám gitáros, Hock Ernő basszusgitáros és Miklós Szilveszter dobos kísérleti – de már bevált – projektje.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök október 19. 18.00 Jazz a hangversenyteremben – előadás

A Szentendrei Jazz Estek művészeti vezetője, Zipernovszky Kornél Jazznarratívák címmel előadás-sorozatot indít. Nagy János „Yancha” zongoraművész és dzsessztörténeti felvételek lesznek ebben a segítségére. Az első alkalom témája a dzsessz és az európai klasszikus zene nem mindig felhőtlen viszonya. Szó lesz arról, mikor és hogyan játszottak először dzsesszt a Carnegie Hallban, milyen zseniális húzás volt a producer Norman Granz részéről a Jazz at the Philharmonic sorozat. De a hazai terepet is megvizsgálják. Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.

(Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.)

 

csütörtök október 19. 19.00 Bass Fall 2023

Háromnapos, illetve inkább három éjszakás elektronikus zenei klubfesztivál indul a pécsi elektronikus zenei és rave-kultúra ünneplésére. A külföldi fellépőkön kívül itt lesznek a legmenőbb budapesti szervezőcsapatok, és a pécsi underground legjava a feltörekvőktől veteránokig. Az első nap ingyenes, de másnap a Szenesben és harmadnap az Amperben lesz egy kis beugró.

(Nappali, Pécs, Király u. 25–27.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.