Snoblesse Oblige 2023/48.

  • Narancs
  • 2023. november 29.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Írd tele az utcákat és fogalmazd át a térképet / A mérhetetlen túlzásokban ne tarts semmi mértéket / Az a 2 és fél szoba ha-ha-ha-ha-halhatatlanná úgysem tesz / De ha hiszel a feltámadásban / Legalább nem leszel sírköves

(Pajor Tamás: Brék)

péntek december 1. 19.00 TikTokra kattanva (english friendly)

A VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválon a román Giuvlipen társulat Mihaela Drăgan által írt és rendezett előadásában Nicoleta Ghiță és Bianca Mihai két tinilány beszélgetését adja elő, akik szemérem nélkül vitatkoznak a női szexualitást övező ellentmondásosságról. A darab keretét a TikTok adja. Aztán beszélgetés Gryllus Dorka vezetésével, és irány a Gödör fesztiválkocsma. Másnap este pedig az olasz Rampa Prenestina társulat Romanya című előadása ajánlott, ami után Bari Judit író beszélget az alkotókkal. Minden előadás magyar és angol feliratos.

(Eötvös10 Művelődési Ház, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

péntek december 1. 19.00 Egy rosszaságról – bemutató

„…és egyszer csak elkezdjük érezni hogy meg tudnánk halni érte / ütni magunkat kékre…” A Dollárpapa Gyermekei társulat ez alkalommal a bűnről készített előadást Rába Roland, Polgár Csaba, Lőrinc Katalin és Erdős Lili e. h. szereplésével, 18 éven felülieknek. Írta és rendezte: Kiss-Végh Emőke. Másnap és harmadnap is látható.

(Trafó pince, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek december 1. 19.00 Marta y Eva: La Prima – bemutató

Martát nem érdeklik a szuperhősök, inkább a villamoson ülők gesztusait nézi. Éva azon töpreng, vajon manapság az emberek is eldobhatók-e? Marta szeret egyedül táncolni a levegőben, távolról szemlélni az embereket. Eva szeret a padlón táncolni, mások közelségében. Marta a kéket szereti, Éva a pirosat. A két, Magyarországon is rendszeresen dolgozó spanyol táncos, Marta Matovelle és Eva Mora előadása a barátság ünnepe.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

péntek december 1. 19.00 Samurai Drive – koncert

Nóvé Soma és Riederauer Dániel duójának zenéje az éjféli mozik hangulatát idézi: az elektronikus, a blues és az újhullámos zenék stílusa találkozik a film noir esztétikájával. Lesznek vendégzenészek, illetve a brit Ben Narcis is fellép, a 23.00-kor kezdődő LavaLava partin Dam Swindle tologatja a potmétereket.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

péntek december 1. 20.00 Satöbbi – koncert

„Mennyi szó, mennyi hang, könnyű nők, nagy kaland, napernyő, víztükör, étellift, medvebőr. Nagyszerű nagyvilág, kert is van, kardvirág…” Egy zenekar a paleocénből, zsiráf volt a jelük az oviban. Azt mondják, most is csak közönséges koncertet adnak.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

  

szombat december 2. 19.00 Viszlát a levegőben!

A Budapest Táncszínház új előadásának alapja Pablo Servigne L’Entraide című könyve. A szociológus teóriájának a lényege, hogy az élőlények nemcsak versengenek egymással a fennmaradásért, hanem kollaborálnak is. A táncelőadás extrém helyzeteken keresztül hívja fel a figyelmet az emberek egymásra utaltságára, az együttműködés katalizátor hatására és a bizalomra, ami nélkül bénultan állunk a kihívások előtt. A koreográfus Sághy Alexandra, a rendező Földi Béla.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szombat december 2. 20.00 ZSIFI záróbuli és díj­átadó

A 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál ünnepélyes díjátadója, utána pedig egy kevésbé ünnepélyes, ám fergeteges buli DJ Marwell és VJ Outstanda közreműködésével. A belépés ingyenes!

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat december 2. 20.00 Catalan Jazz on Tour: Lia Sampai Trio – koncert

A katalán énekes-dalszerző és színésznő 2017-ben tűnt fel a dzsessz színtéren, és sikere azóta is töretlen. A katalán Nova Cançó és a francia chanson nyomán szerzett érzelemgazdag dalaival az emberi lét legbensőségesebb vonásaira világít rá. A koncert vendége Carlo Fidel lesz.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat december 2. 20.00 Óperentzia, Transnomad – koncert

A népmesei névvel rendelkező, lassan húszéves zenekar Nyíregyházáról indult, de immár budapestinek számít. A downtempo, a triphop, az elektronikus tánczene és az improvizatív dzsessz adja a hangulati alapjait. Mindenütt szeretik, ahol Frank Zappát, a Nirvanát, Bob Marley-t szeretik. Vendég a Transnomad zenekar lesz, ők etno-funkot szolgáltatnak habként a tortára.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

vasárnap december 3. 10.00 21. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál – zárónap

Chelo Loureiro: Valentina című gyerekfilmjével indul a nap, majd folytatódik a Szelíd metálarcok című művel, amelyet Carlos Pérez-Reche, Joan Francesc és Tomas Monfort rendezett. 17.00-tól a Best of Anilogue 2023 rövidfilm-válogatás látható, majd ultrarövid animációkkal ér véget a fesztivál.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap december 3. 19.00 Utazás az éjszakába

James Tyrone sikeresnek mondható színész, aki év közben halálra haknizza magát, nyáron pedig visszavonul a vidéki lakásába. Ebben a lakásban egyetlen nap alatt játszódik Eugene O’Neill műve, ide jön össze a család. Az éjszaka közeledtével felszínre törnek a kimondatlan félelmek, a múlt elhallgatott sérelmei, és véget ér a szerepjátszás. Fehér Balázs Benő rendezésében.

(Stúdió K, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

vasárnap december 3. 19.00 Megeshetne másképp / Great expectation

A VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál záró előadása a SzívHangok Társulat igen reprezentatív hazai körképe a nők és az egészségügy viszonyáról. A darab egészségügyi dolgozók, szülészeti aktivisták, roma és nem roma nők személyes történeteire épül. A középpontban Ramóna története áll, akinek éppen az első kislánya születik meg, és ezen keresztül érthetjük meg, hogy mit jelent anyává válni ma Magyarországon egy roma, illetve nem roma nőnek a mélyszegénységben. Rendező: Romankovics Edit. Az előadás angol feliratos.

(Eötvös10 Művelődési Ház, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő december 4. 19.30 Ínyenc kortárs zenei kóstoló

Rövid szimfonikus zenekari darabokat ad elő tizenkét hazai és egy kanadai kortárs szerző munkásságából a Hollerung Gábor által vezetett Budafoki Dohnányi Zenekar a Dunakanyar Kortárs Zenei Fesztivál műsorán. Közreműködik Horti Lilla szopránénekes.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

hétfő december 4. 20.00 Túlságosan vékony falak

„2021. június 18-án Gabby Petito vőlegényével, Brian Laundrie-val útra kelt, hogy valóra váltsák sokak elérhetetlen álmát, és világgá menjenek egy lakóbusszal.” Hogy mi történt közben? Az Bódi Zsófia, Georgita Máté Dezső és Horváth Panna művéből kiderül. Az előadás műfaja: asszociációk egy témára – élő kísérlet szembenézésre saját magunkkal és online vetületeinkkel.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő december 4. 20.00 FAQ – koncert

Dallamos hard rock, klasszikus négyfős felállásban. A műsor gerincét nagyrészt saját, magyar szövegű szerzemények alkotják, például a közkedvelt Gyári tömegprodukció számai, emellett néhány angol nyelvű feldolgozás – Faith no More, Slash, Dire Straits, Monster Truck – is bekerült a szett­listába.

(Lámpás, Bp. VII., Dob u. 15.)

 

kedd december 5. 19.00 Don’t Lie to the Planet

Az Urban Verbunk formabontó táncshow-ja globális társadalmi kérdésekre szeretné felhívni a figyelmet, főképp a mesterséges intelligenciára fókuszálva. A grandiózus vizuális elemekkel színesített előadás mind a popkultúra, mind a színház, de akár az opera közönségét is lenyűgözi. Rendező és koreográfus: Moussa Ahmed.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

kedd december 5. 20.00 Pianorama – koncert

Danilo és Dani: két kiváló zongorista-zeneszerző, akik már több ízben léptek itt színpadra, Danilo Pérez kétszer a Wayne Shorter Quartet tagjaként. Szabó Dániel itthoni és nemzetközi trióival is bemutatkozott, legutóbb pedig Chick Corea Concerto for Triójának egyik tételét hallhattuk az előadásában. Egykor mester és tanítványa, ma már két csodálatos előadóművész zongorázik együtt.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda december 6. 19.00 Fonó Szerda

Ezekre a táncalkalmakra olyan kezdő és haladó táncosokat várnak, akár pár nélkül, akik heti rendszerességgel szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy táj­egy­ség táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd énektanulással és táncházzal zárul. Most kalotaszegi táncok lesznek. Oktatók: Kocsis Enikő és Fitos Dezső, valamint a Fitos Dezső Társulat táncosai. Az éneket Herczku Ágnes tanítja. 21.30-tól lesz össztáncház.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

szerda december 6. 20.00 Pajor Tamás és Menyhárt Jenő Szózene estje

A 80-as évek magyar undergroundjának két ikonikus és mostanra már ökomenikus figurája találkozik egy műfajteremtő előadás-sorozatban, amely a slam poetry, a spoken word, a sanzon, a hiphop és a stand-up elemeit ötvözi filozofikus, mégis szellemesen közérthető formában. Minden est alkalmával neves vendégek érkeznek Parti Nagy Lajostól Geszti Péterig, most a kiváló zenész és költő, az Európa Kiadó alapítója van soron.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda december 6. 20.00 Lukács Miklós Cimbiózis Trió & Ligeti Ensemble – koncert

A kivételes este első részében vakmerő művészek formálják tovább Ligeti örökségét: két kisegyüttes közös játéka bizonyítja, hogy a magyar zeneszerző munkásságának ihlető ereje a kortárs dzsesszben is jelen van. A koncert második részében a Cimbiózis Trió először lép fel Klenyán Csabával kvartetté kiegészülve. Szabad zenei utazásuk a klasszikus zene, a kortárs zene és a dzsessz hagyományaira épül, de egyéni zenei gondolatok és hangzásötletek kavalkádja vezérli.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök december 7. 19.00 ONlife – bemutató

A Közép-Európa Táncszínház – K-Arcok sorozatának új szólóelő­adása. A főhős a saját maga által kreált világ és a realitás között ingázik, majd egyre elhatalmasodik e hamis profil, és felvetődik a kérdés, hogy miként őrzi meg valódi énjének szuverenitását. Aztán online avatárja saját életre kel, amely felett elveszíti a kontrollt. Vasas Erika koreográfiáját Sinka Lídia adja elő.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

csütörtök december 7. 19.00 Három és fél nővér

A Selmeczi Bea írásából készült Csehov-folytatás, Telihay Péter rendezésében. Ahol az eredeti darab végződik, ott kezdődnek Olga, Mása, Irina és Natasa kortárs történetei. Kőkemény sorstörténetek a varázslatos szőnyegdíszletek között Petrusevszkaja, Ulickaja és Szvetlana Alekszijevics írásainak hangulatát is beleszőve. Járó Zsuzsa, Herczeg Adrienn, Varga Lili és Tarr Judit játsszák, Katona Bálint beszélő jelmezeiben.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

csütörtök december 7. 19.00 hari_drama sʊl band – lemezbemutató

Egy egészen sejtelmes és misztikus zenekar jelent meg a fővárosban. Sokan vannak a színpadon, előfordul, hogy tízen is, különböző hátterű zenészek, klaviatúrakirályok, ezerszínű ufóhangok közvetítői. Most első, többszámos kislemezüket mutatják be.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

csütörtök december 7. 19.30 Életleírás – könyvbemutató

Szőke Szabolcs zenész, a Hólyagcirkusz Társulat legendás alapítója új, afféle családi leltárkönyvet írt. És mint az előző, A bácsi zenél című novelláskötet, ez is a Dr. Kotász Könyvkiadónál jelent meg.

A zenés felolvasóest formájában prezentált bemutatón a szerzőn kívül Rohmann Ditta, Szalai Péter és Okazaki Maszato zenél. Közreműködnek még Székely B. Miklós (Laca), Rácz Attila és Nagy Bianka, valamint Halasi Zoltán író, költő, műfordító, a kötet szerkesztője.

(Patyolat//PRÓBAüzem, Bp. VIII., Baross u. 85.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.