Snoblesse Oblige 2023/8.

  • Narancs
  • 2023. február 22.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Belátom, nincsen rá okom, / de mégiscsak gondolkodom. / S mert illik őt fitymálva néznem: / esztelenül bízom az észben.

(Nemes Nagy Ágnes: Ész)

péntek február 24. 10.00 Lián / Mester – tanítvány láncolatok kiállítás

Tegnap nyílt és március 23-ig látható ez a nem művészettörténeti és nem is igazán egyetemtörténeti, de baromi érdekes tárlat. É. Kiss Piroska kurátor szerint csupán néhány izgalmas mester-tanítvány szál végigvezetése, amelyhez a kutatásokat a Képzőművészeti Egyetem levéltári archívumában végezték, és a mester-tanítvány kapcsolatok történetét személyes interjúkkal is kiegészítették. „A kiállított alkotások bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy 150 éves »fatörzs«, amely művészek mester-tanítvány szerkezetű, egyre burjánzóbb »liánzata«.” Minden művészt egy-egy munkával mutatnak be, a látogatók pedig QR-kód segítségével bővebb anyagot is találnak az alkotókról. A kiállítás grafikai munkáit Hurai Adél tervezőgrafika-hallgató végezte.

(Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem, Bp. VI., Andrássy út 69–71.)

 

péntek február 24. 19.30 Aurora – koncert

A punkzenekar 1983-ban alakult Győrszentivánon, és azóta is működik. Túlélt egy diktatúrát, tagcseréket, a rosszul sikerült rendszerváltást most nyögi, de mindenhol ott van, ahol szükség van rá. Olyan örökzöldeket írtak, mint a Viszlát Iván, az Iskolába jársz, a Kifacsart citrom, a Bella ciao és a Nincs térerő… Előttük a Don Gatto játszik.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.