Snoblesse Oblige 2024/24.

  • Narancs
  • 2024. június 12.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

Hát kapunk majd nyári zakónkra prémet, / A krémesünkre orosz cipőkrémet. / Kapunk a levesünkbe kancsukákat, / Nőstény potykákat s kövér kan csukákat.

(Tóth Árpád: Vers az orosz importról)

péntek június 14. 11.00 Balaton Piknik 2024

A Nagyon Balaton kockás pokrócos utazó fesztiválja június 14. és 16. között szokás szerint új helyszínre érkezik. Napközben bemutatják a város ismert és rejtett kincseit, éttermeit, kávézóit, a fő helyszínen pedig szombaton és vasárnap piac, kortárs művészek pop-up tárlatai, esténként pedig a zenekarok, hazai és világsztár DJ-k – köztük Souveq, Infragandhi, Jan Blomqvist, Lenny Lenoks, Vojnits Alíz X Monkeyneck, Deva – várják a közönséget.

(Tihanyi piac placc, Tihany)

 

péntek június 14. 18.00 Tilos Maraton – Eklektik nap

Még mindig tart és lehet bulizni a legjobb hazai zenékre, mulatni és adományozni baráti környezetben. A kerti színpadon a Volkova kezd, Barkóczi Noémi folytatja és tombolával zárnak. A nagyszínpadon Kairos, Dope Calypso, Vedat Akdag és Labek & Chrobak zenél. De több helyszínen megy a buli, a kisteremben vagy a Cöxpôn helyszínén. Eső esetére van B terv.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

péntek június 14. 19.00 Sinkotta – Kotta nélkül

Az improvizációs színház találkozása az argentin tangóval. Mindkét műfaj az improvizáción alapul ugyanis, történetet mesél, egyszeri és megismételhetetlen módon. Bogdán Tihamér, Czidor Katalin és Horváth-Töreki Gergely játsszák.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

péntek június 14. 20.00 ZSÉ – lemezbemutató koncert

Az új lemeze címe: Telea, amely a 444-en debütált, majd a Keret Blog is írt róla, de most élőben adják elő, és lesznek régi számok is új hangszerelésben. Vendég a Slapstick?, az öttagú, budapesti funk-hiphop-dzsessz csapat. Tavaly jelent meg az első nagylemezük, az űrben játszódó koncepcióalbum, a LIFTOFF.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek június 14. 21.00 The Smile – koncert

A Radioheadből ismert Thom

Yorke énekes és Johnny Greenwood gitáros The Smile néven folytatják a zenélést, és kiadtak már két olyan lemezt is, amelyekre akár a Radiohead nevet is ráírhatnák. A hírek szerint élőben kiemelkedően jó zenekar körbeturnézza Magyarország szomszédságát. Aggódni nem kell, ha valaki nem ér ezen a napon Belgrádba, mert másnap is Budapesttől autós távra, Pulában lépnek fel, a Malo Rimsko Kazalište épületében.

(Hangar, Belgrád, Žorža Klemansoa 37.)

 

szombat június 15. 14.00 Igazítás – kiállítás

Szabó Eszter elmúlt két évből merítő válogatásának képei egy-egy konkrét festészettörténeti referencián alapulnak. Ismeretlen nőkről készített, érett reneszánsz portrékat sajátít ki, és keretezi újra a történeteiket. A meghökkentő képek még június 19-ig láthatók.

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II. 4.)

 

szombat június 15. 10.30 BFZ zenei vásár és családi nap

Újra itt a Budapesti Fesztiválzenekar egyik kedvenc, a család minden tagját megmozgató programja. Az egész napos rendezvényen zenés programok, kézműves-foglalkozások, tánc és rengeteg játék, valamint Zenevár, Kakaókoncert és Hangszerkóstoló várja a gyerekeket. A felnőtteket pedig kamarakoncertek és jegyek a jövő évadra.

(Aquincumi Múzeum, Bp. III., Szent­endrei út 135.)

 

szombat június 15. 17.45 Eszeveszett mesék

Egy repülőgépen indul, egy kanyargós hegyi úton, majd egy garázsban folytatódik, és így tovább. 2014 legőrültebb vígjátékának főszereplői eljutnak arra a pontra, amikor betelik a pohár. Damián Szifrón argentin–spanyol filmjét 16 éven felülieknek ajánljuk a Szánsájn Fesztivál programján.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

szombat június 15. 19.00 PASO – koncert

A Pannonia Allstars Ska Orchestra soktagú, ska-alapú hangulatkeltő brigádja tavaly itt ünnepelte a 20. születésnapját, most pedig itt kezdi a főszezont.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

szombat június 15. 20.00 Dragvolution presents: Love is Love

Itt most nemcsak a Pride-ot ünnepelik, hanem egyik alapító tagjuk, Myra Pixel születésnapját is, meg a szeretetet, az egyenlőséget és a szerelmet. Emma Rebel lesz a házi­asszony, és @wobe zenéire lehet széttáncolni a cipőket.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat június 15. 20.30 Európa Kiadó – koncert

Az 1980-as évek elején alakult zenekar a magyar alternatív könnyű­zene legendássá vált formációja. Legfrissebb anyaguk Könnyedén vett apokalipszis címen fog meg­jelenni, de nem csak abból játszanak a Balaton felett.

(Thália Nyárikert, Salföld, Templom tér 1.)

 

vasárnap június 16. 10.00 Az örök fiatalság balladája – kiállítás

Martin Wanda napjaink Kelet-Londonjában, édesapja, Martin Gábor pedig az 1960–70-es évek Békéscsabáján fényképezte a bulizó fiatalokat. A konceptuális dokumentarista nagy sikerű fotóesszéikből installált kiállítás párhuzamba állítja a képeiket. Augusztus 19-ig látható.

(Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

 

vasárnap június 16.  11.00 Exhibition on  Screen: Vermeer

Az amszterdami Rijksmuseum 2023. február 10. és június 4. között rendezte meg a mindeddig leg­átfogóbb Vermeer-kiállítást: a festő ismert, a világban szétszórt 35 alkotásából 28-at mutatott be. A belépőjegyek már elővételben elfogytak a tárlat teljes időtartamára. Az Exhibition on Screen stábja David Bickerstaff rendezésében azonban egy páratlan művészeti dokumentumfilmen megörökítette a kiállítás anyagát.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap június 16.  19.00 Habana Social Club – koncert

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárjai búcsúturnén vannak, ez az egyik állomása. Frontemberük, Chabez Alberto Reyes jövőre már a saját show-jában lép pódiumra Las Vegasban. Igazán különleges, karibi élményműsorra számíthatunk a Tropicana Club szólótáncosainak közreműködésével.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

hétfő június 17. 18.00 Bartók Barcelonában – koncert

Bartók Béla 1931-ben Barcelonában és Bilbaóban előadott műsorát mutatja be Várjon Dénes zongorán. Benedetto Marcello, Della Ciaja, Scarlatti, Kodály és Bartók műveiből.

(Bartók Emlékház, Bp. II., Csalán út 29.)

 

hétfő június 17.  19.00 Szex és pszichoanalízis

Sybilt, a sikeres terapeutát és amatőr írónőt felkeresi a gyönyörű fiatal színésznő, és elmeséli neki, hogy egy filmforgatáson felelőtlen és viharos viszonyba keveredett a főszerepet alakító színésszel, aki a film rendezőnőjének partnere. Sybilnek megtetszik a téma, és egy időre felfüggeszti páciensei fogadását, teljes mértékben az írásnak szenteli magát. Justine Triet 2019-es francia filmjét a Szánsájn Fesztivál műsorán vetítik, 16 éven fe­lü­li­eknek.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

hétfő június 17.  19.00 Merre jársz…

„Most elmesélem az én igaz történetem, hol egy sima, hol egy fordított hazugsággal, mert az élet gyakran már csak ilyen. A történetet anyáról, apáról és persze rólam, és még arról a rengeteg mindenkiről, akikkel gyerekkoromban találkoztam.” Az SZFE végzős prózai színművész osztályának vizsga­előadása Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? című regénye alapján Szécsi Bence rendezésében, László Boldizsár zenéjével. Vigyázat: 3 óra, egy szünettel!

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

kedd június 18. 10.00 Álmomban óriások közt jártam – kiállítás

A szürrealizmus születésének 100. évfordulójára is emlékezve, a Kacsuk Péter magángyűjteményéből válogató kiállításban kortárs fiatal alkotók hatalmas méretű vizionárius munkáit láthatjuk a nagyok, többek között El Kazovszkij, Verebics Ágnes és Wahorn András között. Szeptember 7-ig látható keddtől péntekig, mindennap 10 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17.)

 

kedd június 18. 20.00 Coldplay – koncert

Az 1997-ben alakult, máig aktív brit pop-rock banda tagjai: Chris Martin énekes-gitáros-zongorista, Jonny Buckland gitáros, Guy Berryman basszusgitáros és Will Champion dobos ismét színpadra lépnek nálunk.

(Puskás Aréna, Bp. XIV., Istvánmezei u. 3–5.)

 

kedd június 18. 20.30 A legenda háza – bemutató

Az Orlai Produkció következő bemutatója a színházi és filmes világban lehetséges női szerepekről és karrierutakról, lehetőségekről és határokról szól. Az angol Penelope Skinner legfrissebb drámája részben személyes élményekre épül. A főbb szerepeket Hernádi Judit és László Lili alakítják, az előadás rendezője Szabó Máté. Először a Benczúr Kerti Esték műsorán láthatja a közönség

(Benczúr Ház Rendezvényközpont, Bp. VI., Benczúr u. 27.)

 

szerda június 19. 18.00 Only have faith – kiállításmegnyitó

„Solamente ten fe!” (Csak legyen hited!) a jelszava annak a 200 önkéntes nőből álló, Veracruz állambeli kollektívának (Colectivo Solecito de Veracruz), amely Latin-Amerika legnagyobb közelmúltban keletkezett tömegsírjának feltárását végzi. Koleszár Adél fotográfus több mint egy éven át, 2017 és 2018 között fényképezte őket, valamint interjúkat és hangfelvételeket készített. A kiállítás július 11-ig látható.

(Liget Galéria, Bp. XIV., Ajtósi Dürer sor 5.)

 

szerda június 19.  19.00 Wagner: Ring – dokumentumfilm

A tetralógia 2008–2009-ben, a Budapesti Wagner-napokon bemutatott produkciója hatalmas sikert aratott a Wagner-rajongók körében. A Müpa tíz év után, 2019-ben felújított változatban mutatta be A Nibelung gyűrűjét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán, és ezután dokumentumfilm született az alkotókkal a négy­estés ciklusról. Riporter Bősze Ádám, rendező Várbíró Judit.

(Müpa, Előadóterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda június 19.  19.00 Agnostic Front, A.M.D. – koncert

Az 1980-ban alakult trashpunk együttes a New York Hardcore (NYHC) mozgalom jelentős képviselőjének számít. 2017-ben dokumentumfilm készült róluk, most meg itt fognak ugrálni a vízparti színpadon. Fellép velük a ’87-ben alakult első magyar hardcore banda is, a műfaj híveinek nagy boldogságára.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

csütörtök június 20. 18.00 Takarékos módi – kiállításmegnyitó

Nem újdonság a reciklálás, őseink mentalitásában, a paraszti kultúrá­ban is benne volt. A kiállítás e szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni, és helyet kapnak benne napjaink pozitív példái is. A kiállítást megnyitja: Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, közreműködik: Lengyel Szabolcs Micsi népzenész. Az Sz. Tóth Judit etnográfus által összeállított tárlat október 6-ig látható csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

(Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

csütörtök június 20. 18.30 11. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Indul a három napon át tartó parti. Platon Karataev, 30Y, Elefánt, Szabó Benedek és Analog Balaton is lesz az első napon, de az esemény programjait érdemes előre kinézni a venegyfesztival.hu oldalon. Beton.Hofi, Co Lee, Dzsúdló, a Tankcsapda és a hazai zenei élet megkerülhetetlen figurái mellett visszatér ide majd az osztrák Cari Cari, a fesztivál sztárfellépői pedig az elképesztő hangú Sian Evans és a Kosheen lesznek.

(Duna-part, Nagymaros)

 

csütörtök június 20. 21.00 Új világrend

Egy felső osztálybeli mexikói pár drámai időpontra tette a fényűző esküvőjét, a lakodalmat fegyveres szabadcsapatok szállják meg, a násznépet kifosztják, a menyasszonyt túszul ejtik. Michel Franco 2020-ban készült filmje meghökkentő disztópia a ma ismert politikai rendszer összeomlásáról. Komoly figyelmeztetés: ha nem veszünk tudomást az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekről, könnyen elszabadulhat a pokol. 16 éven aluliaknak nem ajánlják.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!