Egy hét kultúra 2024/24.

  • Narancs
  • 2024. június 12.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

EREDETI HAMISÍTVÁNY Több mint 650 ezer euróért (mintegy 256 millió forint) kelt el egy párizsi aukción Albert Camus Közöny (L’Étranger) című regényének egyik kézirata. Igaz, a rekordösszegért elárverezett példány nem a szöveg első változata, hanem a már kész, kiadott mű szerző által készített, korábbra datált másolata. Camus Párizs náci megszállása idején több híres művét is lemásolta, hogy ezek eladásával szerezzen pénzt. A most kalapács alá került példányra 1940-es dátumot írt, holott annak keletkezése valójában 1944-re tehető, tehát két évvel az eredeti regény 1942-es megjelenése után született. A szöveg mellett a kézirat egyébként rajzokat és széljegyzeteket is tartalmaz, amelyeket Camus a másolás során fűzött elbeszéléséhez. Az aukció hírére reagálva Alice Kaplan, a Yale professzora a Le Figarónak arról beszélt, érdekes kérdés, hogy vajon hamisításnak számít-e, ha egy szerző a saját művét másolja le, a dokumentumot éppen ezért izgalmas „filozófiai rejtvényként” értelmezi. A kéziratot már többször, 1958-ban és 1991-ben is árverésre bocsátották, ahogy eredeti forrása, úgy új tulajdonosának kiléte is ismeretlen. 

SZOBOR A University of Oxford bejelentette, hogy visszaadnak Indiának egy nagyjából 500 éves szobrot. A Tirumankai Alvar hindu szentet ábrázoló, körülbelül 60 centiméter magas bronzszobor az egyetemhez tartozó Ashmolean Museum gyűjteményében volt látható, azonban feltételezhetően egy indiai templomból lopták el az 1960-as években. Az egyetem tanácsa márciusban helyt adott a dél-indiai szent 16. századból származó szobrának visszaszolgáltatására irányuló követelésnek, a döntés pedig már az intézmény jótékonysági bizottsága előtt van. Az indiai kormány még 2020-ban jelentette be igényét a műkincsre, miután egy friss kutatás megkérdőjelezte az Ashmolean által a Sotheby’s aukciósháztól 1967-ben megvásárolt szobor eredetét. Előkerült ugyanis egy fénykép, amelynek tanúsága szerint a múzeumban kiállított bálvány 1957-ben még egy dél-indiai falu templomában volt, néhány évvel később azonban eltűnt onnan.

ÖKOTURNÉ A Coldplay állítása szerint az immár két éve futó Music of the Spheres című világ körüli turnéjuk során mintegy 59 százalékkal sikerült csökkenteniük a zenekar szén-dioxid-kibocsátását az előző turnéjukhoz képest. A brit együttes közleménye szerint egyebek közt olyan megoldásoknak köszönhetően tudták visszaszorítani a koncertezéssel járó karbonlábnyomukat, mint az energiatakarékos fénytechnikai berendezések, az újrahasznosítható LED-karszalagok, vagy a rajongók ugrálásának hatására áramot termelő táncparkett. Mindemellett igyekeznek minél kevesebbet repülni, valamint tartva magukat a korábbi vállalásukhoz, a kon­certek nézőszámával megegyező mennyiségű – ez idáig nagyjából hétmillió – facsemetét is elültetnek. A Cold­play június 16-án, 18-án és 19-én Budapesten is fellép a Puskás Arénában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!