Egy hét kultúra 2024/24.

  • Narancs
  • 2024. június 12.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

EREDETI HAMISÍTVÁNY Több mint 650 ezer euróért (mintegy 256 millió forint) kelt el egy párizsi aukción Albert Camus Közöny (L’Étranger) című regényének egyik kézirata. Igaz, a rekordösszegért elárverezett példány nem a szöveg első változata, hanem a már kész, kiadott mű szerző által készített, korábbra datált másolata. Camus Párizs náci megszállása idején több híres művét is lemásolta, hogy ezek eladásával szerezzen pénzt. A most kalapács alá került példányra 1940-es dátumot írt, holott annak keletkezése valójában 1944-re tehető, tehát két évvel az eredeti regény 1942-es megjelenése után született. A szöveg mellett a kézirat egyébként rajzokat és széljegyzeteket is tartalmaz, amelyeket Camus a másolás során fűzött elbeszéléséhez. Az aukció hírére reagálva Alice Kaplan, a Yale professzora a Le Figarónak arról beszélt, érdekes kérdés, hogy vajon hamisításnak számít-e, ha egy szerző a saját művét másolja le, a dokumentumot éppen ezért izgalmas „filozófiai rejtvényként” értelmezi. A kéziratot már többször, 1958-ban és 1991-ben is árverésre bocsátották, ahogy eredeti forrása, úgy új tulajdonosának kiléte is ismeretlen. 

SZOBOR A University of Oxford bejelentette, hogy visszaadnak Indiának egy nagyjából 500 éves szobrot. A Tirumankai Alvar hindu szentet ábrázoló, körülbelül 60 centiméter magas bronzszobor az egyetemhez tartozó Ashmolean Museum gyűjteményében volt látható, azonban feltételezhetően egy indiai templomból lopták el az 1960-as években. Az egyetem tanácsa márciusban helyt adott a dél-indiai szent 16. századból származó szobrának visszaszolgáltatására irányuló követelésnek, a döntés pedig már az intézmény jótékonysági bizottsága előtt van. Az indiai kormány még 2020-ban jelentette be igényét a műkincsre, miután egy friss kutatás megkérdőjelezte az Ashmolean által a Sotheby’s aukciósháztól 1967-ben megvásárolt szobor eredetét. Előkerült ugyanis egy fénykép, amelynek tanúsága szerint a múzeumban kiállított bálvány 1957-ben még egy dél-indiai falu templomában volt, néhány évvel később azonban eltűnt onnan.

ÖKOTURNÉ A Coldplay állítása szerint az immár két éve futó Music of the Spheres című világ körüli turnéjuk során mintegy 59 százalékkal sikerült csökkenteniük a zenekar szén-dioxid-kibocsátását az előző turnéjukhoz képest. A brit együttes közleménye szerint egyebek közt olyan megoldásoknak köszönhetően tudták visszaszorítani a koncertezéssel járó karbonlábnyomukat, mint az energiatakarékos fénytechnikai berendezések, az újrahasznosítható LED-karszalagok, vagy a rajongók ugrálásának hatására áramot termelő táncparkett. Mindemellett igyekeznek minél kevesebbet repülni, valamint tartva magukat a korábbi vállalásukhoz, a kon­certek nézőszámával megegyező mennyiségű – ez idáig nagyjából hétmillió – facsemetét is elültetnek. A Cold­play június 16-án, 18-án és 19-én Budapesten is fellép a Puskás Arénában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk