Snoblesse Oblige 2024/26.

  • Narancs
  • 2024. június 26.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Mert azt várják a holtaktól, hogy tudják az utat / a mindennapok szakadéka fölött. Amikor / elhagyják a kétségbeesés vidékeit, és elindulnak / egy távoli, ismeretlen birodalom felé, / amely olyan, mint a zene.

(Borbély Szilárd: Három kavics a sírra I.)

péntek június 28. 10.00 A tényeken múlik. Gyűjtemények és közösségek – kiállítás

Az OSA Archivum működését a fennállásának közel harminc éve alatt a nyitottság és a hozzáférhetőség elvei határozták meg. Ugyanebben a szellemben született ez a kutatási és kiállítási projekt is, amely első ízben mutat be válogatást a gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjaiból. A szerteágazó anyagokból válogatott dokumentumok történetekké állnak össze, felölelve a hidegháború korszakának és az azt követő időszaknak a főbb történelmi eseményeit, betekintve a hétköznapi emberek mindennapjaiba is. Augusztus 20-ig látható hétfő kivételével, mindennap 10 és 18 óra között.

(Blinken OSA Archivum, Bp. V., Arany János u. 32.)

 

péntek június 28. 19.00 NemPaRa Trió – koncert

A BakátsPéntek programsorozat ingyenes koncertjeinek sorában most Neményi Zoltán alias Dave énekes, Pacsek Ádám billentyűs, valamint Radics Béla cahonos LGT tribute zenekara következik.

A trió napjaink népszerű popslágereit is játssza, újragondolva.

(Bakáts tér, Bp. IX.)

 

péntek június 28. 19.00 Shantel – koncert

Shantel és a Bucovina Club Sound­system hozza az elektro-balkán kirobbanó energiáit, klubkultúráját, s tánczenéjével hódít a világban. A Disko Partizani című sláger biztosan mindenkit felvillanyoz majd a VI. Óbudai Világzenei Héten.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

péntek június 28. 19.00 Holtverseny

Úszás egy részben, Kovács Máté rendezésében. Totth Benedek művének fiatal szereplői egy lendülettel vetik bele magukat azokba a mélységekbe, ahonnét kievickélni már csak egymást lenyomva lehet. A Mentőcsónak Egység előadásában sorsok bukkannak fel az érmek mögött. Másnap is látható.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

péntek június 28. 21.00 A nagyidai cigányok

Nagyon régi előadás, de nagyon jó is. A Csavar Színház legjobb időszakából, Arany János művéből, autentikus cigánydalokkal. Játssza és rendezte: Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház jelenlegi igazgatója, sok humorral.

(Esztergomi Várszínház, Esztergom, Szent István tér 1.)

 

szombat június 29. 10.00 Sárkányölő Sebestyén

Mese, persze, sárkányölő hősökről. Azokról az időkről, amikor a szerencsét próbálni induló vitézek még nem csak a gyors győzelemre hajtottak, de tudtak kommunikálni táltosokkal, a tanácsot adó öregasszonyokkal és az ősz öregemberekkel. A Bóbita Színház, a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös produkcióját Markó Róbert írta, Markó-Valentyik Anna és Czéh Dániel adják elő, Boráros Milada rendezte. A 31. Kabóciádé Családi Fesztivál műsorán.

(Kabóca Bábszínház, Veszprém, Deák Ferenc u. 13.)

 

szombat június 29.  19.30 Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok

Richard Wagner életművének nagy részét operái és zenedrámái alkotják, de most mégis az önállóan is megszólaltatható zenekari számokból ad elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Budapesti Wagner-napok zárásaként, művészeti vezetőjük, Fischer Ádám vezényletével. A koncertet 18.30-kor, Előhang címmel Fischer Ádám előadása előzi meg.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat június 29.  20.00 Egy életem: Mucsi Zoltán

„Én a világbékét várom ettől az estétől, és hogy az emberiség jobbá válik. Meg, hogy megoldás születik végre a klímaválságra. De ha ezeknek csak kis része valósul meg a történeteimen keresztül, akkor sem leszek csalódott” – mondja a főszereplő. Az Egy életem sorozatban híres művészek mesélnek az életükről, a számukra meghatározó pillanatokról és történetekről. Az életrajzi stand-up esteket az élet írja, ám Lévai Balázs rendezi.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

szombat június 29.  21.00 Dance party with Chickenmilk dot com, Blastah, Shyweek

Cyber- és vizigótok táncos estje.

A pultban a német Chickenmilk dot com és Blastah, valamint Shy­week. De lesz Suta, Előd, Silentweaker és Soumdcloud + Clarendon válogatás is. Szóval parti a javából, annak, aki szereti.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

vasárnap június 30. 16.00 Tárlatvezetés a Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállításban

A létező szocializmus lakásépítésének karakteres elemét, épített kulturális örökségünk részét mutatja be Varga Andrea. A tárlatvezetés programjegy vagy bérlet vásárlásával látogatható. 17.00-tól angol nyelvű tárlatvezetés indul. A kiállítás maga augusztus 18-ig látható, és addig lesz még néhány további tárlatvezetés.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

vasárnap június 30. 17.00 A gomba alatt

A Hangya nagy bajba kerül. Elered az eső, és el kell rejtőznie. Viszont erre a sorsra jut még néhány állat az erdőben, és egyre többen lesznek a gomba alatt. Itt csak a közönség segíthet, főleg, ha megérkezik a róka is. A Szamárfül Projekt és Bognár Anna előadása a Tatai Szabadtéri Játékokon.

(Angol park szabadtéri színpad, Tata)

 

vasárnap június 30. 19.00 A Grund – koncert

A legendás vígszínházi fiúzenekar 2017-ben alakult, tagjai mind a Dés–Geszti–Grecsó-féle A Pál utcai fiúk című nagy sikerű zenés játék vígszínházi ősbemutatójának szereplői. Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs és a zenekarvezető, Fesztbaum Béla repertoárján több legendás vígszínházi sláger is helyet kap, de játszanak Elvistől, az Illéstől vagy akár a The Rolling Stonestól is. Ez az este különleges lesz, mert Dés Lászlóval egészül ki a csapat.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

vasárnap június 30. 19.00 Caravaggio

A darab ideje egyetlen pillanatról, Caravaggio 1610. július 18-án megesett eltűnéséről szól. Egy lehetséges válasz arra, hogy jutott el a világ akkori legjelentősebb festője a felfokozott, modern értelemben vett teatralitás felfedezéséig. Visky András és Visky Andrej projektje, a zenéjét Visky Péter szerezte. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása. A címszerepben Balázs Attila színházigazgató.

(Váci Dunakanyar Színház, Vác, Dr. Csányi László körút 58.)

 

hétfő július 1. 18.00 Legacy – koncert

A műsoron szereplő kompozíciókat a zenei örökség köti össze. Nemcsak emlékekről van szó, hanem zenei hagyományokról és személyes, eltéphetetlen kapcsolatokról is. A folyamat Ligeti Györgytől indul, és folytatódik fia, Lukas Ligeti, illetve egyik legsikeresebb tanítványa, Sidney Corbett műveiben – és így tovább. A koncert Debussy, a francia impresszionista komponista egy darabjával zárul, akihez mindenki kötődik az imént felsorolt zeneszerzők közül. Az Ensemble Impronta és a Roman Quartet előadásában hallhatja a közönség a többségében magyarországi, illetve ősbemutatókat. Vezényel: Eddi de Nadai.

(BMC, Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

hétfő július 1. 20.00 Tiken Jah Fakoly – akusztikus koncert

Afrika zenei ikonja, az elefántcsontparti reggae sztárja érkezik a Müpa nyári szünetét megelőző utolsó előtti koncertre. A nyolcvanas évek vége óta aktív, politikus hangvételű előadó a sikerlemezeivel a műfaj élvonalába tartozik. Sok fúvóssal, helyi hatásokkal, hangszerekkel dúsított sajátos reggae-je egyedi hangzású. Az idén jelent meg Acoustic című új albuma.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő július 1. 20.30 Még egy kört mindenkinek

Négy jó barát kísérletbe fog. Megpróbálnak úgy élni, dolgozni és szórakozni, hogy visszaszerezzék a régi jókedvüket. Azt gondolják, hogy ehhez inni kell. A népszerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesíti a nézőt azzal, mi történik, ha elvész a kontroll. Paczolay Béla rendezte.

(Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő)

 

kedd július 2. 10.00 Rivaldafényben – híres magyar grafikusok legendás színházi plakátjai – kiállítás

Az utcai plakát mulandó alkotás, de a színházi plakátok sorsa még szomorúbb. A tárlat, amely a nagy színházak legendás előadásait, a vidéki játszóhelyek és fővárosi varieték világát is megidézi, július 31-ig látható a művház nyitvatartási idejében, 8 és 20 óra között.

(Eötvös10, 3. emeleti kamaraterem előtere, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd július 2. 20.30 Bánom is én, ha elítél az utókor

Radu Jude döbbenetes erejű filmje a 2018-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol a fesztivál történetének első román fődíját nyerte el.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd július 2. 20.30 Pletykafészek

New York város alpolgármestere tíz­éves házassági évfordulója alkalmából baráti vacsorát rendez. A vendégséget izgalmassá teszi, hogy az ünnepeltek eltűntek, a személyzet házon kívül van, a vacsora sehol, az emeleten pedig lövések dördülnek. Neil Simon krimi vígjátéka a Veres 1 Színház előadásában, Nagy Sándor rendezésében látható. Zorgel Enikő és Mihályfi Balázs viszik a prímet.

(Mézesvölgyi Nyár Nagyszínpad, Veresegyház, Búcsú tér)

 

szerda július 3. 16.00 Only Have Faith – kiállítás

„Solamente ten fe!” (Csak legyen hited!) jelmondattal működik az a mintegy 200 önkéntes nőből álló Veracruz állambeli kollektíva, amely Latin-Amerika legnagyobb, közelmúltban keletkezett tömegsírjának feltárását végzi, eltűnt hozzátartozóik után kutatva. Koleszár Adél fotográfus több mint egy éven át dolgozott a kollektívával, fényképezte őket és a környezetüket, valamint interjúkat és hangfelvételeket készített. A kiállítás július 11-ig látható, szerdán, csütörtökön és pénteken, 16 és 19 óra között.

(Liget Galéria, Bp. XIV., Ajtósi Dürer sor 5.)

 

szerda július 3. 17.00 Puccini nőalakjai: A naiva – Pillangókisasszony

A rendhagyó Hangadó Senior előadás, kapcsolódva a Dívák & Ikonok időszaki kiállításhoz, egy-egy archetipikus nőalakot, és annak zenei megjelenítését mutatja be Puccini operáin keresztül. Ezen a szerdán a naiv női lélek szimbólumaként a Pillangókisasszony című opera hősnője, Cso-Cso-Szán lesz a téma. És a szerelem, az önfeláldozás, a féltékenység. Az interaktív délutánon Tápai Dóra zenepedagógus mozgatja meg a közönséget.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

20.00 Szelevényi Vito Quartet – koncert

A nemrég alakult kvartett a felállás alapján tradicionálisabbnak tűnik, és bár zenéjük bőven merít a dzsessz hagyományaiból is, nem kategorizálható ilyen egyszerűen. A zenekarvezető trombitaművész a groove-os, egyszerű ritmusokat kedveli, és még számos meglepetést tartogat a negyedik koncertjük, ahol Ajtai Péter nagybőgős, Baló Sámuel zongorista és Fekete Zoltán dobos is hozzáteszik a magukét.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök július 4. 19.00 Mefisztó

Botrányos, meghökkentő, egyedi, kortárs színházi izgalom. Klaus Mann emblematikus regénye nyomán készült, Alföldi Róbert játssza a címszerepet. Urbán András rendezte, vajdasági kortárs színészekkel. Angol felirat is jár hozzá. Másnap ismét látható.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

csütörtök július 4. 19.00 Lady Macbeth

Egy szép, határozott és könyörtelen fiatal nő tragikus portréja, aki egy férfiak által dominált világban a saját kezébe veszi a sorsát. Nyi­kolaj Leszkov 1865-ben írt kisregénye, a Kisvárosi Lady Macbeth már több adaptációt is megért színházban és filmen is. A színházi rendező William Oldroyd első, 2016-ban készült játékfilmje, és a főszerepben látható ifjú tehetség, Florence Pugh is nagy sikert aratott. Ritkán látható, de a Szánsájn Fesztiválon szerencsére vetítik.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

csütörtök július 4. 19.00 Budapest Bár

Több mint 15 éve a hazai zeneipar bombasikere ez a formáció, amely a népszerű dalokat cigányzenei feldolgozásban adja elő, és a kitűnő zenészek mellett sorra bukkannak fel a magyar pop-rock kultikus énekesei. Hagyománnyá vált, hogy a Budapest Bár összes tagja egyetlen alkalommal egy szezonban, a Budapest Park színpadán gyűlik össze – hát ez az az alkalom.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.