Tartalom

MaNcs 36. évf. 26. sz. (2024-06-26)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Máma itt, holnap ott

Pár évvel ezelőtt még a Visegrádi 4-ek volt a szilárd pont az univerzumban, ahonnan ki akarta billenteni a helyéből a világ-, vagy legalábbis az európai politika univerzumát. Ám ez még a V4-ek fénykorában sem jött össze, egyrészt mert a V4-eknek sosem volt fénykoruk, másrészt már a tervet sem értette senki, harmadrészt meg a legutolsó verziójából Szlovákia és Csehország idejekorán kicsekkolt.

A szerk.

A szerk.

Színessel

Ez a cikk nem a labdarúgásról szól. Ez a cikk, és úgy nagy általánosságban az efféle cikkek nem is értik a labdarúgást. Ez a cikk a propagandáról, a propaganda mögül vigyorgó gonoszról, s mintegy mellesleg egy Orbán-idézetről szól.

A szerk.

A szerk.

A magyar kenyér

Az Agrárminisztérium közleménye és Nagy István miniszter Facebook-oldala szerint Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny zajlott a napokban Magyarországon – vette észre a Telex.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

A nemzet vagy a kormány szolgálatában?

100 éves a Magyar Nemzeti Bank

Matolcsy György, az MNB elnöke az év elején szép szavakkal köszöntötte az általa vezetett intézmény centenáriumát: „A Magyar Nemzeti Bank száz esztendeje a helytállás évszázada, a nemzet szolgálata és a töretlen munka Magyarország gyarapodásáért. (…) Az 1924-ben életre hívott, a pénzügyeket szabályozó és felügyelő önálló MNB hazánk egyik legstabilabb és legnagyobb tekintéllyel bíró nemzeti intézményévé vált.”

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Hasonulás

A labdarúgó Európa-bajnokság egyelőre még hullámzóan izgalmas, a végén viszont megint a nagyok és erősek döntik majd el egymás között, kié lesz a trófea.

Külpol

Előrehozott választás Franciaországban

Külpol

Jupiter lesújt

Megszégyenítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson Emmanuel Macron centrista szövetsége. A köztársasági elnök már közvetlenül az urnazárás után bejelentette a Nemzetgyűlés azonnali feloszlatását, és új választást írt ki. A végeredmény akár társbérlet is lehet a pillanatnyilag nyerésre álló szélsőjobbal.

Belpol

Harc a Samsung-pénzekért Pest megyében

Belpol

Váltás előtt

A Mi Hazánkkal kellene megállapodnia az egymással is fasírtban lévő DK-nak és Momentumnak a Pest megyei közgyűlésben annak érdekében, hogy a Samsung SDI akkumulátorgyár adójából ne Fidesz-közeli civil szervezetekhez kerüljön a legtöbb pénz. Húzós feladvány.

Torokszorító kampány zárult le Hódmezővásárhelyen

Belpol

Mégsem vágom le a fejed

Az agrármérnök kiugrott a kocsiból, torkon ragadta a katolikus hittanárt, és azzal fenyegette, hogy levágja a fejét. Így zárult a kampány Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay Péter és csapata – benne a hittanárral – megnyerte a választást a „békepárttal” szemben.

A NER egyik bűvszava: teremtésvédelem

Belpol

Előbb lövünk

Az Orbán-rendszer módszeres környezetrombolása és természetpusztítása erős kontrasztot mutat a rezsim némely képviselőinek „zöld” megnyilatkozásaival. E disszonancia áthidalására lassan új értelmezési keret is születik.

Zene

NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ – Interjú

Zene

„Itt tényleg szeretnek”

Snétberger Ferenc gitárművész

Honvágya nincs, hiszen nagyon sokat van itthon. Épp új stúdiót avattak a Józsefvárosban, a nevét viselő zenei központ pedig még mindig kiemelkedést kínál a tehetségek számára.

NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ - Sziget 2024

Zene

Írek, angolok és egy ír-angol

A Sziget a nemzetközi zenei tendenciákhoz igazodik, ezért nem meglepő módon, sajnos évről évre egyre kevesebb gitárzenekar szerepel a line-upban.

Képzőművészet

NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ - Kiállítás

Képzőművészet

Szocialista hungarikum

Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban

Színes, magyar kocka, de semmi köze Rubik Ernőhöz. A vidék vizuális jelképe, a háború utáni modern építészet legkommerszebb terméke. A szépnek jóindulattal sem nevezhető kockaház azonban művészek sokaságát ihlette meg, amiben egyformán van szerepe a bugyuta egyszerűségnek és a gazdag asszociációs lehetőségeknek.

Interaktív
Kritika
Színház

Interjú

Színház

„Most sem vagyok egyedül”

Bíró Bence dramaturg, drámaíró

Szereti, ha a színpadon valami őszinte és igaz, de a színházon kívül már nem szeret konfrontálódni. Alföldi Róberttel való szakmai kapcsolatáról, az Egy tökéletes napról és a nyitott és empatikus viselkedés fontosságáról is beszélgettünk vele.

Film

Film

A gyengék Atlasza

Donald Sutherland (1935–2024)

Velünk volt. Velünk volt ötven évig. Másokkal volt az hatvan is, mindenesetre Donald Sutherland magyarországi belépője, bár meglehetősen furcsára sikeredett, emlékezetesre aligha.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Zöldhatár

A film erős hatású, különösen a menekültek történetei torokszorítók...

Visszhang: koncert

Visszhang

Ivan & The Parazol

„Úgy tűnik, ismét sikerült feltámasztani ezt a zenekart” – mondta három szám után Vitáris Iván énekes.

Visszhang: film

Visszhang

Motorosok

„Meg kéne ölnöd, hogy levedd a dzsekimet” – búgja Austin Butler whiskyt kortyolgatva, amikor két marcona alak a bandajelét meglátva beleköt.

Visszhang: film

Visszhang

Kinyírni a világot

Ahogy nézzük ezt a videójáték-szerű, helyenként igen debil vérorgiát, nehéz nem egy hasonszőrű közelmúltbeli filmre gondolnunk.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Az auschwitzi tetováló

Ahol egy érzés nem ereszt gyökeret abban, akinek okulnia kéne belőle, ott az elsőben fog elburjánzani, aki képes felfogni.

Lokál

Interjú

Lokál

„Ősi szövetségeseink a szikvizesek”

Molnár Attila Dávid a PET Kupa folyómentő tevékenységéről

A vidám szemétszedő roncsderbiként indult Tiszai PET Kupa mára nemzetközi szintű folyómentő szervezetté nőtte ki magát, amelynek három pillére a folyótisztítás, a kutatás és a környezeti nevelés. „Atti kapitánnyal” hibbant álmokról, hiányos műanyagműveltségről, és jogi személyiséggel rendelkező folyókról beszélgettünk.

Gasztro