Snoblesse Oblige 2024/27.

  • Narancs
  • 2024. július 3.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Budapest! / Itt éltem én! Lelkek közt! Csupa lélek! / Csupa test! / Kávéház! Mámor! Lángokban leszálló / csuda-est! / Csak az gyűlölhet, aki tompa, pudvás, / buta, rest!

(Kosztolányi Dezső: Esti Kornél rímei)

péntek július 5. 14.00 YOUTH 4 – kiállítás

A galéria nyári kiállítássorozatának negyedik kiadása három feltörekvő, tehetséges fiatal nő műveit mutatja be. Januskó Klaudia az idén diplomázik a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán. A videójátékok és az akció-horror filmek női karaktereit vizsgálja, összehasonlítva őket a mai nő szerepével. Liksay Csenge Gyopár 2022-ben végzett ugyanott, ő műkörmös technikákkal és polimer műgyantával is dolgozik. Sallai Masa a bécsi iparművészeti egyetemen tanul. Jelenleg a talált tárgyak érdeklik. A kiállítás július 31-ig, keddtől péntekig 14 és 18 óra között látható.

(Horizont Galéria, Bp. VI., Zichy Jenő u. 32.)

 

péntek július 5. 19.00 [ESCAPE] A Donkihóte-projekt

„Elszabaduló színházi fantázia vadregényes normalitásunkról. Budapest, 2024.” Závada Péter és Varga Zsófia kimondottan az Örkény Színház társulatára íródott darabját Kovács D. Dániel rendezte. A történet korunk emberének lelki­állapotát, szorongásait, félelmeit helyezi szembe a naiv, gyermeki őstörténetek tisztaságával. Akik játsszák: Hajduk Károly, Borsi-Balogh Máté, Jéger Zsombor, Kókai Tünde, Tenki Réka, Terhes Sándor, Vajda Milán, Nagy Zsolt és Zsigmond Emőke. Másnap ismétlés.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

péntek július 5. 21.00 Ezeregy éjszaka

Visszatért Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István Ezeregy éjszaka című world musicaljének csapata Szegedre. A közönség ismét ősbemutatója helyszínén láthatja Juronics Tamás rendezését. A grandiózus, egzotikus csodamusical július 6-án, 7-én, 12-én, 13-án és 14-én is várja közönségét a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

(Szabadtéri Színpad, Szeged, Dóm tér)

 

péntek július 5. 21.00 Pengetangó – ősbemutató

A fiatal pár, egy európai fiú (Gerner Csaba játssza) és egy argentin lány (Éder Enikő) egy, már csak az emlékekben létező szerelmi kegyhelyen találja magát, ahol furcsa, múltbeli figurákkal találkoznak. És még furcsább történetekkel. Verebes Ernő musical-drámáját, illetve az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház ősbemutatóját Tapasztó Ernő rendezte.

(Esztergomi Várszínház, Esztergom, Szent István tér 1.)

 

péntek július 5. 22.00 Gypo Circus – koncert

A Hét Hat Club, majd Szabó Balázs és Bandája után az öttagú hazai etno-punk bandával táncolhatja át magát a másnapba a közönség a Szentendrei-szigeten a Denagyvilág Fesztivál indító napján.

(Nagyszínpad, Szigetmonostor)

 

szombat július 6. 10.00 Quentin – Zsolnay Fényfesztivál

Kísérteties zenei atmoszféra és filmek már reggel a fényfeszt műsorán. De estig még sok minden lesz a Kis pécsi szürreáltól a fénybütyköldén és az utcaszínházon át a Dóm téri éjszakai videomapping versenyig. Másnap pedig, a fényünnep utolsó napján továbbfokozódik a hangulat. Mindez ellenőrizhető a zsolnayfenyfesztival.hu oldalon.

(Kioszk, Pécs, Sétatér)

 

szombat július 6. 20.00 Matteo Mancuso-koncert – 32. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

A fesztivál legnagyobb meglepetése a 27 éves szicíliai gitáros lesz, aki itt is bemutatkozik The Journey című tavalyi albumával. Al Di Meola azt nyilatkozta róla, hogy improvizációs képességével fényévekkel jár mindenki előtt. Most a dzsessz-rock triójával érkezik. Utánuk, 22.00-tól a Blues MD, azaz Szebényi Dániel, Mike Gotthard, Gudics Martin és Gudics Marcell játszik a Dos Diavolos és Vitáris Iván közreműködésével.

(ASE Csarnok, Paks, Gesztenyés u. 2.)

 

szombat július 6. 20.00 A 40. Régi Zenei Napok zárókoncertje

Az egyhetes programsorozat a régizene mesteri előadói, a Capella Savaria és a Purcell kórus koncertjével zárul. A belga Bart Van Reyn vezényletével adják elő Bach h-moll miséjét. A szerző életművének egyik csúcspontjaként is aposztrofált mű különlegessége, hogy egyes részeit kereken 300 esztendővel ezelőtt komponálta.

(Fehérek temploma, Vác, Március 15. tér 22.)

 

vasárnap július 7. 11.00 Klimt: A csók

A világ egyik legismertebb és legtöbbet reprodukált festményéről szól David Bickerstaff lebilincselő és szenvedélyes új filmje. Az 1908 körül Bécsben festett, ismeretlen ölelkező párt ábrázoló, szuggesztív kép elkészültétől fogva meg­igézi a nézőket titokzatosságával, érzékiségével és káprázatos anyagaival. De mi is áll a festmény vonz­ereje mögött? Erről szól az Exhibition on Screen múzeumi sorozat filmje, amely Budapesten csak itt látható.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap július 7. 17.00 The House of Bass

Hétvégi fel-, aztán lepörgés bass house, tech house és bassline ütemekkel, de felcsendülhetnek afro és deep dallamok is. Bármi meg­eshet az orrteraszon egy vasárnap délután.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

vasárnap július 7. 18.00 A hetyegő vipera

Női dumaszínház felső fokon. Ráskó Eszter önálló estjének műsorvezetője Deés Enikő. Másnap is lesz csípős, dumaszínházias odamondogatás, aktuális ügyeink mentén.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

  

hétfő július 8. 8.00 A XXI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, nemzetközi alkotótábor kiállítása

Bemutatkozik Hardi Ágnes, Kovács Tibor, Majoros Gyula, Majoros Lili Zsófia, Nagy Dániel, Vin­czellér Zsolt, Pál Katja (Szlovénia), valamint Albrecht Fersch és Lilla von Puttkamer (Németország).

A nem mindennapi tárlat augusztus 31-ig tekinthető meg, naponta 8 és 17 óra között.

(IQ Kecskemét irodaház – mélygarázs, Kecskemét, Izsáki út 8/D)

 

hétfő július 8. 18.30 Bajnokok

Marco Spanyolország legjobb kosárlabdacsapatának segédedzője. Egy nap ittasan vezet és balesetet okoz, majd bíróság elé kerül, elveszíti a munkáját, és még a barátnője is elhagyja. A minden empá­tiától mentes férfi büntetése az lesz, hogy egy értelmi fogyatékossággal élő férfiakból álló csapatot kell edzenie. Mondanunk sem kell, hogy mindez alapjaiban rengeti meg Javier Fesser spanyol rendező főhősének életét.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

hétfő július 8. 20.30 Isten

Az Örkény sikerdarabja vidékre megy. Ferdinand von Schirach darabjában egy hetvennyolc éves, a feleségét negyvenkét év házasság után elvesztő, de fizikailag és szellemileg tökéletesen ép férfi kér segítséget a háziorvosától ahhoz, hogy rendezett módon, legálisan fejezhesse be az életét. A nem egyszerű kérdéskörről Mácsai Pál rendezésében nem egyszerű módon gondolkodhatunk, és a nézők véleménye is teret kap.

(Gyulai Várszínház, Gyula, Kossuth u. 13.)

 

kedd július 9. 13.00 Kelet-európai szépség – Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika – kiállítás

A tizenhét fotográfiai projekt segítségével körbejárhatjuk, miben áll a „kelet-európai esztétika”. A kiállítótér háromdimenziós antológiaként működik. Egyik felében divat­ipari gyakorlattal és művészeti tevékenységgel egyaránt rendelkező magyar fotográfusok mutatják be a szakmájukról és a „kelet-európai esztétikáról” alkotott elképzeléseiket saját munkáikon keresztül. A galéria másik felében különböző szakemberek fejtik ki a véleményüket a témáról egy-egy általuk kiválasztott régióbeli divatfotós anyag, fotóriport, fotókönyv, kiadvány vagy egy eredeti személyiség, divat­ikon bemutatásán keresztül. A kiállítás kurátora: Mucsi Emese. Megtekinthető október 6-ig, keddtől péntekig 13 és 18 óra között, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között.

(Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Bp. VI., Nagymező u. 8.)

 

kedd július 9. 19.00 Igaz Történetek Élőben!

Mindannyiunk élete történetek sorozata. Akinek kedve van sajátot mesélni, az itt megteheti, aki szégyellős, mások sztorijait hallgathatja. Ha el sem jön, akkor pedig otthon az Igaz Történetek podcastot a mobilján vagy a YouTube-on. A belépés díjtalan.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

kedd július 9. 19.00 City Morgue – koncert

Egy New York-i hardcore rap duó, teljesen új albummal. ZillaKami és SosMula sötét és erőteljes zenéket mutat be; lesz rap és hiphop, de nyomokban metal és a hard­core elemeket is tartalmaznak.

(Akvárium, NagyHall, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

szerda július 10. 10.00 Gulyás – kiállítás

A Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig – Gasztronómia, hagyomány, közösség, identitás, művészet alcímű időszaki kiállítás tárgya az az étel, amely 2017 óta szerepel a hungarikumok jegyzékében, de az első írásos emlékünk róla a 18. század végéről, külföldi utazók leírásaiból ismert. A „gulyáshús” receptje a 19. század első harmadában tűnt fel a szakácskönyvekben, majd került az étel a vendéglők étlapjára. Megfelelő tálalását és a vele kapcsolatos food design különböző verzióit láthatja a közönség hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között, október 14-ig.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

szerda július 10. 18.30 Blahalouisiana-koncert – EFOTT 2024

Az egyetemi élet legjava, sport, napfény, tánc és bulik. Az idén is érdemes részt venni az eseményen, s többek között Barbival és népszerű zenekarával mulatni, és megállítani az időt. Aztán hajnalig még sok minden más is lesz, például Csaknekedkislány- meg Paddy and the Rats-koncert is lesz, de a www.efott.hu oldalon minden egyéb is kiderül.

(Nagyszínpad, Sukoró, VVSI Velencei evezős pálya)

 

szerda július 10. 21.00 Rosa esküvője

A főhősnő 45 évesen jön rá, hogy egész addigi életét mások szolgálatának szentelte. Elhatározza, hogy mindezt maga mögött hagyja, és valóra váltja régi álmait. Icíar Bollaín filmje a Szánsájn Fesztivál programján, spanyol nyelven, magyar felirattal.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

csütörtök július 11. 14.00 Good morning, bro…/ Szia, tesó… – kiállítás

Emblematikus projektekben szereplő, de Magyarországon eddig ritkán vagy egyáltalán nem kiállított munkákból állt össze Szász Lilla friss kiállítása. A projektek darabjai tematikus pontok mentén huszonöt évet kötnek össze: a peresztrojka gyermekei 1998-ban, a Szovjetunió összeomlása utáni első évek szabadságformáit kereső Oroszországában, a Vágyak és a Lányok 2005-ben Magyarországon, a 700 méter pedig 2023-ban Kubában zajlott. A válogatott anyag az elnyomottság, korlátozottság bizonyos, jellegzetes formáiból szabadulni készülő, vagy már szabadulóban lévő fiatalokról szól. Kurátor: Kozma Zsolt. A kiállítás szeptember 27-ig látható kedd–péntek 14–18 óra között vagy előzetes bejelentkezéssel.

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II. em. 4.)

 

csütörtök július 11. 17.30 Sisi-koncert – Bánkitó Fesztivál

Két éve, hogy első dala és a Yalla című házi készítésű videóklipje megjelent a világhálón. Majd díjat nyert, aztán pedig jöttek a válogatottan szójátékos rap, old school darabok. Az ország legnagyobb kisfesztiválja nem is lenne igazi nélküle. Persze rajta kívül is sok-sok jó program lesz, aminek utána lehet nézni a bankitofesztival.hu önmagában is szórakoztató oldalán.

(Tószínpad, Bánk)

 

csütörtök július 11. 19.30 Yaima – koncert

A multiinstrumentalista Higasza Maszaru és az énekes Pepper Proud közös zenei produkciója természetes ritmusokkal, transzcendens elektronikával és a férfi meg a nő megújuló energiáival operál. Ez aztán a fültanúk szerint néha megnyugtató másik világokba sodor.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk