Snoblesse Oblige 2024/28.

  • Narancs
  • 2024. július 10.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Hallod, ne hidd, mi rút, mi vad, / Mi undort és gyötrelmet ad, / A fényképed, meg a tavasz, / S az Igazság, az az igaz.

(Szép Ernő: Ne hidd!)

péntek július 12. 12.00 Abstract Horizons – kiállítás

A rendes nyári, nemzetközi csoportos kiállításon szereplő művészek – festők, grafikusok és szobrászok – a női lét kérdéseire reflektálnak. Számos új tendenciát építenek be esztétikai világukba, de a múlt század irányzatai is megjelennek a művekben. Baráth Áron, Boruzs Ádám, Forgó Árpád, Kiss Adrienn Mária, Kovács Zoltán, Sallay Dániel és Sonia Navarro alkotásai október 5-ig láthatók, keddtől péntekig 12 és 18 óra között, szombaton 11 és 17 óra között.

(Molnár Ani Galéria, Bp. VIII., Bródy S. u. 36.)

 

péntek július 12. 17.00 Kulisszajárás Hippo­lyttal, azaz Kálid Artúrral

A program során a nézők megismerhetik a Kőszegi Várszínház történetét, és bejárhatják a díszletét annak az előző napon bemutatott előadásnak, amelyet 20.30-tól megtekinthetnek ugyanitt. Az Őze Áron rendezte produkcióban a címszereplőn kívül Molnár Piroskát, Göttinger Pált, Balázs Andreát, Schneider Zoltánt és Auksz Évát láthatják. Még másnap is.

(Kőszegi Várszínház, Kőszeg, Rajnis J. u. 9.)

 

péntek július 12. 18.00 Jókai téri esték: Ágoston QRtet – koncert

Spontán zenélős és közös mese­írós koncert Ágoston Béla zenekarával, amelyben az énekes-szaxofonos frontemberen kívül még Wagner Puskás Péter játszik billentyűs hangszereken, Pengő Csaba nagybőgőn, Keönch László Farkas dobokon. Eső esetén a koncertet az Eötvös10 Művelődési Házban tartják meg.

(Jókai tér, Bp. VI.)

 

péntek július 12. 19.00 Intim Torna Illegál, Sziámi AndFriends – koncert

Egy megújult és egy örökké új zenekar közös estje. Nem együtt, hanem egymás után zenélnek két rajongótábor előtt, de lesznek közös dalok, meg együttműködések is.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

péntek július 12. 19.00 A bogyósgyümölcskertész fia

„Van ez a srác, aki nem a Dózsa György unokája, de azért lehet belőle valaki. (…) Útnak indul a bogyósgyümölcs-ültetvényről, hogy felfedezze a nagyvilágot.” Ez a srác Háy János, az ő önéletrajzi ihletésű kötetéből született monodrámát Kocsis Gergely rendezte és Kovács Máté adja elő.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

péntek július 12. 20.00 Csík zenekar – koncert

A Fatemplom Fesztivál első estjén ismét megtapasztalhatjuk, ahogy a rockzene megerősítette magát náluk a népzenével, vagy ahogy – ez esetben még inkább – a népzene bekebelezte a rockzenét. A következő két napban fellép még a Kaláka, Berecz András, a Ripoff Raskolnikov Band, Szirtes Edina Mókus, a 4 Bones és mások. Részletek a fatemplomfesztival.hu oldalon.

(Szabadtéri színpad, Magyarföld)

 

szombat július 13. 10.00 Best of Diploma 2004 – kiállítás

A már hagyományosnak számító, az idén 18. alkalommal megrendezett kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem ez évi diplomaműveinek legjavát láthatja a nagyközönség festészet, grafika, szobrászat, intermédia, illetve látványtervezés témában. A kiállítás másik része az Epreskertben látható (Kmety György u. 26–28.) ugyancsak augusztus 31-ig, hétköznapokon és szombaton 10 és 18 óra között.

(Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem, aula, Bp. VI., Andrássy út 69–71.)

 

szombat július 13. 16.00 Kale Lulugyi – koncert

A Bánkitó Fesztivál utolsó napján a hazai autentikus cigányzene kedvelt figurái táncoltatják meg a közönséget már délután. Aztán zárásig Denevér, Carson Coma és más jómadarak.

(Tószínpad, Bánk)

 

szombat július 13. 20.30 Hőhullám

Négy ötvenes nő, akik véletlenül találkoznak egy vonaton, úton a spanyol tengerpartra. A Liliom Produkció tavaly készült zenés vígjátéka Tallós Rita rendezésében.

(SzínpArt, Siófok, Jókai park 5.)

 

szombat július 13. 21.45 Halott Pénz – koncert

Az EFOTT fesztivál utolsó estéje, másnap már csak strandolás és sportolás. De előtte következzen a Marsalkó Dávid szólóprojektjeként indult, mára héttagú zenekarrá bővült pécsi hiphopformáció.

(Nagyszínpad, Sukoró, VVSI Velencei evezőspálya)

 

vasárnap július 14. 16.00 Szerelem tesztelve

A 45 éves özvegyember véletlenül megtudja, hogy a férfi, aki felnevelte, nem a vér szerinti apja. Felkeresi az igazit, aki egy elbűvölő, vidám hetvenes. Jóban lesznek, de aztán minden csak bonyolódik, és felbukkannak köztes figurák. Carine Tardieu 2017-es filmje után a Szánsájn Fesztivál francia hétvégéjén 18 órától Daniel Cohen Mese a barátságról, 20 órától pedig Xavier Giannoli Elveszett illúziók című filmje is látható.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

vasárnap július 14. 19.00 A Bastille lerombolása, avagy az utolsó vacsora

A Kultúrbrigád csapata, a jelenlegi üzemeltetők megmondták, hogy ez lesz az utolsó. De ki tudja, mit hoz a jövő.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

vasárnap július 14. 20.00 Emiliana Torrini – koncert

Az izlandi énekes-dalszerző különleges műsorral érkezik. Lesz A Gyűrűk Urából a Gollum’s Song, lesznek más sikerdalok, de Torrini alapvetően a Miss Flower című új albummal turnézik, amely Geraldine Flower titokzatos életét idézi fel.

(RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, Szolnok, Indóház út 4–6.)

 

vasárnap július 14. 20.00 Schumann és Brahms – koncert

Szezonnyitó koncert a kastélyban. Varga Oszkár hegedűs, Ludmány Dénes brácsás, Varga István gordonkás és Fülei Balázs zongoraművész Schumann és Brahms egy-egy zongoranégyesét adják elő.

(Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2.)

 

hétfő július 15. 20.00 Koncert a magyar holokauszt emlékére

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiváljának keretében a magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából emlékeznek az áldozatokra: Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Thomas Dunford, Vilde Frang, Korcsolán Orsolya, Jens Peter Maintz, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Alissa Margulis, Maxim Rysanov, Latica Honda-Rosenberg, Jonian Ilias Kadesha, Nora Romanoff-Schwarzberg, Kyril Zlotnikov, Lukács Miklós és a Söndörgő Együttes, valamint a közreműködő diákok a mesterkurzusról és Dmitry Sitkovetsky karmester. Közreműködik Fekete László főkántor, valamint Hámori Gabriella és Bezerédi Zoltán színművészek.

(Dohány utcai Zsinagóga, Bp. VII., Dohány u. 2.)

 

hétfő július 15. 20.30 Hogyan értsük félre a nőket 2.

Meddig bírják a férfiak behúzni a hasukat, amikor egy fiatal lánnyal beszélgetnek? Meg lehet-e csalni valakit véletlenül? Csányi Sándor egyszemélyes és igen népszerű vígjátékából kiderül.

(Mézesvölgyi Nyár Nagyszínpad, Veresegyház, Búcsú tér)

 

hétfő július 15. 21.00 Én, a vámpír

Sárd városában a világégés óta alig születtek gyerekek. Akik maradtak, egy nap arra ébrednek, hogy eltűntek a felnőttek. Egy jövőbeli magyar kisváros rémhistóriája Baka István A kisfiú és a vámpírok című kisregénye nyomán a szombathelyi Mesebolt Bábszínház társulatának előadásában, Fábián Péter rendezésében. 14 éven felüli­eknek.

(Kőszegi Várszínház, Kőszeg, Rajnis J. u. 9.)

 

kedd július 16. 10.00 Álmomban óriások közt jártam – kiállítás

A szürrealizmus születésének 100. évfordulójára is emlékezve, Kacsuk Péter magángyűjteményéből válogató kiállításban kortárs fiatal alkotók hatalmas méretű vizionárius munkái ismertebb művészek (többek között El Kazovszkij, ef.Zámbó István vagy Verebics Ágnes) művei között. Egészen szeptember 7-ig keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17.)

 

kedd július 16. 19.00 Megáll az FM

Falusi Mariann legújabb koncertjén nemzetközi slágereket énekel, hogy kiderítse, vajon mások is attól boldogok-e, amitől a magyarok. Darvas Kristóf, Petz Bálint, Soós Márton és Szakál Tamás kíséri, Fáy Miklós pedig a szövegeket írta.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

kedd július 16. 20.30 Latidos Flamencos

A FlamenCorazónArte Táncszínház előadása a flamenco miszté­riumát idézi szenvedélyes énekekkel, elegáns táncokkal, érzelmes zenékkel. A rendező és koreográfus Lippai Andrea. A színpadon Barna Rita és Lucio Dominguez énekel, Alex Torres gitározik és Tar Gergely dobol.

(Nemzeti Táncszínház, Millenáris, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

kedd július 16. 21.00 Milky Chance – koncert

A német duó egyedi módon mixeli a folk, a rock, a reggae, a dzsessz és az elektronikus zene stílusjegyeit, és ezzel nagy népszerűségre tettek szert. 2013-as, Stolen Dance című kislemezükkel indultak el a világhír útján, és szétturnézták magukat. Magyarországon is többször jártak, de most végre a VeszprémFest közönsége is bulizhat egyet velük.

(Nagyszínpad, Veszprém, História kert)

 

szerda július 17. 14.00 Bruno × Spacc

Pető Brúnó és Tóth László rapduója a hazai hiphopélet, és mostantól az East Fest Mezőtúr üde színfoltja is. Négy napon keresztül, egészen vasárnap délig várnak mindenkit, aki fesztiválozva szeretne nyaralni az Alföldön. Az első napon még a Valmars, a Hooligan és Krúbi is játszik itt.

(Mezőtúri Városi Strandfürdő, Mezőtúr)

 

szerda július 17. 19.00 Skorpió

Kerékgyártó István új drámája a rendszerváltás máig ható és sötét ellentmondásosságáról szól egy család történetén keresztül. Az Orlai Produkció darabját Máté Gábor rendezte. A színpadon Mészáros Máté, Ullmann Mónika, Schruff Milán, Járó Zsuzsa, Csonka András és Pataki Ferenc.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

szerda július 17. 19.00 Lakatos Mónika Folk­Trió – koncert

A magyarországi oláh cigányzene egyik legjobb előadóját, a Womex életműdíjas Lakatos Mónikát ebben a formációban a vendég ütőhangszeres mellett férje, Rostás Mihály Mazsi kíséri gitárral és énekkel.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

szerda július 17. 21.00 Legújabb testamentum

Isten Brüsszelben él a feleségével meg a lányával, és egy kispolgári ízléssel berendezett lakásból keseríti meg az életünket. Jaco Van Dormael fekete vígjátékában Istent az egyik legjobb belga színész, Benoît Poelvoorde alakítja. Mellette fontos szerepet kap François Damiens és Catherine Deneuve is. Egy teljesen őrült, életigenlő kaland a Szánsájn Fesztivál műsorán.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

csütörtök július 18. 18.00 Teeth Marks – koncert

Áron András, Makai László, Kókai Barnabás és Kaldenekker Ferenc bemutatkozó lemeze tavaly feb­ruárban jelent meg Humans Are the Virus címmel, és most ezt vezetik elő. Aki kibírja, az a vendég Informer és Splitleaf zenekarokat is szeretni fogja.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

csütörtök július 18.  18.30 Lovas Juci és a Frász, Belsős Poén, dr. Kotász – koncert

A nyárközépi alter party Lovas Juci énekes-dalszerző szólóprojektjéből indult alter-pop formációval kezdődik. Majd egy könnyűzenei hobbicsapattal folytatódik, akik gitárvezérelt, szövegcentrikus saját dalokat játszanak. Aztán egy olyan „belpesti alter” zenekarral zárul, akik megpróbáltak szatirikus szövegeikkel görbe tükröt mutatni a kávéházak cigifüstjében bölcsészkedő álértelmiségieknek, ám kisvártatva azzá váltak, ami ellen felesküdtek.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök július 18. 19.30 Nirvana MTV

Unplugged 30 by Pollyna

Az MTV Unplugged megjelenése 30. évfordulójának ünnepén a legnagyobb Nirvana-dalok is helyet kapnak Lugosi Dani, Takács Vilkó, Prepelicza Zoltán és Kocsis Máté a műsorában. Ott lesz Maszkura is tangóharmonikával és Ölveti Mátyás csellóval. Utána Korski & DP Morgan nyomja a talpalávalót.

(Kertem, Bp. X., Kőbányai út 30.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.