Snoblesse Oblige 2024/8.

  • Narancs
  • 2024. február 21.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Reggel, ha csak egy résnyire / kinézek eszméletemen át, / e kór rühes kutyáit látom / nyargalni össze-vissza / az egész horizonton: / hozzák, viszik a hitszegést, / a gyilkot, / a hatalmaskodás dühöngő / lázálmait, a bárgyú / önámítás / örök rabszolgaságát.

(Fodor András: A hazugság tetői)

péntek február 23. 17.00 8. Indoor Sörfesztivál

Indul az egyetlen hazai téli sörfieszta, a két napon át tartó sörfolyam. A több mint 100 csapból egy belépő áráért korlátlanul kóstolható nedűk mellett kapunk sörtörténeti kulisszatitkokat is. A sörvacsorára külön kell benevezni. Másnap is, 17.00-tól éjfélig.

(Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

péntek február 23. 18.00 Litera-klubest #3 – Írók kereszttűzben

Harmadik támogatói klubestjéhez érkezett a tavaly májusban 52 kortárs íróval közösen alapított Litera Klub. A közönség most is személyesen teheti fel kérdéseit „a hét íróinak”, most Bartók Imre, Bán Zsófia, Karafiáth Orsolya, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor, Saly Noémi, Schein Gábor, Varró Dániel és Závada Pál várják a kérdéseket. A belépő egyben támogatás is.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek február 23. 19.00 Csak egy kis terápia – bemutató

Premier az új klubszínházban. Ozsgyáni Mihály színdarabja Peller Károly rendezésében, Szabó P. Szilveszter és Mihályfi Balázs főszereplésével.

(Art-Színtér, Bp. III., Árpád fejedelem útja 3–4.)

 

péntek február 23. 20.00 Fűrészpor-szimfónia

A barkácsolás találkozása az újcirkusszal. A három cirkuszművész – Michael Zandl, David Eisele és Kolja Huneck – alkalmi kollektívaként egy újcirkuszi performance-ban egyesítik a frissen vágott fa, a tárgymanipuláció, és a barkácsolás iránti közös szenvedélyüket. Másnap ismét.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek február 23. 21.00 Bláz 002 parti

A második nagy Bláz buliban a pult mögött csupa techno mega­sztárok és soundcloud igazgyöngyök: a francia meleg partik nagy kedvence Passiva 4000 B2B Yolopedie, illetve a lágyabb beateket balladisztikus és éteri énekes improvizációkkal keverő pyylen (live), meg dj fazsy a B.láz egyik papnője, és BBQBOB a fétispartik nagy entertainere.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat február 24. 13.30 Harangoznak délre – az Art Classic Harangegyüttes koncertje

Vidám hangszerbemutató koncert gyerekeknek a népzene jegyében. Fábián Zoltán vezetésével ismert népdalok, gyermekdalok, mesezenék csendülnek fel, amelyek harangzenei átiratait id. Lajhó Gyula, az együttes művészeti vezetője készítette. A Kalandra Fül Fesztivál 2024 családi programján 15.00-tól az Örkény Színház Csoda és Kósza című zenés gyerekelőadása következik, aztán ismét Harangoznak, majd V. Szimfónia a Danubia Zenekartól.

(BMC, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat február 24. 19.00 A Nagy Füzet

Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről. A Forte Társulat első siker­előadása, amely 2013 legjobb előadása volt és azóta sem vesztett aktualitásából és népszerűségéből.

(Szkéné, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szombat február 24. 20.00 Néma titok

Az állatorvos Martin egy súlyos agysérülés következtében elveszíti minden képességét, hogy kommunikáljon a külvilággal. Körülötte azonban ott maradnak azok a nők, akik fontosak voltak az életében, ők mesélik el Martin történetét, persze mindenkinek megvan a saját verziója arról, hogy pontosan mi is történt. Egy lélektanilag erős történet az igyekezetről, hogy megértsük a másik embert. Cseh pszichológiai filmdráma 2023-ból Tomáš Mašín rendezésében a Cseh Filmkarnevál műsorán.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

szombat február 24. 20.00 Szergej Nakarjakov és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje – online

Hollerung Gábor zenekara, a világhírű orosz trombitaművész közreműködésével az olasz romantika pompás hangversenydarabját, Amilcare Ponchielli trombitaversenyét, valamint Joseph Jean-Baptiste Laurent Arban nápolyi népdalra írt variációsorozatát,

A velencei karnevált adta elő 2021. december 9-én parádés hangulatban, és ez csak itt, csak most a Müpa Home sorozatban újra látható, ingyenesen. Bővebb infó a Müpa oldalán.

(mupa.hu)

 

szombat február 24. 20.00 Nappali 13.

Tizenhárom éve, ezen a napon nyitotta meg kapuit kedvenc pécsi helyünk, így mindenkit szeretettel biztatunk, hogy nézzen be a családias ünnepségre. Lesz torta a Reggeli jóvoltából, pet-nat locsolás Bakonyi Peti pincéjéből, és zene Nappali-közeli DJ-k  – Zitey, I Nice, T I 2Shor – deckjeiről. A látványért Jeff Valentino felel.

(Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

vasárnap február 25. 16.00 Bartis Attila tárlatvezetése a Valós látomások – Benkő Imre a szubjektív dokumentarista című kiállításon

Az író és fotográfus a hat évtizedre visszatekintő fotográfiai életmű anyagában igazítja el a látogatókat. A kiállítás a Benkő-életmű teljességéből válogat: az 1975-ös World Press Photo díjnyertes felvételétől a kínai utazásain 2019-ben készített képekig. Április 7-ig látható a tárlat és addig még lesz pár érdekes vezetés benne.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Dózsa György út 37.)

 

vasárnap február 25. 19.00 Dead Poet Society – koncert

A bostoni banda szeptember 7-én jelentette meg legújabb, Running in Circles című nagylemezét és ezzel egy időben turnéra is indultak. Most meg ideérnek.

(Akvárium Klub, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

vasárnap február 25. 20.00 Pogányok

A film a tragikusan elhunyt Anna Jablonská azonos című színdarabja alapján készült, amely a hit, a hagyományos család és a társadalmi erkölcs lényegét keresi. A Cseh Filmkarnevál zárófilmjét Olga Dab­rowská rendezte.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

hétfő február 26. 10.00 Határátlépés – Kiállítás Percz János (1920–2000), a magyar Giacometti életművéből

Végre egy galéria, amely hétfőn is nyitva van. Molnár Viktor szenvedélyesen gyűjti Percz alkotásait. 

A közel száz szobrot, dísztárgyat, ékszert, kis­plasztikát felvonultató tárlatban a Percz-életművet ismert kortárs alkotók – Vilt Tibor, Borsos Miklós, Ország Lili, Korniss Dezső – művei helyezik kontextusba. Március 28-ig látható, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között.

(Amikor Galéria, Bp. XIII., Pozsonyi út 6.)

 

hétfő február 26. 18.00 Generációk II. – kortárs cselló-zongora duók

A tavaly elindított tematikus koncertsorozat második koncertjén öt alkotó – Bánkövi Gyula, Bella Máté, Fekete Gyula, Kutrik Bence és Oláh Patrik – duója szólal meg, Ujházi Gyöngyi gordonkaművész és Monostori Gábor zongoraművész előadásában.

(BMC, Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

hétfő február 26. 19.00 Lovasi: Egy az egybe, csak maga

A Kispál és a Borz zenekar frontemberének egy szál gitáros műsorában előkerülnek Kispál-klasszikusok és Kiscsillag-dalok feldolgozásban, és a három Lovasi-szólólemez dalai is. Közben a szerző a dalok keletkezéséről mesél.

(MomKult, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

kedd február 27. 19.00 Született: Wágner Emese

Szalontay Tünde előadása szürreális utazás, a magányos gyerekkortól az őrült kereséssel telt felnőttkoron át a felépülésig. Miközben kiderül: örökbefogadott gyerek volt, csak ő sokáig nem tudott erről. Koreográfusa Gergye Krisztián, rendezője Szenteczki Zita volt.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

kedd február 27. 19.00 Puccini: Manon Lescaut

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok – korábbi együttműködését folytató – közös produkciójának címszereplője Monica Zanettin olasz szoprán. A nemzetközi előadógárda része még a világjáró román bariton, Şerban Vasile, a népszerű tenor, Andeka Gorrotxategi is. A karmester, Vashegyi György, a rendező, Káel Csaba, a jelmezeket Zoób Kati tervezte. Az előadás online is nézhető.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd február 27. 19.00 Első színházi emlékem – Story Slam

A meghívottak mesélnek, aztán a nézők is elmondhatják a kapcsolódó sztorijaikat. Az est házigazdája Cserepes Gyula, táncművész, koreográfus. A mai est fellépői: Kovács Brigitta kulturális menedzser, Simon Renáta, a Mozdulj a lelkedből! alapítója, és vezetője, Farkas Ádám alkotó és Talló Gergely, a Műhely Alapítvány vezetője, kulturális menedzser.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

kedd február 27. 20.00 Nizsinszkij el

Egy nap a doktor betelepszik a nappalijukba megvizsgálni, hogy Nizsinszkij őrült-e vagy sem, Nizsinszkij pedig engedelmesen megőrül. Örökre lemond a balettról, mániákusan írni kezd, naphosszat kint járkál a hóban, aranykereszttel a nyakában térít az utcán. Vaszlav Nizsinszkij: Füzetek és Nizsinszkijné Pulszky Romola: Nizsinszkij című művek alapján a szövegkönyvet készítette Balázs-Piri Noémi, aki ötödéves dramaturghallgató a Freeszfén Kárpáti Péter és Fekete Ádám osztályában. Előadja Lestyán Attila, Fekete Patricia és Kenéz Ágoston.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda február 28. 18.00 A halál és a szenvedély méltósága – beszélgetés, Nemeček-koncert

A Bioetikai Kávéház nevű nyilvános eszmecsere-sorozat hatodik eseményének résztvevői egy kötetlen diskurzus során vitatják meg a helyzetet egy 15 perces felvezető előadás után. Ajánlott irodalom is van: Platón: Phaidón; Mauzóleum – Halálirodalom (A halállal való foglalkozás); Barcsi Tamás: Embertelenség az együttérzés korában – Filozófiai vázlat a kegyetlenségről; Polcz Alaine: A halál iskolája. Szervezők és facilitátorok: Laczkó Sándor és Tari Gergely. 21.00-tól már belépőért a horvát Nemeček együttes a Balkán népzenéjének hipnotikus noise rock értelmezését adja elő intenzív és atmoszferikus módon.

(Grand Café Szeged, Szeged, Deák F. u. 18.)

 

szerda február 28. 18.00 A brooklyni testvér

Gárdos Péter filmjében a Csáky utca–Népszínház utca–Rumbach Sebestyén utca és Hernád utca négyszögében a zsidó identitás keresésének illetve feltalálásának történetei elevenednek meg, hogy az ’56-ban Amerikába disszidált testvér egy egészen abszurd családi tervvel térjen haza. Vetítés előtt Rózsa Péter beszélget a rendezővel, Hernádi Judittal és Bán Jánossal, a film főszereplőivel. A Budapest 150 éve filmekben sorozat műsorán.

(Mazsike, Bp. VI., Munkácsy Mihály u. 25. fszt. 3.)

 

szerda február 28. 20.00 Hegedűs Józsi szólókoncertje

Az egyik legautentikusabb egy szál gitáros dalszerző Budapesten, aki első lemezén kioltotta szívéből a félelmet, megénekelte a munká­sok szürke hétköznapjait, utat mutatott a lányoknak és most már javában dolgozik a következő lemezén.

(K11, Bp. VII., Király u. 11.)

 

szerda február 28. 20.00 Ésatöbbi Pécs – koncert

E sorozatban bárki kipróbálhatja magát a nagyközönség előtt, legyen az illető zenész, slammer, humorista, énekes, vagy látens, bármely műfajban színpadra vágyó performer. A hagyomány szerint a bevételt felajánlják, most a helyi Játszó-térnek.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

csütörtök február 29. 19.00 MILF

Önironikus élveboncolás, szerepjátékok a valóság elfogadásáért, megtestesülés és tárgyiasulás, nyilvános body shaming és hormonológ. A címszerepben Dr. Pető Kata, a sexymotherfucker szerepében pedig Rohonyi Barnabás. Kovács Viktor és Kovács Dominik írták, a zenéjét Matisz Flóra Lili szerezte, a jelmezeket Nagy Fruzsina csinálta. Rendezte és koreografálta: Gergye Krisztián.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

csütörtök február 29. 19.00 Suicid Silence – koncert

Hat év után újra Magyarországon a dögös kaliforniai riffkirályok, hogy a legutóbbi két albumukról végre élőben is hallhassunk néhány dalt.

(Dürer kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

csütörtök február 29. 19.00 Az idő marasztalása

Horváth Csaba és Földeáki Nóra több mint egy éven át kutatta dr. Józsa Tivadar, írói nevén Bodosi György szellemi hagyatékát a Balaton-felvidéki Pécselyen. Ebből lett a Forte Társulat legutóbbi előadása. Életképek, történetek, karakterek egy falu életéből, fizikai színház Dresch Mihály lélekemelő zenéjével.

(Szkéné, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk