Tartalom

MaNcs 36. évf. 8. sz. (2024-02-21)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A végtelen terelés

Hosszú futásukra mindig lehetett számítani, de ilyen hosszú meneküléssorozatot még nem látott a gyökhaza. A 444.hu-n február 2-án jelent meg, hogy kegyelmet kapott a bicskei árvaház pedofil erőszaktevő igazgatójának segítője. Novák Katalinnak, aki a kegyelmet kiadta, illetve Varga Juditnak, aki pedig azt ellenjegyezte, több mint egy hét kellett ahhoz, az önkéntességnek még a látszatát is messze elkerülve lemondjanak.

A szerk.

A szerk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.

Publicisztika

Monostori Tibor

Publicisztika

Halottnak a csók

Miért megreformálhatatlan szervezetileg a református egyház?

A NER hűséges oszlopát, a Magyarországi Református Egyházat megrengette a Novák Katalin-féle kegyelmi ügy. A felháborodás látványosnak tűnik az elmúlt évek nyugalmához képest, pedig a lényeg változatlan: a népegyház törzse, vezetése és színe-virága sziklaszilárdan vallja továbbra is a kormánypártok legkedvesebb szólamait és propagandáját. A reformátusok szervezetileg és intellektuálisan is képtelenek a megújulásra.

Kirill Haratyjan

Publicisztika

Haza, Oroszországba

Alekszej Navalnij meggyilkolása

Tüdőembólia – áll a diagnózis az első jelentésekben. A börtönélet ismerői szerint ezt adják meg mondvacsinált halálokként, amikor a valódit álcázni kell. Aztán a hatóságok már nem is próbálkoztak a hazugsággal, utóbb csak annyit mondtak: „a vizsgálat folyamatban van”. De a jelen Oroszországában a hivatalos orvosi közléseknek semmi jelentőségük nincs. Alekszej Navalnij halála gyilkosság volt: kitervelt, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

Novák és társai

Az első nő, aki a magyar politikatörténetben magasabb állami tisztség betöltésére kapott megbízást, jóval kevesebb ideig élvezhette az őt kinevezők bizalmát, mint a nemrégiben lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin.

Belpol

Interjú

Belpol

„Kiraktuk hétfőn, hogy pénteken »ott tali«”

Osváth Zsolt youtuber, a gyermekvédelmi tüntetés egyik szervezője

Hatalmas tömeget mozgatott meg február 16-án kilenc tartalomgyártó, akik egy pedofilsegítőnek adott elnöki kegyelem miatt döntöttek a demonstráció megszer­vezése mellett. A tüntetés sikere utáni folytatásról, az üzenet célzottjáról és az intézeti gyerekek lehető­ségeiről beszélgettünk az ország egyik legismertebb videósával.

Központosított vezetés alatt sorvadnak a kutatóintézetek

Belpol

Mit ér a rang

Nehéz anyagi helyzetben vannak a hazai kutatók, munkájukat napi bosszúságok és rendszerszintű hiányosságok keserítik. A minisztérium új horizontot kémlel, pedig könnyen lehet, hogy csak délibábot lát.

 

Velünk a Város, avagy szanaszét a miskolci ellenzék

Belpol

Akadályozás, betartás, feszítés

Beáll a Miskolc polgármesteri posztjáért „civilként” induló rádióriporter, Tóth-Szántai József mögé – jelentette be a Fidesz a múlt héten. Veres Pál polgármesternek nem Tóth-Szántai az egyetlen kihívója: a Velünk a Város ellenzéki összefogás olyannyira széthúzott, hogy a DK az LMP-vel megtámogatva saját jelöltet állít. Egyelőre egyik fél sem enged, előválasztásra kevés már az idő, így az is fölmerült megoldásként, hogy egy harmadik, konszenzusos jelöltet indít az ellenzék.

Hamis igazolásokkal szerzett sporttámogatás

Belpol

Fantomokkal taózó

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való visszaéléssel vádolják egy kecskeméti kézilabdaklub szakmai vezetőjét és két beosztottját. Egyikük az országos szövetség területi szakfelügyelője is. 107 hamis igazolást gyártottak az érintettek tudta nélkül.

 

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„A létezés megannyi lehetősége”

Johanna Benaïnous fotográfus

Elsa Parra és Johanna Benaïnous tíz éve dolgoznak együtt. Mindketten fényképészek és modellek egyszerre, történeteik alkotói és szereplői. Képeiken különböző figurák bőrébe bújva mesélnek női sorsról, identitásról és közösségekről. Az alkotópáros egyik felével budapesti kiállításuk apropóján beszélgettünk.

 

Kritika

Könyv

Kritika

A szomorú bohóc

Hjalmar Bergman: Nagymama és az Úristen – Wadköpingi történetek

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Rádió

Kritika

A nem haszonelvű szeretet

Balog Zoltán imája a Kossuthon

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

Kiállítás

Kritika

Boldogan éltek, míg

Magyar Menyasszony

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

Színház

Kritika

A jelmez hatalma

Tartuffe

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Színház

Kritika

Fejjel a falnak

A nagy erdő, mely tele van homálylyal

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

Film

Kritika

Elfordított arccal

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Tévésorozat

Kritika

Szabó, baka, kém

The New Look

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Film

Kritika

Ki mint vet

Wim Wenders: Tökéletes napok

A vécépucolásnál nehéz alacsonyabb megbecsültségű munkát elképzelni.

Film

Kritika

Mélyen tisztelt publikum!

Vermes Dorka: Árni

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Koncert

Kritika

Tökéletes ajándék

Napalm Death

Az egyik legérdekesebb, és biztosan soha meg nem válaszolható kérdés a zenében, hogy többnek kell-e lennie önmagánál.

Lemez

Kritika

A falnak is szeme van

The Smile: Wall of Eyes

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Visszhang

Visszhang: könyv

Visszhang

Beatrice Salvioni: Az átkozott

A regényben egy tizenkét éves lány meséli el a történetét, ami úgy kezdődik, hogy miközben szüleivel misére megy, felfigyel egy, a folyóparton játszó másik lányra.

Visszhang: koncert

Visszhang

Black Foxxes

Az mindig baljós előjel, ha túl közel lehet leparkolni a Dürer Kert kapujához.

Visszhang: színház

Visszhang

Hétpróbás Társulat: SzexEd: Kabaré

„Figyelem! A szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak! Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt”

Visszhang: film

Visszhang

A mélység

Kiruna maga a messzi borzalom, Svédország leghíresebb kisvárosa, amelynek közigazgatási területe akkora, mint Szlovéniáé.

Interaktív
Zene
Film
Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Birjáni

Ünnepi bárány birjáni – rétegezett rizses egytálétel

Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Villányi út 18.

Az építészt 1959-ben bízták meg a kiváló fekvésű, a Feneketlen-tóra és a Gellért-hegyre is kilátást nyújtó, Villányi út–Tas vezér utcai saroktelek beépítésével.