Szüret 2024/32.

  • Narancs
  • 2024. augusztus 7.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Azt gondolom, hogy nekünk, akik az utolsók vagyunk Európában, akik mindenkivel tudnak beszélni, az a feladatunk, hogy segítsünk a diplomáciai csatornák újranyitásában, a párbeszéd újraindításában.

Szijjártó Péter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszten; Fidesz.hu

ÉRDEKLŐDÉS     TÁMPONT     ELKERGETTE     FANTASZTIKUS

Az igazi lokálpatrióta a közössége boldogulását, gyarapodását képviseli, a múlt értékeinek megőrzését büszkén vállalja – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó (…) Szűgy falunapi ünnepségén. (…) Az idén 780 éves község lakói összefogásának nyomán mindig megvalósította az álmait. Ennek köszönhető, hogy Balassagyarmat árnyékában olyan fejlesztéseket tudott megvalósítani, melyek nem csak a mának, de a jövőnek is szólnak. (…) A civil közösségek lélekkel töltik meg a városias infrastruktúrát és őrzik a palóc identitást, a helyi sajátosságokat, hagyományokat, melyeket az ősök adtak tovább generációról generációra, s melyek továbbadása a XXI. század emberének is kötelessége – fogalmazott.

MTI

Az államtitkár összességében nagyon jónak nevezte az elért eredményeket, és a diákoknak, illetve az őket felkészítő pedagógusoknak egyaránt köszönetet mondott. Maruzsa Zoltán az idei felvételi eredményekre kitérve a köznevelés szempontjából fantasztikusnak, a pedagógus pálya egyfajta indikátorának nevezte, hogy az összes felvett, mintegy 90 ezer leendő hallgató 14 százaléka, összesen 12 759 diák ősszel pedagógusképzésen kezdi meg tanulmányait.

A Belügyminisztérium közleményéből

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke arról beszélt: az átadott raktár nem csupán egy épület, megálmodói és kivitelezői tulajdonképpen egy időgépet hoztak létre, másképpen, egy „tudáshidat a múlt és jövő között”. „Mi nem csupán információt őrzünk és terjesztünk, mi a valóság komplexitását, a tudás mélységét és az emberi gondolkodás sokszínűségét kínáljuk alternatívaként a leegyszerűsített, gyakran manipulált árnyjátékok helyett” – mondta.

Az MTI tudósítása az Országos Széchényi Könyvtár piliscsabai raktárának átadásáról

Az egyik az az, hogy Magyar Péter, amikor meghallja az én nevemet, idegesen rágcsálja az asztal szélét, mint egy zavarodott óvodás kisgyerek. Ez helyes, helyesnek gondolom, maradjon is így, így is fog maradni, majd teszünk és teszek róla. (…) Tehát, azt tudom mondani minden baloldalinak, tiszásnak is, gyurcsányistának is és mindenkinek, hogy mindig ki fogom mondani róluk az igazságot, számíthatnak rám, és én leszek a legrosszabb rémálmuk, a jeges leheletemet fogják érezni a tarkójukon, úgyhogy számíthatnak rám a jövőben is az igazság kimondásával kapcsolatban.

Menczer Tamás nyilatkozata az M1-en

Mióta az LMBT aktivisták azon dolgoznak, hogy férfiak is indulhassanak a női sportolók között, azóta hívja fel mindenki a figyelmet ennek a veszélyeire. És most, amikor a világ láthatta az olasz bokszolónő és az algériai – genetikailag férfi – bokszoló küzdelmét, ez a vészjelzés láthatóvá is vált!!

Rétvári Bence Facebook-bejegyzéséből

Pataky Attila köztudottan foglalkozik sámánizmussal, így például, állítása szerint, képes elállítani az esőt, ha az egy koncertet veszélyeztet. Saját bevallása szerint a közönsége és persze a zenekara tagjai is számos alkalommal tanúi voltak, amikor előkapta a részben saját készítésű, őzbőrből készült sámándobját, és segítségével elkergette az esőfelhőket.

Bors online

Tabudöntögető regény született Karády Katalinról, a Horthy-korszak LMBTQ-dívájáról

Cím az Index.hu-n 

A kereskedői, könyvtárosi képesítéssel, víz- és gázszerelői mestervizsgával is rendelkező Horváth László fűnyíró- és kisgépklinikát hozott létre, amit egy ideje már Viktor fia vezet. Hajdanán Párizsban járva lenyűgözte az Eiffel-torony, és az udvaron felépítette mását 5–6 emeletnyi magasságban, 1:20-as méretarányban. (…) Amióta áll a torony, igazi támpontként is szolgál a környéken.

Beol.hu

A helyiek nagy érdeklődést tanúsítottak a traktorok iránt, mert kint álltak a házuk előtt és a forgalmasabb kereszteződésekben.

A Baon.hu tudósítása a tiszaalpári traktorversenyről

Neked ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.

A big band mint titkos társaság

A neves fiatal zenekarvezetők közül Darcy James Argue-t érte az a megtiszteltetés, hogy a hr-Bigband, vagyis a Frankfurtban működő tartományi rádiós nagyzenekar rezidens zeneszerzője legyen. (Ez az a német együttes, amelynek Tony Lakatos volt az egyik szaxofonos szólistája 1993 és 2020 között.)

Magányos várakozás

A Ladó Galéria korábbi kiállításán a macs­káknak volt kitüntetett szerepük, most pedig – a véletlenek furcsa találkozása miatt – egy speciális, kissé agárszerű kutya a főszereplő. De egyik kiállítás sem a „kis kedvencekről” szól, hanem magáról a művészetről.

Lehet más az olimpia

Azon túl, hogy szép eredmények és megható pillanatok sorjáznak a szemünk előtt, afféle hülyeségmágnesként is jól funkcionál a párizsi olimpia. A megnyitóra, amely amúgy csak egy játékos mókázás volt, gyorsan ráharaptak a kultúrharc önkéntesei Donald Trumptól a Vatikánon át a Megafon véleményzsoldosaiig. De hát, ha nincs humorérzék, akkor nincs és kész, ezen nem nagyon lehet segíteni.

Kozmikus hétköznapok

  • Domsa Zsófia

Az ötkötetesre tervezett regénysorozat második részét sokan abban a reményben veszik kezükbe, hogy az első kötet, a Hajnalcsillag nyugtalanító eseményeiről, az égen megjelenő idegen égitestről, a feltámadó halottakról, a különösen viselkedő állatokról, a halál kapui­nak feltárulásáról, és főleg a szereplők további sorsáról olvassanak. 

Az irigység írta ki a kánonból

Játsszunk el a gondolattal: 1936-ban egy Földes József nevű magyar író megnyer egy nemzetközi regénypályázatot. Szépirodalmi igénnyel megírt könyve, amely a kivándorlás és a honvágy témáit járja körül egy Párizsba vetődött magyar munkáscsaláddal a középpontban, itthon egymillió példányban kel el.

Pokorni elköszön

„Ez egy elég idétlen elnevezés. Nem örülök, amikor ezt hallom. Nem mintha nem esne jól az embernek, ha egy dicsérő jelzőt aggatnak rá, mert mindenki hiú” – nyilatkozta pár hete a Telexnek Pokorni Zoltán, amikor szóba került, hogy sokak szemében ő az „emberarcú fideszesek” egyike.

Az olimpia megrontói

Nemcsak az olimpia zajlik, hanem a Kreml egyik jól sikerült dezinformációs kampánya is, amely váratlan, vagy nem is olyan váratlan szövetségest talált magyar kormány- és egyéb tisztviselőkben.

Jó a műsor!

Azzal együtt is nagyon bele lehet feledkezni az olimpiába, hogy az ember tisztában van mindenféle zavaró tényezőkkel.

W, mint Wolność, mint Szabadság

A varsói felkelés mai olvasata szövevényes, sokszor nehezen járható és szűk, gyakran szó szerint a föld alatti csatornarendszeren keresztül vezet. Vajon mit jelent a lengyeleknek a varsói felkelés ma, 80 évvel a történtek után, és mit üzen nekünk, magyaroknak?

 

Libanon az utolsó órában

A múlt szerdán izraeli akció végzett a Hamász politikai vezetőjével Teheránban, egy nappal korábban pedig a Hezbollah egyik főparancsnokát gyilkolták meg Bejrútban. Az izraeli–iráni regionális háború kirobbanásának veszélye talán soha nem volt ilyen közel.