Snoblesse Oblige 2024/32.

  • Narancs
  • 2024. augusztus 7.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Anyám a BÁV-ban vett tengert magának. / Megvette, felszögelte, és övé lett. / Sót vett, zöld áradást, borult eget. / Vihart vett és tajtékot, vakfehéret.

(Karafiáth Orsolya: Átcsap)

péntek augusztus 9. 16.00 Drags of Anarchy

Harminc évünk elszelelt, és a Sziget Fesztivál még mindig a szabadság, az elfogadás, a sokszínűség és a kreativitás ünnepe. A holland House of Anarchy a nemzetközileg elismert drag queenek előadásaival, valamint queer és nem queer DJ-k szettjeivel ünnepel.

(Magic Mirror sátor, Bp. III., Hajógyári-sziget)

 

péntek augusztus 9. 16.00 It’s a MATCH – or will be – maybe

Tózsa Mikolt a Freeszfe performance szakán végzett rendező alternatív társkeresője a Szigeten. Előadók: Georgita Máté Dezső, Kozma Zsófia Rebeka, Lestyán Attila és Szántusz Noémi Noya. Másnap is.

(Theater and Dance Corner, Bp. III., Hajógyári-sziget)

 

péntek augusztus 9. 18.00 Simon Márton és iam­yank

A barátságosan távolságtartó költő, műfordító, slammer és a pozitív melankolikus zeneszerző, producer hat éve lépnek fel együtt is. Folyton megújuló közös estjükön különlegesen keverednek a szövegek, zörejek, zenék és a jelenlét. Eső esetén az Eötvös10 Művelődési Házban tartják meg a Jókai téri esték sorozat programját.

(Jókai tér, Bp. VI.)

 

péntek augusztus 9. 18.30 Doors vs. Stones est

Tribute zenekarok idézik meg Mick Jagger még teljesen aktív zenekarát és a már nem létező Jim Morrison nem létező, de örökké élő bandáját. Hétkor kezd a The Rolling Stones by The GetNos, fél kilenckor pedig a The Doors by Doors emlékzenekar. Aztán partitájm, Egibaby lemezeivel.

(Kertem, Bp. X., Kőbányai út 30.)

 

péntek augusztus 9. 19.00 Chaos Quartet – koncert

A bécsi központú, de nemzetközi összetételű zenekar koncertjének szíve a 20. századi vonósnégyes irodalom egyik alapműve, Alban Berg Lírai szvitje. A mesterművet úgy mutatják be, hogy a Berg-korabeli alkotónők festményeinek és bécsi kávéházak enteriőrjeinek képeit láthatja a közönség, valamint a műhöz kapcsolódó verseket és leveleket hallhat Pájer Alma Virág felolvasásában. A koncert után kötetlen beszélgetés és borkóstoló a Von Beőthy Pince kínálatából.

(Csigó malom, Gyulakeszi)

 

péntek augusztus 9. 20.00 Bolha a fülbe

Állítólag mindenkinek van hasonmása, és ez sok bonyodalom eredője lehet, állítja Feydeau népszerű bohózata. A humor és a megtévesztés nagyszerű drámáját Mészáros Tibor állította színpadra a múlt évadban a Móricz Zsigmond Színházban, most szabadtéren is látható.

(Rózsakert Szabadtéri Színpad, Nyíregyháza, Benczúr tér 22.)

 

péntek augusztus 9. 22.45 Teezo Touchdown – koncert

A Texasból származó művész érzelmes éneket kombinál stílusos pop punkkal, r&b-vel, rappel és humorral. Felidézi a How Do You Sleep at Night? című debütáló albumát, de lesznek újdonságok is.

(Revolut Stage, Bp. III., Hajógyári-sziget)

 

szombat augusztus 10. 14.00 Tell Daddy

A 30. Sziget Fesztivál főleg a zenéről szól, de párhuzamosan zakatol a színvonalas színházi és tánchelyszín is, ahol mindennap, de utoljára augusztus 12-én hétfőn, a zárónapon elmondhatja mindenki Bush Hartshorn brit előadóművésznek, amit az apjának mindig el akart mondani, de esetleg nem volt, vagy nincs rá megfelelő alkalom.

(Theater and Dance Corner, Bp. III., Hajógyári-sziget)

 

szombat augusztus 10. 18.00  Punk Rock Hardcore BBQ

Egyéves a rendezvénysorozat! Most is lesz újdonság, mégpedig a psychobilly műfaja. Játszanak: az Aberrált és a Feloszlottak, a Dealer Bt., a Dongs on Leads, az Erőszakszervezet, a LINX és a Season of Mists. A belépő itt mindig készpénzes, azt ne feledje senki!

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat augusztus 10. 19.00 HANEM zenekar – koncert

Bíró Kriszta, Murányi Márta, Nádori Lídia, Rick Zsófi és Sváb Ági 2011-ben összefogott a közöny ellen, és dekadens kabarét alapított. Ehhez van hangszeres tudásuk, hangjuk és humorérzékük is. A repertoárban minden megtalálható az operarészletektől a magyar, cigány és jiddis folklóron át a main­stream popig, az undergroundig és az indusztriálig.

(Első Magyar Látványtár, Tapolca–Diszel, Derkovits Gyula u. 7.)

 

szombat augusztus 10. 20.00 Sajnosbatár 30 – ünnepi hangverseny

Ritkán koncerteznek már, de ezen az estén újra megidézik az elmúlt három évtized legnagyobb slágereit. Vendégük a szintén nem mai Magic Mosquitoz, akik egy öncélú, lázbeteg szúnyograjról nevezték el magukat, és a műfajuk a mocsári rock and roll, a földszagú techno­blues, a voodoo trash, a kétakkordos jungle boogie, a garage punk, a börleszk revü, a psycho sanzon, a lápszörf és sorolhatnánk.

(Dunaparti Művház, Barlang, Szent­endre, Dunakorzó 8.)

 

szombat augusztus 10. 23.15 Cie Gratte Ciel: Rouge!

A nagy francia utcaszínház egy bámulatos darus produkcióval tér vissza a 30. Szigetre, hogy vörös árnyalatba borítsa az éjszakát. Elképesztő vizualitás és vakmerő cirkuszi mutatványok a levegőben. Minden este, a Giant Street Theatre programján, utolsóként vasárnap is.

(Hajógyári-sziget, Bp. III.,)

 

vasárnap augusztus 11. 18.00 Táncra fel!

Cserepes Gyula koreográfus a Sziget minden napján ebben az időben teret biztosít a táncolni vágyóknak és egy hivatásos táncost kér fel arra, hogy mindenki számára kódolható mozdulatokat tanítson be. Van hozzá DJ is.

(Theater and Dance Corner, Hajógyári-sziget, Bp. III.)

 

vasárnap augusztus 11. 19.00 Dalköltők estje a Rengetegben

Az erdő mélyén szívszorító balladák csendülnek fel, a sírás és a nevetés összemosódik, a tábortűz lángja nagyra lobban, és az augusztusi naplemente fénye átitat mindent varázslattal. Ilyesmiről szól ez a Kollár-Klemencz László által kitalált koncertsorozat, rajta kívül Másik János és Víg Mihály közreműködésével.

(Dömörkapu Rengeteg, Szentendre)

 

vasárnap augusztus 11. 19.00 Sweat Set

Az AHA Collective fiatal, külföldi tanulmányaikból visszatért táncosai – Eyassu-Vince Barbara, Glaser Márton, Kacsó Imola, Kancsó Luca, Oláh Balázs, Piti Vivien – a táncról alkotott előítéletekről improvizálnak. A zárónapon is láthatók lesznek még.

(Tehater and Dance Corner, Bp. III., Hajógyári-sziget)

 

vasárnap augusztus 11. 20.00 Magashegyi Under­ground: Egyszer majd még látlak – koncert

Különleges esemény Bocskor Bíborka és zenekara életében egy ültetett koncert. A műsor a régi bajtársukkal, Beck Zolival közösen készült dalaikból áll, de lesz Tóth Krisztina-vers feldolgozása és egy Cseh Tamás – Bereményi Géza klasszikus is.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

hétfő augusztus 12. 18.30 Árni

A madáralkatú fiú egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkuszos család mindeneseként dolgozik. Szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állato­kat. Ám egy nap új piton érkezik. Árni elkezdi szelídíteni a kígyót, és ez egyre erősebb hatással lesz mindenkire. Vermes Dorka filmjét a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. Most a Szánsájn Fesztivál műsorán, 18 éven felülieknek ajánljuk.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

hétfő augusztus 12. 19.00 Madarak és madárkák

Két szerzetes, apa és fia vándorol Olaszországon át, és kísérőjükként szegődik egy holló. A madár mesél nekik az életről, de megunják és megeszik, majd folytatják útjukat. Pasolini példázatszerű filmje a Forradalomról és egyebekről című kommunista mozgalmi filmklubban. A belépés ingyenes.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

hétfő augusztus 12. 20.30 Mély levegő

Halász Rita azonos című, díjnyertes regénye nyomán előadja Pálos Hanna színész, a budapesti Katona József Színház tagja. Nagybőgőn közreműködik Csizmás András.

(Szentendrei Teátrum, Szentendre, Vajda Lajos Múzeum udvara)

 

hétfő augusztus 12. 20.42 Big Thief – koncert

A Dragon New Warm Mountain I Believe in You című dupla lemez a zenekar különböző stúdióba vonulásai során készült, Amerika egymástól távoli pontjain, kreatív rituálék, spontán események közepette. Ezt a hangulatot próbálják meg rekonstruálni a 30. Sziget zárónapján.

(Revolut Stage, Bp. III., Hajógyári-sziget)

 

kedd augusztus 13. 10.00 Előttem a holnap – kiállítás

A tárlat Zeus Salas venezuelai festőművész munkásságának utóbbi hét évéből válogat. Festmények, illusztrációk, szobrok, és Salas performance művészetének lenyomatai láthatók Estefania Krauss kurátor válogatásában. A szeptember 7-i artist talk záró performance-ig lesz több tárlatvezetés és performance is.

(Bakáts Bunker Underground Kulturális Tér, Bp. IX., Bakáts tér 1.)

 

kedd augusztus 13. 20.00 Caramel – koncert

Molnár Ferenc Caramel 2005 óta közkedvenc, ami nem csoda, hiszen a nép soraiból kiemelkedett csupa szív, bátor mesehőst testesíti meg, ráadásul piszok jó hangja van. Eddig 7 nagylemeze jelent meg, szóval van miből válogatnia.

(Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

 

kedd augusztus 13. 21.00 Játék a kastélyban

Molnár Ferenc leghíresebb, legszemélyesebb és egyben legszerelmesebb darabja érkezik a Balaton csücskébe Puskás Tamás rendezésében.

(Szigligeti várudvar, Szigliget, Kisfaludy u. 30.)

 

kedd augusztus 13. 22.30 Jónás Gézu Trio – koncert

Az amerikai dzsesszklubok hangulata a Lipótvárosban. Az LFZE Open Jam sorozat nyári szünetében sem maradnak örömzene nélkül a késő esti jamek rajongói. A főként fiatal zenészekből álló formáció hajnalig zenél.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

szerda augusztus 14. 19.00 [ESCAPE] A Donkihóte-projekt

A világirodalom egyik legizgalmasabb magányos hőse ihlette ezt az elvetemült színházi fantáziát, amelyről a présben Závada Péter szerző beszél. Az Örkény Színház társulatának előadását Kovács D. Dániel rendezte. Másnap ismétlés.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

szerda augusztus 14. 19.00 Halász Judit: Csiribiri – koncert

Generációk nevelkednek az általa előadott megzenésített verseken és megtanulják közben, hogy milyen alapvető szabályai vannak az életnek.

(Újszegedi Szabadtéri Színpad, Újszeged)

 

szerda augusztus 14. 19.00 Platon Karataev Duó – koncert

Radikális melankólia jellemzi a dalaikat és a koncertjeiket is. A duó felállás korábbi szerzeményeket is játszik, és megelőlegezi a készülő negyedik lemez hangulatát.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

szerda augusztus 14. 20.00 Ripoff 69 – koncert

Vérbeli közép-európai blues: néha heves érzelmektől fűtött, máskor decensen melankolikus. „A blueshoz a hatvanas évek nagyjain, a Rolling Stoneson, Bob Dylanen, Jimi Hendrixen keresztül jutottam el” – nyilatkozta az osztrák blues vendégmunkások legjobbika, aki határok nélkül él a Monarchia területén már rég. Vendég: Tom Petendi.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

csütörtök augusztus 15. 17.00 10 éves az Akvárium Klub terasz

Ennek örömére álljon itt egy válogatás a fellépők sorából: Bérczesi Róbert, Candyman Da Marquis & Danny L, Csongor Bálint szólóest feat. Cséry Zoltán, Daniel Ban & Daniel Santiago, DJ Venom & Turner, Glitter Disco, Járai Márk, Kaláka, Kale Lulugyi, Keyser, Lázár Tesók, Magashegyi Underground, Mehringer, Mesterházy & Galactic Jackson, Molnár Tamás, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Nóvé Soma és ifj. Csoóri Sándor, Platon Karataev… A belépés mindegyik koncertre és DJ-szettre ingyenes!

(Akvárium Klub, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

csütörtök augusztus 15. 19.00 Rosa esküvője

Rosa 45 éves lesz, és rájön, hogy eddigi életét mások szolgálatának szentelte. Elhatározza, hogy a kezébe veszi az életét, és valóra váltja régi álmait. Amúgy spanyolosan. Icíar Bollain 2020-as és nem habkönnyű filmje a Szánsájn programján.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

csütörtök augusztus 15. 20.00 Arrested Development – koncert

1988-ban alakult atlantai hiphopegyüttes, akik az akkoriban népszerű gangsta rap helyett az afroamerikai témára fókuszáltak. 1996-ban feloszlottak, 2000-ben újraalakultak, és 12 lemez után most itt vannak.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

csütörtök augusztus 15. 21.00 Boggie – koncert

A Maradj még című Csemer Boglárka-turné állomása a Metronóm Jazz Klubban. Tíz éve a Parfüm című dalával és az ahhoz készített bravúros videóklippel bejárta a világot. Ő képviselte hazánkat a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, de fellépett már a ZAZ előzenekaraként is. Most a porcelánok között dalol.

(E78, Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs, Major u. 21.)

Neked ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.

A big band mint titkos társaság

A neves fiatal zenekarvezetők közül Darcy James Argue-t érte az a megtiszteltetés, hogy a hr-Bigband, vagyis a Frankfurtban működő tartományi rádiós nagyzenekar rezidens zeneszerzője legyen. (Ez az a német együttes, amelynek Tony Lakatos volt az egyik szaxofonos szólistája 1993 és 2020 között.)

Magányos várakozás

A Ladó Galéria korábbi kiállításán a macs­káknak volt kitüntetett szerepük, most pedig – a véletlenek furcsa találkozása miatt – egy speciális, kissé agárszerű kutya a főszereplő. De egyik kiállítás sem a „kis kedvencekről” szól, hanem magáról a művészetről.

Lehet más az olimpia

Azon túl, hogy szép eredmények és megható pillanatok sorjáznak a szemünk előtt, afféle hülyeségmágnesként is jól funkcionál a párizsi olimpia. A megnyitóra, amely amúgy csak egy játékos mókázás volt, gyorsan ráharaptak a kultúrharc önkéntesei Donald Trumptól a Vatikánon át a Megafon véleményzsoldosaiig. De hát, ha nincs humorérzék, akkor nincs és kész, ezen nem nagyon lehet segíteni.

Kozmikus hétköznapok

  • Domsa Zsófia

Az ötkötetesre tervezett regénysorozat második részét sokan abban a reményben veszik kezükbe, hogy az első kötet, a Hajnalcsillag nyugtalanító eseményeiről, az égen megjelenő idegen égitestről, a feltámadó halottakról, a különösen viselkedő állatokról, a halál kapui­nak feltárulásáról, és főleg a szereplők további sorsáról olvassanak. 

Az irigység írta ki a kánonból

Játsszunk el a gondolattal: 1936-ban egy Földes József nevű magyar író megnyer egy nemzetközi regénypályázatot. Szépirodalmi igénnyel megírt könyve, amely a kivándorlás és a honvágy témáit járja körül egy Párizsba vetődött magyar munkáscsaláddal a középpontban, itthon egymillió példányban kel el.

Pokorni elköszön

„Ez egy elég idétlen elnevezés. Nem örülök, amikor ezt hallom. Nem mintha nem esne jól az embernek, ha egy dicsérő jelzőt aggatnak rá, mert mindenki hiú” – nyilatkozta pár hete a Telexnek Pokorni Zoltán, amikor szóba került, hogy sokak szemében ő az „emberarcú fideszesek” egyike.

Az olimpia megrontói

Nemcsak az olimpia zajlik, hanem a Kreml egyik jól sikerült dezinformációs kampánya is, amely váratlan, vagy nem is olyan váratlan szövetségest talált magyar kormány- és egyéb tisztviselőkben.

Jó a műsor!

Azzal együtt is nagyon bele lehet feledkezni az olimpiába, hogy az ember tisztában van mindenféle zavaró tényezőkkel.

W, mint Wolność, mint Szabadság

A varsói felkelés mai olvasata szövevényes, sokszor nehezen járható és szűk, gyakran szó szerint a föld alatti csatornarendszeren keresztül vezet. Vajon mit jelent a lengyeleknek a varsói felkelés ma, 80 évvel a történtek után, és mit üzen nekünk, magyaroknak?

 

Libanon az utolsó órában

A múlt szerdán izraeli akció végzett a Hamász politikai vezetőjével Teheránban, egy nappal korábban pedig a Hezbollah egyik főparancsnokát gyilkolták meg Bejrútban. Az izraeli–iráni regionális háború kirobbanásának veszélye talán soha nem volt ilyen közel.