tűrés a présben

Tavasszal nem rögtönöz

  • rés a présen
  • 2020. május 16.

Interaktív

Kezdjünk most könnyűzenével, ahhoz minden időkben bőven hozzáférünk klipek és koncertfelvételek formájában a neten is, de olyan még nem volt, hogy naponta élő magyar népzenei, cigányzenei és dzsessz produkciókat közvetítsenek. A Facebook Karanténból szól a nóta nevű oldalán április 10-től indult kezdeményezés, küldetése szerint az említett műfajok alulreprezentáltságát is ellensúlyozná. Áprilisban és májusban, pénteken, szombaton és vasárnap az élő bejelentkezők között lesznek: Magyar Bori, a Magyarhang zenekar, ifj. Sárközy Lajos, illetve Dani János és családja, Lamm Dávid és a Varga–Egri–Jónás Quartet, Swing à la Django, Roby Lakatos, Micheller Myrtill, Kozma Orsi és Szirtes Edina Mókus. De várják kevésbé ismert zenekarok jelentkezését is az ország egész területéről és a határon túlról.

Akinek pedig a kortárs táncszínházi élmény hiányzik, annak a Közép-Európa Táncszínház kezdeményezése biztosan a kedvére lesz. A táncosaik immár a harmadik hete próbálnak otthon és a Ket-KARANTorna, illetve a KET-KARANTréning nevű Facebook-videocsatornákon tartják a kapcsolatot a nézőkkel. De most jött el az idő, hogy a KET kedd keretében megosszák egy-egy régebbi előadásuk teljes felvételét is. Az előadás mindig a következő keddig lesz látható, és az oldalukra regisztrálóknak hírlevélben leírással, színlappal, kritikákkal, fotókkal egészítik ki az élményt.

A tatabányai Jászai Mari Színház áprilisban elkezdte online közvetíteni régebbi előadásait. Egy-egy előadás minden héten kétszer látható a színház Facebook-oldalán: először péntek este 20 órától, majd az ismétlés szombat délután 17 órától. Ne maradjunk le tehát a Best of Guelmino Sándor c. sorozatról, amelyet sajnos idén a nyári fesztiválokon sem láthatunk élőben. Minden előadás csak az előre meghirdetett időpontban lesz elérhető, 30–40 perces ráhagyással, a később bekapcsolódók kedvéért.

A rögtönzések színháza idén tavasszal nem rögtönöz: a Momentán Társulat online adásokkal jelentkezik mostantól a karantén ideje alatt a Momentán TV-vel a közösségi oldalán. Már debütált pszichológiai előadásuk, a Fröccs online változata, Almási Kitti pszichológussal, melyben arról beszélgetnek és improvizálnak, hogy hogyan lehet jól lenni a karantén alatt.

Új online tartalmakkal és virtuális kiállítással jelentkezett a Ludwig Múzeum. Mindez nagyon egyszerűen, a múzeum honlapján érhető el a #múzeum otthonról menüpont alatt. A szelekcióba bekerültek a korábbi kiállításokhoz készült videointerjúk és tárlatbemutatók, tematikus válogatások a gyűjteményből, illetve a gyűjteményi művészekkel készült portréfilmek. Elérhetők a régi és új múzeumpedagógiai programok és oktatási anyagok, valamint egy olyan új sorozat folyamatosan készülő „epizódjai”, amelyekben ismert előadók performatív reflexiói hallhatók bejelentkezések, „szobakoncertek”, felolvasások formájában. Mindezeken felül itt (is) helyet kap az egyelőre csupán virtuálisan megnyíló Lassú élet. Radikális hétköznapok című csoportos kiállításhoz kapcsolódó microsite, ahol a kiállítás hátteréről, a munkafolyamatról, a projektben részt vevő művészekről olvashatunk.

Az Országos Színházművészeti Múzeum és Intézet honlapja is hangos és képes. Például látható rajta A színésznő Psota Irén című kiállítás, amelyet az OSZMI fotótárának gyűjteményéből állítottak össze a 2016-ban elhunyt művész emlékére, még a halála évében. Jó lenne, ha a nagy erőkkel készülő új, Herceg a vasfüggöny mögül című, Róna Viktor balettművésznek szentelt időszaki kiállításukat (kurátor: Halász Tamás) élőben is láthatnánk mihamarabb.

 

Figyelmébe ajánljuk