Tartalom

MaNcs 32. évf. 16. sz. (2020-04-16)

Publicisztika

Reich Orsolya

Publicisztika

Meghívó nélkül

Létezik-e fájdalommentes karantén-ellenőrzés?

A járvány elleni intézkedések nagyjából negyedik hetét elérve, úgy tűnik, hogy a legtöbb európai nemzet a következő trilemmát látja maga előtt.

Izsó Zita

Publicisztika

Az üveg

Járványnapló

Az ablak előtt ülök. Az üveget nézem, nem a házakat vagy az embereket mögötte. Egy hónapja nem mentem ki a lakásból.

László Géza

Publicisztika

Önmaga bűvöletében

Hogyan menedzseli Orbán a gazdasági válságot?

Sokat beszélünk arról, milyen jogokat kapott (adott magának) a miniszterelnök, de keveset arról, hogy mit várhatunk el tőle. Mi a dolga a válságmenedzsernek?

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A beteglátogató

Orbán Viktor a járvány elleni védekezés európai főalakja. Legalábbis ami a felhatalmazását illeti; tényleg senki nincs a kontinensen, aki az övéhez hasonló, korlátlan időre szóló jogosítvánnyal rendelkezne. És nem csak Európában, szerte a világon sincsen ilyen, leszámítva néhány gézengúz banánköztársaságot, egzotikus törzset vagy pár közép-ázsiai diktatúrát, ahol viszont magát a koronavírust is betiltották, így harcolni sem kell ellene.

A szerk.

A szerk.

Csak a gonoszság, a színtiszta gonoszság

Bár az ország figyelmét ezekben a napokban a járvány elleni védekezés köti le, Orbán Viktor kormánya a maga által kreált, s a fideszes elme ideológiai és szexuális frusztrációit tükröző frontvonalakat sem hagyja kihűlni.

A szerk.

A szerk.

Lefokozom őket!

Egy múlt heti törvényjavaslat a kulturális dolgozók (például a könyvtárosok, levéltárosok, múzeumi alkalmazottak – nagyjából 20 ezer ember) közalkalmazotti státusát munkaviszonnyá alakítaná november 1-jétől. A NER megszokott eljárásrendje szerint az ágazati szakszervezetnek az ünnepi hétvégét biztosították a 28 oldalas törvénymódosítás-tervezet véleményezésére – a felháborodásuk teljességgel jogos, ahogyan az a követelésük is, hogy ez a módosító javaslat csak a járvány lecsengését követő alapos társadalmi vita után kerülhessen az Országgyűlés elé.

Belpol

Betegek és orvosok, jogok és lehetőségek

Belpol

Könyörtelenül

A járványhelyzetben a betegjogok a szükséges és arányos mértékben korlátozhatók. De ki tudja, hogy mi a szükséges, és mennyi az arányos? És ki dönti el? És mikor?

Az élelmiszeripar helyzete

Belpol

Lesz még szőlő, lágy kenyér

Üres polcok a boltban, hiánytermékek, többhetes várakozás a házhoz szállításra. Ezért és a lezárt határok miatt is fontos kérdés, hogy mire képes önmagában a magyar élelmiszeripar.

A magyar járványügy leépítése

Belpol

A nóta vége

Strukturális átalakítások, szakemberek elvándorlása, rutinfeladatok teljesítése nap mint nap és függés a politikától – az elmúlt években ezek jellemezték a magyar járványügyet. Ami miatt eddig főként a szakma bosszankodott, az most már a lakosságot is sújtja.

Interjú

Belpol

„Legalább két hétre lezárni szinte mindent”

Dr. Gilly Gyula orvos, egészségpolitikai szakértő

Nem elegendők a mostani korlátozások, sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. Kijárási tilalom, tömeges tesztelés és alapjövedelem a három feltétele annak, hogy Magyarország elkerülje az emberi és társadalmi katasztrófát.

Külpol

Tombol-e az antiszemitizmus Belgiumban?

Külpol

Az aalsti maskarák

Február utolsó hetében farsangot ünnepeltek a Brüsszel melletti Aalst lakói. Erről még nem írnánk cikket – de a flamand kisváros helyi értékű karneváljáról az terjedt el a világban, hogy valójában az európai antiszemitizmus tobzódása volt. Mindez még békeidőben, öt perccel a járvány kitörése előtt történt – de az esemény tanulságai túlélik a járványt. Helyszíni tudósítás!

Zene

Lemez

Zene

Ez már a felnőttkor

Felső Tízezer: A bonyolult világ

„Ha a Normális élet volt a coming-of-age, a 2018-as Majd lesz valahogy pedig az ezt követő kaotikus időszak, akkor a most megjelenő harmadik album a felnőtt lemez.” Így jellemzi Sallai László, hogy merre fejlődött zenekarának irányvonala a megalakulás óta.

Interjú

Zene

„Kicsit elébe mentem a búcsúzásnak”

Kiss Llászló zenész

Első szólólemezére készül az URH és az Európa Kiadó volt basszusgitárosa, aki az elmúlt évtizedekben Sydney-ben dolgozott 3D animátorként. Kiss Llacival a számvetésnek szánt lemezéről, az Európa Kiadóból történt távozásáról és az idén 40 éves URH esetleges feltámasztásáról is beszélgettünk.

Könyv
Interaktív
Színház

Színház

Színház

Helyett

Andromakhé; Kosovo mon Amour; Mai aproape / Közelebb

A színházak bezárása és az előadásgyártásban beálló kényszerű szünet egyik fejleménye, hogy az alkotók és a szakemberek megpróbálják újradefiniálni, mi is az a színház.

50 éves a Szkéné

Színház

„Életforma volt”

Pantomim, Arvisura, Pintér Béla – a határfeszegető, alternatív színjátszás egyik legfontosabb hazai bázisa. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem második emeletén működő Szkéné Színház március végén ünnepelte születésnapját.

Képzőművészet
Gasztro
Tudomány

5G és a vírus

Tudomány

Más műsort sugároznak

Miközben terjed a koronavírus-járvány, Nagy-Britanniában sorra lobbantak lángra az 5G kommunikációt szolgáló antennatornyok. A háttérben technológiai összeesküvés-elméletek állnak.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Például a köldökszösz”

Andrasev Nadja animációs rendező

Új filmje animációs fődíjat nyert az amerikai South by Southwest fesztiválon, amely a koronavírus miatt nem volt látogatható, de a versenyt megtartották. A Szimbiózis nem csak díjat, de egy 18-as karikát is kapott – a korhatáros tartalmakról, a köldökszöszgyűjtésről és a nyalintás neszéről is beszélgettünk.