A végére összeszedi magát a nyár – Időjárás a héten

Hűvös és csapadékos hétkezdet után napról napra melegszik. A hétvége egy kitartó kánikulai periódus nyitánya lehet.

A hét elején még a vasárnap befutott (a rövid életű felmelegedést átmenetileg megszakító) hidegfrontról lefűződött peremciklon ügyködik felettünk. Emiatt hétfőn és még keddre virradóan is sokfelé csapadékos, záporos, zivataros idő lesz, s hétfőn napközben jócskán el is maradnak a hőmérsékletek az ilyenkor szokásos értékektől. Fogalmazzunk nyíltan: ez bizony az ősz kellős közepét idéző nap lesz.

Kedden már átlagosan meleg augusztus végi időnk lesz, legfeljebb reggelig-kora délelőttig számíthatunk elszórt záporokra. A hét további része is ideális késő nyári napokat hoz: csapadéknak vajmi kevés az esélye, s napról napra egy kicsit tovább emelkednek a nappali hőmérsékletek. A melegedés ütemét csupán péntekig mérsékli az addig zömmel északkeleti szél, amellyel még kissé hűvös levegő érkezik (a héten frissek is lesznek a hajnalok, reggelek). Hétvégére azonban megérkezik dél felől az észak-afrikai eredetű, igen meleg levegő (elsősorban a magasban lesz intenzív az áramlás, a talaj közelben gyenge marad a szél), részben már szombaton is, de vasárnap az ország nagyobb részén egyértelműen kánikulára számíthatunk, 30 fok körüli, néhol már a 31-32 fokokat ostromló strandidővel.

S ennek a felmelegedésnek egyelőre nem is látszik a vége: könnyen lehet, hogy a természet pont augusztus végével, netán még a hozzá csapott kora szeptemberrel kárpótol minket az összességében visszafogottabb (sokak számára éppen ezért kellemesebb) nyárért. Ám ami jó hír a nyaralóknak, kevésbé biztató az allergiások számára. A hidegfront és az esők nyomán lecsökkent légköri pollenkoncentráció jócskán növekszik majd a derült, csapadékmentes és mind kevésbé szeles napokon, a parlagfű virágzása pedig csak a következő hetekben éri el a csúcspontját.

Előbb még a hideg zuhany

Hétfő: Jórészt felhős, csapadékos (záporos, zivataros, de néhol csak simán esős) idő lesz, délután 16, 22 fokos csúcshőmérsékletekkel: a Kelet-Dunántúlon és a középső országrészben lesz a leghűvösebb. A Tiszántúl északi csücskében, Szatmár-Beregben lehet a legmelegebb az országban, ott akár elérhetik a 24-25 fokot. Délután azért a Dunántúlon már többfelé eláll az eső és helyenként felszakadozik a felhőzet is. Nyugaton és északkeleten kifejezetten erős északnyugati-északi szél fog fújni. Kezdetben még éjszaka is sokfelé fog esni, főleg még a középső és egyre inkább a keleti országrészben, ám hajnalra mind többfelé eláll az eső, s 13, 18 fokig csökken a hőmérséklet. Még mindig igen élénk, északkeleten erős északi szél fog fújni.

Kedd: Változóan felhős idő lesz, csapadékra legfeljebb elszórtan, főleg keleten kell számítani, délutánra 21, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet - a felhősebb keleti, délkeleti régiókban lesz a hűvösebb. Nyugaton és északkeleten erős, máshol szimplán csak élénk északi-északkeleti szél fog fújni. Éjszaka sem várható csapadék, keleten még élénk marad az északkeleti szél, hajnalra 13, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Derült időben 24, 28 fokos maximumra számítunk. Főleg keleten és délen fúj majd élénk, néhol erős északkeleti szél (de a Nyugat-Dunántúlon is határozott északi légáramlást tapasztalunk). Éjszaka sem hűl le nagyon: 14, 17 foknál virradatkor sem lesz kevesebb, nyugaton gyenge, keleten élénkebb északkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Derült idő lesz, délután 23, 28 fokos maximumokkal: délkeleten lesz a legmelegebb. Még mindig kissé élénk északkeleti szél fog fújni, főleg a keleti, részben még a déli országrészben. Éjjel sem várható csapadék, hajnalra lassan mérséklődő északkeleti szélben 13, 16 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Zömmel napos időben délután már 24, 29 fokig melegszünk. Mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszaka is kevés felhő lesz felettünk, hajnalban már gyenge légmozgás mellett többnyire 12, 17 fokig hűlünk

Szombat: Derült, napos időben délután 26, 30 fokos maximumok várhatók, keleten helyenként már kánikula lesz. Mérsékelt vagy gyenge délkeleti szél fog fújni.  Éjjel sem lesz csapadék, hajnalban, gyenge szélben 13, 18 fokos minimumok várhatók,  ezen belül talán a Balatonnál lesz a legmelegebb - de a magasabb hegycsúcsokon, a magasban zajló melegbeáramlás miatt még ennél is több fokkal magasabbat mérhetünk.

Vasárnap: Zömmel még mindig napos időben délutánig 27, 32 fokig melegszik a talaj közelében a levegő. Mérsékelt, vagy gyenge szelet tapasztalunk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk