Az ünnephez jó meleg dukál – Időjárás a héten

Visszafogottabb hőmérsékletű napok után az augusztus 20-i hétvége visszahozza az igazi meleg nyarat. Azután persze érkezik egy hidegfront.

Szokás azt mondani, hogy augusztus utolsó harmada (a matekozást folytatva a nyár utolsó hatoda, de leginkább két hete) csupán afféle utószezon, mely már nem kedvez a tartós kánikulának. Ehhez már kissé alacsonyan, a nyári napfordulóhoz képest lassan 10 fokkal kisebb beesési szögben delel a nap, időközben megnyúlt (és napról napra dinamikusan növekszik) az éjszakák hossza, a nappali órák pedig szinte megállíthatatlanul töpörödnek: hétvégén már 2 órával kevesebbet lesz világos, mint két hónapja, a nyári napforduló idején.

No, de a Kárpát-medence időjárási szempontból leginkább hozott anyagból dolgozik: ha a természet szeszélye jóvoltából hideg, majdnem sarkvidéki levegő érkezik fölénk (mint a múlt héten), akkor augusztus hónap közepén is hűvös lesz, a 20 fokot is éppen csak eléri a nappali hőmérséklet, és sorra dőlnek a reggeli hidegrekordok. Ha viszont a ciklonok és anticiklonok elhelyezkedése utat enged a tőlünk délre, délnyugatra, délkeletre összegyűlt meleg levegőnek, akkor emberes kánikula kezdődhet. Annyira pedig sem a Nap égi pozíciója, sem a nappali órák hossza sem lehet még kedvezőtlen vagy elégtelen, hogy ne tartsa melegen a délről befutó forró levegőt. Nos, ez fog történni ezen az ünnepi hétvégén, s a két napig tartó meleg áramlás az addig mérsékelt hőmérsékletű, hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken ráadásul még többfelé csapadékos hét végére szubtrópusi nyarat varázsol. Sőt, még a 20 fok feletti hőmérsékletű trópusi éjszakák is visszatérnek! Sajnos, eme igazi, s csak némileg megkésett strandidő nem tart sokáig: mostani számítások szerint éppen vasárnap napközben – nyugaton már délelőtt, keleten inkább késő délután-kora este – egy nagy dérrel-dúrral átvonuló hidegfront véget is vet a (majdnem) kánikulának. De akármibe lefogadjuk: hiába gondolják sokan úgy, hogy augusztus 20. után vége van a nyárnak, idén aligha ez lesz az utolsó meleg periódus (jut eszünkbe, a prognózisok szerint jövő hét közepétől még kinézhet egy kánikula).

A tűzijátékkal nem lesz gond

Hétfő: Bár nem kevés napsütés is vár ránk, ám főleg az ország északi felén (az Észak-Dunántúlon, Budapest környékén, az északi hegyvidéken és az Észak-Alföldön) záporok, zivatarok alakulnak ki, késő délután némi valószínűséggel már délebbre is megjelennek a záporcellák. Gyenge fronthatással, északon és keleten néha megélénkülő (irányát gyorsan változtató, de főleg északias, illetve nyugatias) széllel kell számolni. Délután zömmel 22 és 28 fokok közötti maximumok várhatók (északon a kevesebb, ahová már megérkezett a gyenge hidegfront hűvösebb levegője), de a déli határnál a csúcshőmérséklet helyenként még megközelítheti akár a 30 fokot is. Éjszaka is többfelé fog esni – főleg a Dunántúl déli részén, illetve a Dél-Alföldön, eközben sokat gyengül a légmozgás. Hajnalra 13, 18 fokig hűl a levegő.

Kedd: Változóan felhős, gyengén szeles idő lesz, délután 22, 27 fokos maximumokkal. Délelőtt még Baranyában eshet, s bár délután már országszerte erősebben gomolyfelhős lesz az ég és elszórtan várhatók záporok, de azért zömmel mindenhol a napsütés fog dominálni. Éjszaka nyugat-északnyugat felől fokozatosan beborul és hajnaltájt, főleg északon, a középső országrészben és nyugaton már többfelé is esni fog, a zivatarok környezetében a szél is feltámadhat. Kora reggelig 13, 18 fokig hűlünk.

Szerda: Erősen felhős idő lesz, napközben, főleg a nap első felében sokfelé várható csapadék, a délután második felében azért már zömmel a déli és a keleti határ mellé szorul vissza a csapadékzóna, s máshol a nap is kisüt. Délután többnyire 20 és 26 fok közötti maximumokra számíthatunk, kissé megélénkül az északnyugati szél. Este inkább már csak a déli határnál várható csapadék, majd éjszakára mindenhol eláll az eső, s a szél is legyengül. Kora reggelig 9, 17 fokig hűl le a levegő – legkevésbé a még felhős délnyugati vidékeken, illetve a Balaton mentén.

Csütörtök: Nyugaton főleg a határ mentén helyenként napközben is esni fog  (délután elszórtan az Észak-Dunántúlon is előfordulnak záporok), de az ország zömén már több napsütés várható. Délután többnyire 22, 27 fokos maximumokat mérhetünk. A Dunától nyugatra kissé élénkebb déli szél fog fújni. Késő estére ideiglenesen csökken a felhőzet, azután éjfél után, pláne hajnalban a Dunántúlon, sőt a Duna mentén megint többfelé eshet. Kora reggelig gyenge légmozgás mellett 12, 17 fokig hűlünk.

Péntek: Délelőtt inkább a Dunántúlon, a Duna mentén, illetve Budapesttől északra, a hegyvidéken fog esni, itt többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok - a Dunától keletre kezdetben több napsütés várható, délután azután már a Dél-Alföldön is előfordulnak záporok, zivatarok.  Immár 22, 29 fokos délutáni maximumokra számíthatunk  - a legkevesebbre a tartósan záporos dunántúli illetve északi régiókban. Főleg zivatarok környezetében támadhat fel az amúgy mérsékelt vagy gyenge szél. Késő este, éjszaka már sehol sem fog esni, viszonylag meleg lesz az éjszaka is, még hajnalban sem csökken a hőmérséklet 13, 19 fok alá.

Szombat: Változóan felhős, de az ország nagyobb részén napos időben már 26, 30 fokokat mérhetünk – az ország keleti felén-harmadán több lesz a felhő, ott még napközben is számíthatunk elszórtan egy-két záporra. Zömmel mérsékelt vagy gyenge déli-délnyugati szél fog fújni (talán még az Észak-Dunántúlon lesz a legélénkebb). Éjszaka  kezdetben mindenhol derült lesz az ég, hajnalra is csak 15, 20 fokig csökken a hőmérséklet, helyenként ismét lehet trópusi éjszaka, zömmel a légmozgás is gyenge marad, majd csak kora reggel a nyugati határnál támad fel az északnyugati szél, ekkor itt már záporok is várhatók.

Vasárnap: Napközben (már reggeltől kezdve) a nyugat, északnyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében megnövekszik a felhőzet, és sorra alakulnak ki záporok, akár heves zivatarok is. A lehulló csapadék mennyisége és pontos térbeli eloszlása egyelőre még bizonytalan, de az valószínű, hogy az első hullám vasárnap kora délután éri el a Duna vonalát (a második csapadékhullám valószínűleg késő este fut be). Az átvonuló front átmenetileg ketté is osztja majd az országot: a nyugati határvidéken délben helyenként még 20 fokot sem mérhetünk. A Dunántúlon és az északi hegyvidéken délután 21, 26 fokos maximumok várhatók,  míg keleten (de a fővárosban is!) előbb még viszonylag magasra (28, 31 fokig) szökik a hőmérő szála, hogy annál drámaibb legyen a front csapadékrendszerének érkezése (az ország keleti harmadán vélhetően inkább estétől várhatók zivatarok!). A Dunántúlon és a középső országrészben már az északnyugati szél támad fel, de az ország keleti részén délutánig déli-délnyugati marad a légmozgás iránya, azután ide is megérkezik majd a talajfront szele.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?