Április még a húszra is lapot kér – Időjárás a héten

Március végén, pláne a bolondok napján hirtelen megszalad a hőmérő szála. Azért hétvégére várható némi korrekció.

Kissé hosszú volt az ünnep, így rövidebb is lesz ez a hét, de változatosság terén felveszi a versenyt a korábbiakkal. A természet ezen a tavaszon eddig rejtegette lapjait, most előkerül a kabátujjból az összes dzsóker: lesz itt minden, kissé drámai, zivataros frontátvonulásoktól húsz fok feletti maximumokig.

Előbb azonban egy záporos, néha már zivataros keddel kezdünk, hála a közelünkben hullámzó frontrendszernek, szerdától azonban javul az idő. Habár aznap még lehetnek záporok, ezt követően szárazabb és egyre melegedő napok jönnek. Csütörtökön már 20 fok körüli, pénteken egyértelműen a feletti csúcshőmérsékletek várnak ránk – az éjszakai fagyokat pedig egy időre elfelejthetjük. (Szívünk szerint ezt egész tavaszra ígérnénk, de fagyok szempontjából az áprilisban, sőt még a májusban sem lehet  megbízni.) A meleg levegő élénk, a Dunántúlon néha erős délnyugati széllel érkezik.

Péntek estétől ritka záporok (északkeleten esetleg zivatarok) kíséretében érint minket egy hidegfront, és hétvégére az ennek nyomán érkező kissé hidegebb levegő miatt visszaesnek a napközbeni csúcshőmérsékletek, de így is többnyire 15 fok körüli, délen afölötti, sőt, vasárnap, a déli országrészben már megint 20 fok közelébe emelkednek. Az éjszakák viszont észrevehetően hűvösebbek lesznek. Szombaton száraz, s csak kissé felhős idő lesz, vasárnap is sok lesz a napsütés - komoly lehűléstől pedig a jövő hét elején sem kell tartanunk!

Bolondok napi meleg

Kedd: Napközben megnövekszik a felhőzet, többfelé alakulhat ki zápor, délnyugaton és északkeleten zivatar is lehet. Eközben sokfelé megélénkül, északon átmenetileg megerősödik az északnyugati (illetve délen a nyugati) szél. Napközben 13, 18 fokos maximumok lesznek – északon és nyugaton még a nap első felében, a záporok megérkezése előtt érjük el a csúcspontot, utána visszaesik a hőmérséklet. Este szinte mindenhol gyengül a légmozgás (majd az Észak-Dunántúlon fújhat élénkebb déli szél), de még többfelé várhatók záporok. Hajnalra 4, 8 fokig hűlünk.

Szerda: Kezdetben változóan, majd kissé erősebben gomolyfelhős idő lesz, délután a középső és a keleti régióban kisebb záporok alakulhatnak. Napközben megélénkül, a Dunántúlon átmenetileg megerősödik a délnyugati szél. Délután már 15, 20 fokos maximumokat mérhetünk. Éjszaka gyengén felhős időben nyugaton továbbra is élénkebb, keleten mérsékelt délnyugati szél fog fújni, hajnalra 7, 11 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: Néha gomolyfelhős, de többnyire napos idő lesz, délután már 17, 22 fokos maximumokkal, élénk, nyugaton erős délnyugati széllel. Éjszaka derült, szeles időben (különösen az Észak-Dunántúlon lesz erős a délnyugati légmozgás) hajnalra is csak 7, 14 fokig hűlünk.

Péntek: Kezdetben ragyogóan napos időben délután többnyire már 20, 24 fokot mérhetünk (az északi határnál lehet néhol kicsit kevesebb). Kezdetben élénk, néhol erős délnyugati szél fog fújni, de délutántól a légmozgás mind többfelé északnyugati irányba vált. Késő délután főleg északon, pláne északkeleten megnövekszik a felhőzet és itt záporok is kialakulnak. Éjszaka a Dunántúlon, de főleg északkeleten élénk, sőt erős északias szél fog fújni. Hajnalra 2, 8 fokig hűlünk - főleg északkeleten lesz hideg.

Szombat: Derült időben délután többnyire 12, 16 fokos maximumok várhatók. Az ország keleti kétharmadán élén északkeleti, a Dunántúlon délkeleti szél fog fújni. Éjszaka derült, kissé szeles idő lesz (iránya keleten északkeleti, nyugaton délkeleti). Hajnalban 1, 6 fokokig süllyed a hőmérséklet (északkeleten néhol előfordulhat talaj menti fagy)

Vasárnap: Jórészt derült, délutántól erősebben gomolyfelhős, de zömmel csapadékmentes időben ismét 15, 20 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk: északkeleten lesz a kevesebb, a déli országrészben a több. Az ország középső és északi részén élénkebb délkeleti szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.