Péntekig májusi meleg – Időjárás a héten

Napokig tart a húszasok uralma, az időjárás szinte hónapokat szalad előre. A pénteki frontrendszer azután helyrebillenti a dolgokat.

A múlt hét végi, hirtelen felmelegedést követő átmeneti lehűlés (lásd minapi prognózisunkat) már a múlté, Európa középső részén egy terjedelmes anticiklon vette át az uralmat, melynek áramlási rendszerében délnyugat felől jó meleg és egyelőre száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Mindez 20 fok feletti, sokfelé 25 fokot közelítő (mondjuk május végét idéző) délutáni maximumokkal és sok napsütéssel jár majd, és persze élénk délnyugati széllel. Jut eszünkbe: éjszaka sem lesz hideg, lassan elérkezik a kiülős helyek őszig tartó aranykora. A magasban a meleggel együtt nagy mennyiségi szaharai por is érkezik Európa déli és keleti felére - egy észak-afrikai ciklon és a mi anticiklonunk közös áramlási rendszerében.  Emiatt nem oly mélykék az ég, mint tavasszal lpaenni szokott, viszont ennek köszönhetjük a héten a látványos naplementéket, s csütörtöktől, majd péntektől a záporok is nagyobb mennyiségű port moshatnak ki a légkörből, ami helyenként színes ("véres") csapadékkal is járhat.

A nyugalmas, meleg időt biztosító magas nyomású légköri rendszer peremén szerdán érint minket egy gyenge hidegfront (ezt legfeljebb az északnyugati és az északi országrészben érzik meg), csütörtöktől pedig az anticiklon fokozatosan utat enged a labilisabb légtömegeknek. Ekkor már egyre többfelé pattannak ki záporok, zivatarok, péntektől pedig egy hullámzó frontrendszernek, no meg az ennek mentén kialakuló peremciklonoknak köszönhetően napokon át (egészen vasárnapig) visszatérően csapadékos (záporos, zivataros) időnk lesz. Pénteken még csak a Dunántúl nyugati peremén érvényesül a lehűlés, szombaton-vasárnap azonban már kizárólag keleten tart ki a tavaszias langymeleg  - ott is erőteljesen visszafogott kiadásban. Hétvégére búcsút mondhatunk a 20 fok körüli maximumoknak, sőt nyugaton 15 fok alatt (sokfelé inkább 10 fok körül) rekednek a maximumok is. Vasárnap délutánra hűvös, változékony, ismét a tavaszt idéző kirándulóidő ígérkezik, érdemes is kihasználni - már, ahol elállt az eső (erre főleg a déli országrészben lehet számítani).

Most úgy tűnik, jövő hét elején ismét melegszik az idő, de a mostani magaslatokat már nem éri el a hőmérséklet.

Sok napsütés, majd zivatarok

Hétfő: Meleg, napsütéses idő lesz, délután maximum 19, 24 fokokkal. Különösen a Dunántúlon és a középső országrészben fújhat élénkebb délnyugati szél. Éjszaka sem lesz hideg, keleten többnyire mérsékelt, nyugaton kicsit élénkebb délnyugati szélben 8, 13 foknál nem lesz kevesebb.

Kedd: Derült idő lesz, délutánra 21, 25 fokos maximális hőmérsékletekkel, élénk, a Dél-Dunántúlon erős délnyugati széllel. Éjjel is viszonylag enyhe idő lesz, mindössze 9, 13 fokos hajnali minimumokkal, miközben a Dunától keletre alig mozdul a levegő (a Dunántúlon fújhat mérsékelt délnyugati szél).

Szerda: Zömmel napos idő lesz, nappali gomolyfelhő-képződéssel, 19, 25 fokos délutáni csúcshőmérsékletekkel (az Észak-Dunántúlon lesz egy árnyalattal hűvösebb). Napközben keleten még a délnyugati szél élénkül meg, de a Dunántúlon (majd később a Dunától keletre is) az északnyugati szél erősödik meg. A Nyugat-Dunántúlon és különösen északi hegyvidéken délután már kialakulhat egy-egy zápor. Éjszaka 8, 11 foknál nem hűl mélyebbre a hőmérséklet, a nyugati és északi határszélen lehet számítani elszórt záporokra, ezek környezetében esetleg megélénkülhet a szél is, máshol gyenge marad a légmozgás.

Csütörtök: Napközben erőteljesen megnövekszik a gomolyfelhőzet: a nap első felében azért még több lesz a napsütés, ám főleg a délután második felében már többfelé pattannak ki záporok, zivatarok. Délután 18, 25 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk: délkeleten lesz a melegebb, az Észak-Dunántúlon a  hűvösebb. Gyenge vagy mérsékelt, változó irányú szél fog fújni, mely legfeljebb a záporok környezetében élénkülhet meg. Késő este főleg az északi országrészben számíthatunk további záporokra-zivatarokra, éjszaka továbbra is felhős, a Nyugat-Dunántúlon néha záporos és itt erősebben szeles időben reggelig 11, 16 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: A Dunántúlon, főleg annak nyugati részén hűvös, erősen felhős, időnként csapadékos (előbb konvektív jellegű, később inkább eső), az ország nagyobbik, keleti-középső részén még változóan felhős, néha itt is záporos, de meleg idő lesz. Ám a nap második felében, a délután során mind keletebbre helyeződik a csapadékzóna, és egyre többfelé lehet zápor, zivatar. A nyugati megyékben hajnaltól már élénk északnyugati szél fog fújni, ám az ország nagyobb részén a délkeleti-keleti szél élénkül meg. A Dunántúl nyugati felén már nem lesz melegebb 14-15 foknál, máshol még 19, 24 fok lesz a maximum (ennél több legfeljebb az Észak-Alföldön), de délután a hullámzó front érkeztével keletebbre is kissé visszaesnek a hőmérsékletek. Éjszaka is sokfelé fog esni (főleg az ország nyugati, középső és déli részén), a Dunántúlon erősebben, máshol mérsékelten szeles időben 9, 12 fok lesz a hajnali minimum: keleten, főleg a Tiszántúlon lesz viszonylag melegebb.

Szombat: Továbbra is felhős, többfelé csapadékos (záporos, keleten néha zivataros) időben a nyugati országrészben többnyire csak 9, 13, a középső országrészben (így Budapesten és környékén) 14-15 fokra, ám a Tiszántúlon, és az ország északkeleti sarkában még 16, 20 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk.  Napközben főleg keleten még fokozódhat is a csapadéktevékenység, ahogy egyre jobban ránk húzódik a balkáni peremciklon vastag felhőzete, de estefelé már csak északkeleten fog esni. Az ország nyugati felén erősebb északnyugati, de keleten-délkeleten még délnyugati szél fog fújni. Éjszaka északon elszórtan még eshet, az ország nagyobb részén azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Nyugaton kifejezetten élénken fúj, de keleten gyengül szél is. Kissé már jobban lehűl a levegő, de azért nem lesz kevesebb 6, 10 foknál.

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, főleg a déli és a keleti országrészben kisebb esőkkel, záporokkal, ugyanakkor délen és délnyugaton lassan felszakadozik a felhőzet, s itt esetleg több-kevesebb napsütésben is lehet részünk. Délutánig az ország nagy részén csupán 12, 17 fokig emelkedik a hőmérséklet.  A Dunántúlon s részben az ország középső harmadában többnyire igen élénk, néha erős északnyugati-északi szél fog fújni - északkeleten azonban inkább csak mérsékelt légmozgást tapasztalunk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk