Ég a napmelegtől – időjárás a héten

Eddig sem kevesellhettük a meleget, ám most csőstül kapjuk a nyakunkba: a hét második felében beköszönt a mostani nyár második hőhulláma.

Egy ideje már (minimum a múlt héttől) átváltott unalmasba az ország, meg úgy általában Európa belsejének időjárása. A ciklonok frontrendszerei többnyire elkerülik e régiót, vagy éppen itt foszlanak a semmibe. Az Európa képét uraló anticiklon mind markánsabb, s az uralma alatt álló területekre lassan egyre melegebb levegő áramlik. Ennek köszönhetően már e hét közepén megjelennek a 35 fokok, a hét utolsó napján pedig kiterjedt régiókban közelítheti meg a délutáni középhőmérséklet a 40 fokot. Ez azért még gombócból is sok, nemhogy Celsiusból – éppen ezért jó lenne tudni, mikor ér véget a még el sem kezdődött, emberpróbáló meleg, de az igazság az, hogy valószínűleg augusztus elejéig kitart a hőség, s jövő héten is csak árnyalattal lehet enyhébb.

Vigasztalhat minket, hogy nem leszünk egyedül – a döglesztő kánikula Európa mind nagyobb részére kiterjed. Ráadásul a múlt héten a britek is – ott némileg szokatlannak számító – hőséget éltek át, ami csak átmenetileg enyhült meg szombatra (valószínűleg szerdára térnek vissza az ott ilyenkor szokásos hőmérsékletek). Szintén ekkor egy derekas, viharokkal, néhol tornádóval járó hidegfront vetett véget az Egyesült Államokban, főleg a Ohio-völgyben és a keleti partvidéken tomboló hőségnek – de aligha egész nyárra. Eközben a déli féltekén helyenként szokatlanul kiterjedt havazásról számolnak be, például Ausztráliában és Argentínában – azért ne feledjük, ott ilyenkor tél honol.

Negyven felé

Hétfőn már az ország nagy részén 30 fok közeli meleg lehet, miközben felhő is alig lesz az égen, és hét ágra sütni fog a nap. Keddre virradó éjjel még felfrissül a levegő (többnyire 15 fok körüli, néhol alig 12-13 fokos minimumokkal – urbánus hőszigeteken, például a főváros belsejében azért csak kicsit lesz kevesebb 20 foknál). Kedden már csak az északkeleti régióban lehet hűvösebb pár fokkal 30-nál, s itt némi felhősödés, sőt futó zápor sem kizárt. Máshol minimum 30 fok körüli, délen akár 33-34 fokos maximumok várhatók. Szerdára virradó éjjel már egy árnyalattal melegebb lehet, de azért a 13–19 fok még mindig esélyt ad egy kiadós szellőztetésre. Szerdán napközben felhő is alig lesz az égen, és délután már szinte mindenhol (talán ismét az északkeleti, főleg a hegyvidéki régió kivételével) 30 fok feletti maximumok lesznek – sokfelé (délen, de a főváros területén és környékén is) meglesz a 35 fok is. Csütörtök hajnalban már távolodni kell a városok környékéről, ha markánsan 20 fok alatti hőmérsékletet akarunk tapasztalni – ha elég messze megyünk, még találunk 15 fok alatti minimumokat is.

Csütörtökön többnyire erős napsütésben csak kevés helyen ragad meg a hőmérséklet 30 fok körül – jellemzőbb lesz a 33–35 fokos kánikula. A késő délutántól azonban a Kárpát-medencébe sodródó, átmenetileg nedvesebb, labilisabb levegő hatására néhol (főleg a Nyugat-Dunántúlon vagy a Balaton környékén) záporok, zivatarok várhatók. Péntek hajnal már megint egy fokkal enyhébb lesz, mint az előző (14 és 22 fok között szóródnak a hajnali minimumok), és bár többnyire derült idő lesz, azért még előfordulhatnak további záporok is. Napközben erős országos kánikula lesz 30 és 35 fok közötti hőmérsékletekkel, zavartalanul derült idővel. Szombat hajnalban már a 20 fok körüli, sőt kicsivel e fölötti minimumok lesznek általánosak (az ennél hűvösebb zónák mind szakadozottabbak és távoliak lesznek), napközben pedig rengeteg napsütés és jellegtelen, gyenge légmozgás kíséretében 31 és 36 fok közötti maximumok várhatók. Vasárnap hajnalban még egy kicsit melegebb lesz (a városokban, sőt azok tágabb környezetében sokfelé 22-23 fok körüli minimumokkal – ehhez képest vidéken helyenként a 17-18 fokos hajnali hőmérsékletek jelentik majd a kontrasztot). A hét utolsó napján tovább erősödik, de még mindig nem tetőzik a kánikula: 32–37 fokos maximumokkal – de ezen a napon több helyen kerülhetünk közel a 40 fokhoz (aznap estefelé, egyelőre még nagy bizonytalanság mellett, északon-északkeleten lehetnek viszonylag hűsítő záporok)!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.