Kánikula – kis megszakítással

Az év eddigi legmelegebb napjával kezdünk, majd átmeneti enyhülés után hétvégére visszatér a kánikula – de már csak visszafogott formában.

Olyan kellemes körülmények között telt eddig a július jó része, hogy szinte el is felejtettük, milyen is egy igazi, embert próbáló hőhullám. A múlt hét végére azután beköszöntöttek a masszívan 35 fok feletti csúcsértékek – hétfőn délután pedig ez évben először a hőmérséklet sokfelé érheti el és lépheti át a 40 fokot. Mindez egy kiterjedt atlanti ciklon meleg előoldalán kialakult intenzív déli áramlásnak köszönhető, mellyel észak-afrikai eredetű, forró, száraz levegő zúdul a kontinens belsejébe. Ez a „melegnyelv” – s ez jól tanulmányozható a hőmérsékleti térképeken – egészen Skandináviáig, illetve a Baltikumig hatolt, de a javát a mi közvetlen környékünk, Közép-Európa kapja. A hőséget ezután átmenetileg megszakítja az említett ciklon, melynek hidegfrontjából mi, látszólag pechünkre a különös viselkedésű déli szakaszt kapjuk meg. Itt nálunk a front a talajon úgy előreszalad, hogy az a közeledő közép-troposzferikus teknő nedvessége elé kerül. A hőség átmeneti lezárásához ez is elegendő, ám valószínűleg kevés lesz az egyre égetőbb szárazság enyhítésére. Az év első öt hónapjának bőséges esőzéseit követően a fene se gondolta volna, hogy (alkalmi zivatarokat leszámítva) ennyire csontszáraz lesz a nyár.

A hidegfront tehát csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, ám az enyhébb levegő hatalmas sebességgel zúdul majd be, ami kiterjedt porviharokat eredményezhet. Az ezt követő 12-24 órában, a már átvonult hidegfront „hátországában” (előbb a Dunántúlon, majd főleg az ország középső és keleti részén) még lehetnek további zivatarok. Ezt követően kedden, s még szerdán, csütörtökön is jó 10 fokkal lesz kevesebb, mint hétfőn – de ez még mindig a sokévi átlagnak megfelelő, meleg nyári idő lesz (helyenként enyhe kánikulával). Szerencsénkre a nagy hőség nem tér vissza (legalábbis a legfrissebb számítások szerint), hiszen még a hét legvégén is 33-34 fok alatt maradunk. Ebben a pillanatban még nem is látjuk, meddig terjed ez az újabb (vagy még az előző) markánsan meleg nyári periódus, mely egy Európát uraló makacs és masszív anticiklonnak köszönhető -  a jövő hét közepéig biztosan kitart. A hőségre pedig nem árt figyelni: igyunk sok folyadékot (most lehetőség szerint ne „olyat”), tartózkodjunk relatíve hűvös helyeken, viszont ne nagyon mászkáljunk a kinti forróságban (sajnos munkanapon ezt a legnehezebb betartani). Hétfőn harmadik fokozatú hőségriadó van érvényben – reméljük, a közeljövőben már nem kell újabbat elrendelni.

Lesz pár jó napunk

Hétfőn tikkasztó meleg lesz, s a perzselő forróságot nem enyhíti a helyenként intenzív (ámde forró) déli szél sem. A csúcshőmérséklet 35 és 41 fok között alakul – kiterjedt régiókban közelítheti meg, érheti el, sőt lépheti túl a hőmérséklet a 40 fokot (kérdés, hogy sikerül-e megdönteni a 2007-es hőhullám idején mért 41,9 fokos országos éves rekordot – de a napi 38,9 fokos csúcs biztosan dőlni fog). Késő este, éjszaka (valószínűleg kicsivel éjfél előtt) éri el az Észak-Dunántúlt az enyhet hozó hidegfront, majd fokozatosan vonul tovább kelet-délkeleti irányban. Útját heves széllökések, porviharok, de először csupán elszórt zivatartevékenység kíséri. A front mögött érkező nedves levegő hatására már többfelé lehet csapadék: északon záporok, sőt eső – délen zivatarok is. Ahová időben megérkezik az enyhébb levegő, ott felfrissülhet hajnalra a lakás és az utca – amit az erősebb, az állott, meleg levegőt kisöprő szél is segíthet. Ahol késik, ott maradnak a kevéssé zsongító, 20 fok közeli hőmérsékleti minimumok. Kedden eleinte még élénk lesz a légmozgás – a kezdetben viharos lökésekkel tarkított északnyugati szél délutánra sokat mérséklődik majd. A Dunától keletre (pláne északkeleten) intenzív felhősödést tapasztalhatnak – erre többfelé lehet zápor, zivatar. Máshol inkább a napsütés fog dominálni, és továbbra is nyári (habár „csupán” átlagos) meleg várható: 26 és 32 fok közötti csúcshőmérsékletekkel (az ország délkeleti sarkában lehet 30 foknál melegebb, a felhősebb északnyugaton lesz a leghűvösebb). Szerda hajnalra már jobban felfrissül a levegő: 13 és 20 fok közötti minimumok lesznek (azért a jól átmelegedett, beton/bitumenalapú városokban ekkor sem lesz valami hűvös a reggel). Másnap továbbra is viszonylag enyhe időre, 28–31 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk – ezen a napon már hiába várnánk frissítő záporokat, és az északnyugati szél is csak néhol erősödhet fel.

Csütörtök hajnalban kellemes, 14–19 fokos szintre hűl a levegő, majd délelőtt gyorsan melegedni kezd. 28–32 fokkal köszön be augusztus első napja – az ország nagyobbik részét már visszafoglalja a közel kánikulai meleg. Péntek hajnalra 13–20 fokig hűl a levegő (ajánlott tehát szellőztetni), napközben pedig 28 és 33 fok közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk. A szombat hajnal még sok helyen hoz valódi felfrissülést (megint 13–20 fok lesz a minimum), a hétvége első napján pedig száraz nyári idő, nagyjából már majdnem országos kánikula vár ránk, 28–33 fokos csúcshőmérsékletekkel – ideje ismét strandra, Balatonra, hűvösebb égtájakra emigrálni. Másnap hajnalban már csak hazánk eldugottabb tájain lehet cidrizni: a városoktól távol élők reménykedhetnek határozottan 20 fok alatti, pláne 13–15 fok körüli hőmérsékletekben, de mondjuk Budapest belvárosában nem megyünk 20-21 fok alá. Vasárnap pedig ismét 28 és 33 fok közötti nyári meleg lesz – s nagyjából ez a visszafogott kánikulai idő folytatódik jövő csütörtökig.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.