Ízelítő a ránk váró melegből – Időjárás a héten

Túlnyomórészt nyárias napok várnak ránk. A kedden átvonuló ciklon is csak egy napra rontja el az időt.

A múlt heti határozott melegedés folytatódik e hét nagyobb részén is; úgy tűnik, a hidegebb napokat lassan végleg magunk mögött hagyjuk ezen a tavaszon – igaz, már maga a május sem húzza sokáig.

Azért a nyáriasan meleg hétfőt követően, keddre virradóan egy frontrendszer is beköszön hozzánk, mely tőlünk délnyugatra hullámot vet, és a róla lefűződő peremciklon szerda délelőttig befolyásolja az időjárásunkat ismétlődő záporokkal, zivatarokkal, lokálisan megerősödő széllel. De ez is csupán egy napra, keddre hoz lehűlést – ekkor több fokot csökkennek a hőmérsékletek a nyárias hétfőhöz képest. A rövid esős-hűvös periódus csaknem egybeesik a népi hagyományban szereplő utolsó fagyosszent időpontjával (Orbán, május 25.) – ám éjszakai fagyokról többé már szó sem eshet!

Sőt, pont Orbán napjától, azaz szerdától kezdve ismét melegszik az idő, amit csupán kezdetben mérsékel a ciklon nyomában megélénkülő északias szél. Csütörtökön nyugodt, napos időnk lesz, és a lépcsőzetesen egyre melegebb péntekre, szombatra, pláne vasárnapra sem lehet panaszunk, amikor legfeljebb elszórt, gyenge délutáni záporokra számíthatunk (főleg északon, vasárnap  délutántól a Dunántúlon), s mindez csöppet sem csorbítja az időjárás nyárias jellegét. S ha nem mondtuk volna még, hétvégén, főleg vasárnap, keleten már meglehet a 30-31 fok is (helyenként talán több), azaz errefelé beköszönt az idei év első kánikulája!

A legutóbbi prognózisok tükrében a meleg idő, habár idővel változatosabb, s kissé visszafogottabb formában, de kitart május végéig, azaz a jövő hét első napjaira is.

Keddre lehűlés, hétvégére július

Hétfő: Derült, napos idő lesz, délutánra akár 24, 29 fokig is emelkednek majd a hőmérsékletek. Többnyire élénk délkeleti szél fog fújni. Késő délután, kora este délnyugaton jelennek meg az első zivatarok. Éjszaka fokozatosan egyre nagyobb területen beborul, főleg a nyugati, középső régióban, később a Dél-Alföldön is mind többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Hajnalra 10, 16 fokig süllyed a hőmérséklet (a Dunántúlon lesz hűvösebb), a változó irányú szél főleg a zivatarok környezetében élénkül meg.

Kedd: Többnyire felhős, sokfelé (zömmel a Dunántúlon, északon és északkeleten) záporos, zivataros idő lesz, a csúcshőmérsékletek többnyire 16 és 21 fok között alakulnak (ennél többet legfeljebb az ország északkeleti sarkában mérhetnek, még a nap első felében). Délelőtt a Felső-Tisza-vidékén, délután a Dél-Alföldön élők reménykedhetnek némi napsütésben. A Dunántúlon élénk északnyugati, a Dunától keletre inkább délnyugati szél fog fújni.  Estétől folytatódik a csapadékhullás, most már a déli-délkeleti megyékben is esni fog. Kora reggel már inkább csak a déli határ mentén fog esni, ekkorra 10-14 fokig csökken a hőmérséklet. A Dunántúlon továbbra élénken fúj az északnyugati szél.

Szerda: Változóan gomolyfelhős idő lesz, elszórtan (főleg délután) még záporokkal, de már többet fog sütni a nap. Ismét melegszik az idő: már 21, 25 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Élénk, délelőtt még többfelé erős északnyugati-északi szél fog fújni. Késő estére sokat mérséklődik a légmozgás, hajnalra, derült időben 10, 14 fokig hűlünk.

Csütörtök: Túlnyomórészt napos, meleg idő lesz, csapadékkal az ország nagyobb részén már nem kell számolnunk – azért délutánra megszaporodnak a gomolyfelhők az égen, s az Alpokalján és északkeleten (kisebb valószínűséggel a Dunántúl más régióiban illetve a főváros környékén)  ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többnyire 23 és 26 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk. A Dunántúlon kissé élénk északnyugati, az ország keleti harmadában északkeleti szél fog fújni. Éjszaka is derült idő lesz, gyengülő szélben hajnalra 11, 16 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Kezdetben mindenhol napos, derült idő lesz, délután az ország északi peremén jelennek meg kövérebb gomolyfelhők, s itt elszórtan előfordulhat konvektív csapadék. A mérsékelt szél is legfeljebb ezek környezetében élénkül meg. Délután már 25, 28 fokot is mérhetünk. Estére mindenhol csökken a felhőzet, éjszaka nem várható további csapadék, a légmozgás is tovább gyengül, hajnalra mindössze 13, 17 fokig hűlünk.

Szombat: Mindenhol sokat süt majd a nap, délután északon, a határ mentén kissé megvastagszik a gomolyfelhőzet, s itt elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak. Napközben 26, 30 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk, mérsékelt, nyugaton kissé élénkebb délkeleti szél fog fújni. Estétől is többnyire kevés felhő lesz felettünk, éjjel legfeljebb a Kisalföldön fordulhatnak még elő kisebb záporok. Hajnalban többnyire derült időben, gyenge légmozgás mellett 13, 18 fokos minimumok várnak ránk.

Vasárnap: A nap első felében többnyire derült, napos idő lesz, kezdetben csupán elszórtan, főleg északon várható konvektív csapadék, ám kora délután elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben megnövekszik a gomolyos felhőzet és itt egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Napközben az élénk délkeleti szél is főleg a Dunántúlon és északon erősödik meg meg. Délután már 27, 32 fokot is mérhetünk - zivatarok környezetében gyorsan csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk