Az első hűvös napok – Időjárás a héten

Akinek eddig hiányzott az ősz a szeptemberből, ezen a héten örülhet: már csak mutatóba lépi át a hőmérséklet a 20 fokot.

Múlt hétvégén megérkezett a telivér ősz, de ez még csak a kezdet. Ha szeptember első felében (mindössze két napot leszámítva) jócskán a sokévi átlag felett alakultak a hőmérsékletek, most majd pár fokkal alámegyünk: lám, az inga ismét kileng!

Hamarosan nosztalgiával emlegethetjük mondjuk a múlt szombatra virradóan mért minimumokat (14, 19 fok), mert hét közepén már a maximumok alakulnak e körül, s ekkor a 20 fokot is csak elvétve éri el a hőmérséklet. Mindezt egy kiterjedt légköri rendszernek, egy napokig makacsul a környékünkön gomolygó mediterrán ciklonnak köszönhetjük, mely még vasárnap délután közelített meg minket, s hétfőn, majd egészen kedd reggelig kiadós csapadékkal öntözi az ország nagy részét, a hátoldalán pedig megérkezik északról a hideg levegő. Ugyan keddtől fokozatosan kiderül (ekkor már csak elvétve fog esni), de a napsütés sem tudja már kellőképpen felfűteni az alacsony alaphőmérsékletű alsó légtömegeket. A mind hosszabb éjszakák pedig igen hűvösek lesznek: nem csodálnánk, ha némely északi, szélvédett völgyekben deres látképre ébrednének.

Ezenfelül a nappal mérséklődő, éjszakára legyengülő légmozgásnak is köszönhetően újra meg kell barátkozni az eddig csak ritkán feltűnő éjszakai-hajnali köddel: a szélcsendesebb vidékeken reggelente bizony vastag, makacs, lassan feloszló ködmezők terjenghetnek. Néha kicsit nedvesebb, labilisabb levegő lesz felettünk egy-egy gyenge, súroló frontnak köszönhetően, de a sokfelé esős hétfő után komoly csapadékot már ne várjunk a héttől. A kifejezetten hűvös szerdát-csütörtököt követően hétvégére, amikor remek kirándulóidő ígérkezik, pár fokot melegszik is az idő, de azért ekkor már többfelé meglesz kora délutánra a 20-22 fok is.

Lám, mint a fentiekből is látszik, már érvényesül a napsugárzás mind kisebb beesési szögének hatása – éltető csillagunk ezen a héten olyan magasságokon delel, melyek utoljára március 21., a tavaszi napforduló körül voltak szokásosak. Nem is véletlenül, hiszen a hét közepén beköszönt a csillagászati ősz is: egészen pontosan szeptember 22-én, csütörtökön délután, közép-európai idő szerint 16:21-kor halad át a Nap látszólagos égi pályáján, az ekliptikán haladva az égi egyenlítőn. A szokásos, pár napos késéssel követi ezt a tényleges napéjegyenlőség is: először majd vasárnapról hétfőre virradóan haladja meg az éjszaka hossza a 12 órát, s mint tudjuk, ez még csak a kezdet.

Eső után lehűlés

Hétfő: Napközben dél-délnyugat felől masszív csapadékzóna terjeszkedik, kora délutánra már a főváros környékét is eléri. Ennek megfelelően délen egész nap borult, esős, északon és északnyugaton kezdetben változóan felhős-napos idő lesz (s a Nyugat-Dunántúlra talán nem is jut az esőből). A csúcshőmérsékletek többnyire 18 és 24 fok körül alakulnak (délen lesz a legkevesebb), de délután a csapadékzóna érkezésével az eredetileg melegebb északon és keleten is fokozatosan visszaesik a hőmérséklet. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten fújhat élénkebb északi-északnyugati szél, máshol gyakran változik a szél ereje és intenzitása, de inkább mérsékelt marad. Éjszaka is sokfelé fog esni (a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten akadnak csapadékmentes régiók), hajnalra északnyugatról lassan felszakadozik a felhőzet, az élénken, nyugaton és északkeleten erősen szeles időben a minimumok még csak 10 és 15 fok között alakulnak.

Kedd: Délelőtt nagyobb területen is felszakadozhat a felhőzet, keleten és a Dunántúlon is mindenhol eláll az eső, s napközben már csak elszórt, gyenge záporok fordulnak elő. Nyugaton és északkeleten erős, s sokfelé máshol is élénk északi szél fog fújni (pont a főváros környékén délutánra mérséklődik). A csúcshőmérsékletek 16 és 21 fok között alakulnak: ezen belül még a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb (itt gyakrabban kisüt a nap is). Éjszaka a csökkenő felhőzet alatt, a lassan mérséklődő szélben már jobban lehűl a levegő, hajnalban csak 7, 12 fokos maximumokra számíthatunk.

Szerda: Változóan, néha erősebben felhős idő lesz, de azért több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb északon, északkeleten, elszórtan hullhat némi gyenge csapadék. Délután 15 és 18 fok közötti maximumok várhatók. A Nyugat-Dunántúlon a korábbi napoknál visszafogottabb északnyugati, az ország keleti harmadán kissé élénk északi szél fog fújni, de a két régió közötti átmeneti zónában, így a főváros környékén mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Éjszaka csökken a felhőzet is, mindenhol gyengül a szél, így hideg lesz az éjszaka: reggelig többnyire 5, 11 fokig csökken a hőmérséklet (még nyugaton és délen lesz kevésbé hideg), többfelé képződik köd, párás lesz a reggel.

Csütörtök: Változó, néha erősebben felhős időnk lesz, napközben a keleti országrészben elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor. Néha a nap is kisüt majd, ennek dacára csak kicsit melegszik, délután sem mérünk többet 16, 19 foknál. Az nyugati-délnyugati megyékben és északkeleten kissé élénk északi illetve északnyugati szél fog fújni, a délkeleti és a középső országrészben jóval visszafogottabb légmozgást tapasztalunk. Éjszaka sem várható csapadék, a zömmel csillagos ég alatt, legfeljebb gyenge szélben hajnalra 5, 10 fokig hűlünk, párás, sokfelé ködös lesz a reggel.

Péntek: Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett délelőtt még alapvetően napos idő lesz, némileg melegszik is az idő: délután már 17, 21 fok is lehet, ekkor északon elszórtan előfordulnak kisebb záporok. Mérsékelt északnyugati-nyugati szél szél fog fújni. Estétől szinte leáll a szél, igen hűvös lesz az éjszaka, napkeltére 5, 12 fokos minimumok várhatók – végig gyenge marad a légmozgás és többfelé képződhet köd is.

Szombat: Napközben zömmel napos, délutántól kissé gomolyfelhős idő lesz. Zömmel 19, 22 fokos maximumokra számíthatunk. Mérsékelt vagy gyenge északnyugati irányú szél fog fújni (de északkeleten inkább délnyugati). Éjszakára többnyire kevés felhő marad felettünk, egyedül az ország északkeleti csücskében növekedhet meg a felhőzet, ott gyengén eshet is. Hajnalra gyenge légmozgás mellett 8, 13 fokig csökkenek a hőmérsékletek, talán délnyugaton lesz a leghűvösebb.

Vasárnap: Változóan, helyenként erősebben felhős időben 17, 22 fokos maximumok várhatók (északkeleten lesz kicsit hűvösebb), csapadék legfeljebb északkeleten elszórtan várható. Többnyire gyenge, változó irányú szél fog fújni, egyedül az ország keleti harmadán fújhat kicsit élénkebb északkeleti szél.

(Előrejelzésünk a hét során napról napra frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?