Az ősz még mindig a sorára vár – Időjárás a héten

E hét nagyobbik fele továbbra is a nyáré marad, de a hét végén talán már az aktuális évszak is megmutatja magát.

Gondolom, önök is feltették maguknak a kérdést: miért tart idén ilyen sokáig a nyár? Ráadásul nem csupán magyar specifikumról van szó: például Németországban többnyire még nálunk is magasabb értékeket mérnek, s általában is jellemző, hogy Franciaországtól egészen Ukrajnáig meleg nyári idő honol, a hűvösebb idő inkább a kontinens északnyugati és északkeleti részére szorult vissza. Ez utóbbi peremvidékeken ugyanis több középpontú ciklonok ügyködnek, de közöttük terjedelmes anticiklon helyezkedik el, melynek magasabb régióit is meleg levegő tölti ki, ami máris ellene hat a felhőképződésnek. A kelet-európai középpontú anticiklon és a nyugat-európai ciklonrendszer közös áramlási rendszerében pedig dől be hozzánk dél felől a forró levegő (amit sokszor itt lenn, a talaj közelében csupán az erős fűtőhatásáról veszünk észre), s ez a kora ősszel amúgy nem szokatlan térségi légköri helyzet idén szokatlanul makacsnak bizonyul.

Érdekes módon a Földközi-tenger középső medencéjében, az Appennini-félsziget és a Balkán felett helyezkedik el egy alacsony nyomású régió, itt labilisabb (de emellett meleg) levegő található, ami arrafelé kedvez a zivatarok kialakulásának. Ebből az instabil rétegződésű, nedves levegőből már múlt hét végén, vasárnap kaptunk némi kóstolót, s bizonyos mértékig e hét első három napján is ez alakítja főleg a délutánok forgatókönyvét: hétfőn inkább csak délen és nyugaton, kedden kiterjedtebben is várhatók záporok, zivatarok, szerdán a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén lesz több zápor, de ezeken a napokon is főleg a napsütés fog dominálni. Éppen ezért hét közepéig legfeljebb pár fokot csökkennek az augusztus elejét idéző (30 fokot közelítő, de hétfőn például sokfelé azt is átlépő) csúcshőmérsékletek. Az éjszakák sem lesznek hidegek, de ahogy fokozatosan megnyúlik a sötét órák hossza, alaposabban felfrissül a levegő.

Változás hét vége felé várható: legnagyobb valószínűség szerint szombatra virradóan érkezhet egy hidegfront, ami valószínűleg lelassul és hullámot vet felettünk. Az itt képződő peremciklon több menetben még bizonytalan, de szombaton nem jelentéktelen mennyiségű csapadékkal öntözi az országot (legkevésbé a délkeleti régiót!). S ha nem is azonnal, hiszen szombaton még elég meleg lesz, de (az amúgy kellemes kirándulóidővel kecsegtető) vasárnapra az átlagos közelébe, 25 környékére, vagy pár fokkal az alá mérsékli a napi csúcshőmérsékleteket, s ettől kezdve az éjszakák is érezhetően hűvösebbek lesznek. A front előtt viszont még erősödhet a melegbeáramlás, így például pénteken azért melegünk lesz, s szombatra virradó éjszaka is alig hűlünk 20 fok alá, a keleti országrészben pedig szombatra is marad a nyári idő. A frontátvonulások sora, mely alighanem a jövő hét elején folytatódik, az utószezonon kívül valószínűleg véget fog vetni az idén különösen kellemetlen, bár a héten lassan lecsengő parlagfűszezonnak is.

Hét végére véget ér a nyár, addig meleg

Hétfő: Kezdetben derült, napos idő lesz, délutánra azonban megnövekszik a gomolyfelhőzet, s többfelé (de elsősorban a Dunántúlon, esetleg még a Dél-Alföldön) alakulnak ki záporok, zivatarok. Délután többnyire 27, 31 fokokat mérhetünk, legfeljebb gyenge szél fog fújni. Éjszaka eső már nem várható, hajnalra gyenge légmozgás mellett 14, 19 fokig hűlünk.

Kedd: Kezdetben mindenhol sok napsütés várható, délutánra azonban megnövekszik a gomolyfelhőzet, s délután előbb keleten, majd a középső országrészben, sőt a Dunántúl keleti felén alakulnak ki záporok, zivatarok. Délután továbbra is még 26, 29 fokos maximumok várhatók, alapvetően gyenge szél fog fújni, de zivatarok környezetében megélénkülhet a légmozgás, és gyorsan lehűl a levegő is. Éjszaka sem nagyon mozdul a levegő, hajnalra 14, 18 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Sok napsütés várható, délután helyenként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és főleg a Dunántúlon, a Duna mentén és a Duna-Tisza-közén alakulnak ki elszórtan záporok, zivatarok. Délután továbbra is 25 és 29 fok közötti maximumokat mérünk, többnyire csak visszafogottan fújhat az északkeleti szél. Éjszaka csapadék nem várható, kora reggelig 12, 17 fokig hűl a levegő, északkeleten mérsékelt északkeleti szél fog fújni, a Dunántúlon gyenge marad a légmozgás.

Csütörtök: Változóan, délnyugaton-délen délután erősebben felhős, ott elszórtan záporos, máshol csapadékmentes idő lesz, délután 24, 28 fokos maximumokkal. Északnyugaton mérsékelt délkeleti szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka többnyire derült égre tekinthetünk fel, északnyugaton lesz érzékelhető némi délkeleti szél, máshol a levegő is alig rezdül. Immár 13, 18 fokig csökken a hőmérséklet – északkeleten mérjük a kevesebbet, a kissé szelesebb nyugati régiókban és a városközpontokban a többet.

Péntek: Többnyire derült, napos idő lesz, délután 25, 30 fokos maximumokkal. Elsősorban a Dunántúlon és a főváros környékén élénk déli-délnyugati szél fog fújni, keleten mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka fokozatosan megnövekszik a felhőzet, nyugaton már késő estétől esni fog, hajnalban a Dunántúlon és a főváros környékén várható konvektív, záporos csapadék. Napfelkeltéig, többnyire nyugaton kissé élénkebb délkeleti, keleten mérsékelt vagy gyenge légmozgás mellett, 15, 20 fokig hűlünk.

Szombat: Az éjszaka érkezett hullámzó frontrendszernek köszönhetően főleg a nyugati, a középső és az északi országrészben többször is erősen felhős, ismétlődően csapadékos (záporos, zivataros) időnk lesz, ugyanakkor az ország délkeleti harmadán napközben akár hosszabb időre is kisüthet a nap. Délutánra többnyire 22, 29 fokig melegszünk: Azon belül az Alföldön lesz a legmelegebb, a nyugati határnál a hűvösebb. Reggel még mérsékelt, néhol élénkebb, többnyire  délkeleti-déli szél fog fújni, később fokozatosan délnyugatira vált a légmozgás iránya, s ezzel együtt némileg erősödik is (pláne a Dél-Dunántúlon), de a délután második felétől sokat mérséklődik. Késő estig északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon még eshet, azután ott is eláll. Kora reggelig immár igen visszafogott légmozgás mellett 11, 16 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: A Dunántúl délnyugati és nyugati felén erőseben felhős, ott néhol csapadékos (akár záporos, zivataros), keletebbre naposabb időnk lesz, többnyire mérsékelt, változó irányú szél fog fújni. Délután többnyire 22 és 25 fok körüli maximumokat mérhetünk, de nyugati határ mentén talán még ennyi sem lesz, a Tisza-vidéken viszont helyenként meglehet a 26-27 fok is.

(Előrejelzésünk a hét során napról-napra frissül!)

Figyelmébe ajánljuk