Június is vizet áraszt – időjárás a héten

Hűvös kezdés után jóval kellemesebb, bár továbbra is változékony folytatás – közben újabb rekordárvíz jöhet a Dunán.

A hét elején még a környékünkön ólálkodik az a magassági hidegörvény, amely nálunk hűvös és változatos időt okozott – az Alpok vidékét, Németország jó részét, Ausztriát és Csehországot pedig tekintélyes mennyiségű eső öntözte. Mindez persze nem maradt hatástalan a környékbeli folyók vízszintjére: Prágában kiöntött a Moldva, és hevesen áradni kezdett a Duna is – csupán keddig kell várni ahhoz, hogy lezárják a budapesti alsó rakpartokat. Várhatóan hétvégén tetőzik a Duna Budapestnél – a 2002-es rekordárvizet megközelítő szinten (tehát valahol 9 m környékén).

Bár a hidegörvény folyamatosan töltődik, gyengül, azért rendületlenül pumpálja tovább a nedves, labilis, bár kissé hűvös levegőt a Kárpát-medencébe. Éppen ezért a hét első két napján még meglehetősen hűvös és „üdítően” változatos idő vár ránk – rendre visszatérő záporokkal-zivatarokkal. Szerdától kezdve fokozatosan egyre enyhébb levegő áramlik fölénk – igen ám, de ez egyben labilis és nagy nedvességtartalmú is lesz. Éppen ezért rendszeresen (naponta!) újraképződnek a zivatargócok: legkésőbb a délután közepén hízni kezdenek a cumulonimbusok, és érkezik velük jég, felhőszakadás, villámok, néha még tubák (és ritkán tornádók) is. Mindez alighanem már ismerős lesz: múlt csütörtök délután két tornádót is lefényképeztek: az egyiket Cegléd, a másikat Kunmadaras mellett. Azután napról napra visszatértek a zivatarok, s pénteken, szombaton, sőt vasárnap is újabb tubákat (ezek olyan zivatarfelhőben képződő levegőtölcsérek, melyek még nem érik el a földet) fotóztak, filmeztek a meteorológiai egzotikumoktól fellelkesült amatőr észlelők. A hét utolsó napján pedig ismét egy tornádót sikerült megfigyelni: ezúttal a Velencei-tónál.

Annyit ígérhetünk, hogy ezen a héten is kellőképpen változatos időnk lesz, alkalmanként viharokkal – habár emellett több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk. És a hét második felében mind több helyen érheti el (esetleg haladhatja meg) a napi maximum a 25 fokot.

Mindennap zuhany

Hétfőn a környékünkön ólálkodó hideg légörvény kissé áthelyeződik – ez nálunk legalábbis egy okklúziós front átvonulásával lesz egyenértékű. Északkelet felől sokfelé várható eső, néhol zápor, zivatar – ezzel együtt sokfelé megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet maximuma 16–20 fok között alakul – ennél csak keleten-délkeleten lehet kevéssel több (és itt nagyobb a zivatarok kipattanásának esélye is). A záporos, csapadékos idő keddre virradó éjjel is folytatódik: főleg nyugaton és északon lesznek újabb esők. A minimum-hőmérsékletek 9–13 fok között alakulnak. Kedden változóan felhős, néha napos, de továbbra is szeles időben főleg délután számíthatunk újabb záporokra. A csúcshőmérsékletek még mindig csak 17–22 fok között alakulnak. Érdekes, de északon, északkeleten, a hegyvidéken lesz melegebb. A szerdára virradó hajnal még mindig elég hűvösnek ígérkezik (9–13 fokos minimumokkal), ám napközben a legtöbb helyen már 20 fok környékére emelkedik a hőmérséklet. Több-kevesebb napsütés mindenhol várható – de a délután folyamán megnő a zivatarok valószínűsége; ekkor és kora este számíthatunk újabb viharokra, szerencsésebb estben kiadós záport adó cellákra.

Csütörtök hajnalban már sehol sem lesz 10 foknál hűvösebb, és sokfelé 15 fok körül lesz a minimum is. Amúgy ez a nap szinte másolja az előzőt, azzal a különbséggel, hogy ekkor már 20–25 fok körül alakulnak a maximumok. A zivatarhajlam természetesen marad. Pénteken, a már enyhülő éjszaka (11–16 fokos minimumok) után napközben előbb a napsütésé lesz a főszerep, majd jönnek a felhők és velük a záporok. A 21–26 fok körüli csúcshőmérsékletek erre a napra is garantáltak. Szombaton már 11–17 fok között lesz a minimum is, napközben pedig már 23–27 fok is lehet – ez már igazi, vérbeli kora júniusi hétvége lesz! Kár, hogy mind ezen a napon, mind a tökéletesen hasonlóan alakuló vasárnap rendre újabb záporok, zivatarok üdítik fel kedélyünket (ezek valószínűsége csak némileg lesz csekélyebb a hét utolsó napján).

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.