Késik a nyár – időjárás a héten

Szerdán egy napra kecsegtet minket a nyár. Előtte-utána inkább tavaszias, néha meg már szinte őszies hangulatú időnk lesz.

Európa nagy részét (úgy Skandináviától a Balkánig) egy több középpontú, hullámzó ciklonrendszer szeli át keresztül-kasul. Ha valamelyik szakasza közel kerül hozzánk, akkor többé-kevésbé kiterjedt esőzés, záporok, zivatarok és igen, lehűlés jelzi ittlétét. Hétfőn például északról közelít meg minket egy sekély ciklon – ennek hatására aznap igazán pocsék és hűvös időnk lesz. Kedden és különösen szerdán kicsit megváltozik az áramlás iránya, és délről, délnyugatról enyhébb levegő érkezik. Ennek hatására először némileg csökken a csapadékhajlam – de csak átmenetileg. A szerdai, már-már kora nyári nap végére labilizálódik annyira a légkör, hogy különösen az ország északi részén már záporok, zivatarok is lehetnek. Csütörtökön már felettünk lesz egy újabb, pont térségünkben formálódó ciklon, amelynek hátoldalán hűvös, óceáni eredetű levegő érkezik Közép-Európába – előoldalára pedig igen meleg levegőt szivattyúz a Balkánra, a Fekete-tenger vidékére, sőt még a Kárpát-medence keleti részére is jut belőle. Ez a kiterjedt légörvény nem csak további csapadékot hoz, de az ország nyugati kétharmadára érzékelhető lehűlést is (a korábbi 26-27 fokkal szemben maximum 20 fokos, a Dunántúlon sokfelé az alatti maximumokkal) – legfeljebb a Tiszántúlon, illetve leginkább a Felső-Tisza vidékén maradhat meg átmenetileg a nyár (ide pedig majd zivatarokkal érkezhet meg a lehűlés). Pénteken ismét a sokévi átlagnál hűvösebb, egyben csapadékos időnk lesz. Hétvégére, június első napjaira is csupán 20 fok körüli maximumokat és néha még vissza-visszatérő záporokat-zivatarokat ígérhetünk (bár alkalmanként azért a Nap is megvillantja magát). Igazi nyár pedig legkorábban jövő hét második felében köszönthet be.

Vigasztalásul elmondanánk, hogy Európa igen nagy részén már most is kellemetlenül hűvös és csapadékos idő van – s ezek a kondíciók nem sokat javulnak ezen a héten. A fent emlegetett ciklonrendszeren kívül játszik még egy Pireneusi-félsziget feletti özönvízszerű záporokat és zivatarokat okozó ciklon – egy másik pedig éppen vasárnap épült ki izlandi középponttal. Ebből először a Brit-szigetek kapják meg a magukét – keddtől Franciaországba és a Pireneusi-félszigetre, szerdától a Benelux-államokba és Németországba is igen hűvös, nedves levegő zúdul majd be.

Visszafogott szezonkezdet

Hétfőn kifejezetten kellemetlen, majdhogy azt mondanánk: őszies időnk lesz. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 15 fok körül, néhol határozottan ez alatt alakul – legfeljebb délen lehetnek délután a 20 fokot közelítő hőmérsékletek. Sokfelé várható eső – a legtöbb talán az Alföldön, de a Dunántúlt sem kell kiszáradástól félteni. A keddre virradó éjszaka kifejezetten hűvös lesz, tipikusan 6-7 fokos minimumokkal – de egy-két speciális adottságokkal bíró helyen a talaj menti fagyra is van esély. Ugyanakkor délkeleten hajnalig további esők is várhatók. Kedden némileg enyhébb levegő érkezik hozzánk – dél felől, amit a megélénkülő légmozgás is jelez. A hőmérséklet az ország legnagyobb részén már kicsivel 20 fok fölé emelkedik – legkésőbb kora délutánra. Főleg az ország északi-északkeleti részén lehet további záporokra számítani - itt az éjszaka első felében további csapadék is lehet. Szerda hajnalra 8–13 fokig hűlhet a levegő, napközben azután gyorsan emelkedik: délutánra általános lesz a 25 fok körüli maximum, a délkeleti szél néha megerősödhet. Bő egy napos "aszály" után késő délután, kora este jelennek meg az újabb záporok – késő este viszont már kiterjedt zivatarok is lehetnek.

Csütörtök hajnalban a zömmel felhős, csapadékos időben 10–15 fokokat mérhetünk – ez a korábbiakhoz képest kifejezetten enyhének számít. Napközben azután nagy területeken várható további kitartó csapadék (eső, zápor, zivatar), amely csak a kora esti órákra fog alábbhagyni.  A hőmérséklet már csak a Felső-Tisza vidékén emelkedik 20 fok fölé – máshol inkább már csak alulról közelítjük ezt a határt s a Dunántúlon sokfelé ennyi sem lesz. Péntekre virradó éjjel most úgy tűnik, átmeneti csapadékszünetben reménykedhetünk. A minimumok 9–14 fok körül alakulnak. Pénteken is zömmel felhős és csapadékos időnk lesz – többfelé kell záporral vagy kitartóbb esővel számolni, ezen felül a nyugati szél is élénk lehet. A maximumok már csak 15 és 20 fok között szóródnak. Szombatra virradó éjjel már mindenhol alábbhagy a csapadékhullás. Ismét elég hűvös lesz: 6 és 12 fok között állnak be a minimum-hőmérsékletek. Szombaton (a nyár első napján) részleges javulás következik: szinte mindenhol várható némi napsütés és a maximumokat már 18–23 fok közé lőhetjük be. Azért, különösen délután, egyáltalán nem lehet kizárni újabb záporok előfordulását. Vasárnap hajnalra 7 és 12 fokig süllyedhet a hőmérséklet – június ide vagy oda, ez sem lesz még az a tipikus, langyos nyár éjszaka. Vasárnap a csúcshőmérséklet még mindig csak 18 és 23 fok között alakul – s bár elszórt záporok még lehetnek, azért gyönyörködhetünk napsütésben is; ugyanakkor élénk lehet a nyugati szél.

Figyelmébe ajánljuk