Most híre-hamva sincs a télnek – Időjárás a héten

Viszonylag meleg, szeles és néha esős idővel indul a december. A hét második felében azért már hűvösebb lesz.

Jó előre sejteni lehetett, hogy a november végi, kissé korán jött télies periódus (erről lásd múlt heti bejegyzésünket) nem tart ki – nemhogy az ünnepekig, de még a kalendáriumi tél első napjaiig sem. Az inga, szokás szerint, kileng, s az ősz utolsó napja, a hétfő már az évszakhoz képest kifejezetten enyhe időt hoz: erőteljes nyugati áramlás hozza a meleget, az Alpokon átbukó s közben melegedő szél, a főn hatását fogjuk érezni (erről lásd egy korábbi cikkünket). Ekkor, akárcsak december első napjain, kora délutánig szinte mindenhol 10 fok fölé szalad majd a hőmérő szála, és egy időre az éjszakai, sőt a hajnali fagyoknak is búcsút inthetünk, mi több, a szeles időnek hála, a keddre és szerdára virradó éjszaka szokatlanul enyhe lesz.

Péntektől ugyan jóval visszafogottabban melegszik napközben, de így is reménykedhetünk az 5 fok feletti maximumokban. Igaz, éjszaka viszont jobban lehűl, s a derült, már gyengébben szeles időben néhol ismét számíthatunk éjszakai fagyokra. A hét utolsó három napjára mindenhol 10 fok alá csökken a nappali csúcshőmérséklet – úgy látszik, csak szép lassan csúszunk vissza a télbe.

Hétfőtől szerda reggelig, amikor egy ciklon tartózkodik a közelünkben, többfelé is esni fog (a magasabb hőmérséklet miatt már egyértelműen eső), kezdetben még főleg keleten, a középső és az északi országrészben. Kedd hajnalban, napközben és szerdára virradóan azután már nyugatra is jut a csapadékból. A hét első két napján többfelé kifejezetten erős nyugati szél szerdától fokozatosan mérséklődik – ám ezzel el is vész a meleg utánpótlása. Ráadásul, ahogy megnyugszik a légkör, ismét kiterjedt ködmezők alakulnak ki: csütörtökön, pénteken, szombaton sokfelé csak lassan oszlik fel – ekkor már a ködszitálás lesz az egyetlen előforduló csapadékforma.

Az enyhe télelőből sokan hajlamosak következtetni december utolsó harmadának hidegebb időjárására, ám a mostani enyhe idő még nem bizonyítja, hogy a karácsony feltétlenül kopogni fog.

Mikulásra azért előkerülhet a sapka

Hétfő: Felhős idő lesz, keleten, majd a középső országrészben többfelé eshet is. Délutánra 8, 12 fokos maximumok várhatók. Napközben mindenhol élénk, de északon és északkeleten kifejezetten erős nyugatias szél fog fújni. Kora estétől, átmeneti szünet után ismét megvastagszik a felhőzet, és a Dél-Dunántúl részleges kivételével szinte mindenhol számíthatunk további esőre. Éjszaka 3, 8 fokos minimumok várhatók. Mindenhol élénk, de északon kifejezetten erős marad a nyugati szél.

Kedd: Északon, északkeleten, a Tiszántúlon sok felhő, néhol még eső, nyugaton és délen több napsütés várható. Az ország északi, majd keleti felén is igen erősen fúj majd a nyugati szél – a Délnyugat-Dunántúl lesz viszonylagos szélárnyékban. Délután 10, 13 fok várható, de naplemente után sem hűl sokat a hőmérséklet, s az este is pont ilyen enyhe lesz. Ekkor ismét megnövekszik a felhőzet, és megint többfelé lehet eső (főleg a Dunántúlon és a középső országrészben).  Éjszaka az ország legnagyobb részén nem megyünk 1, 7 fok alá – azért északkeleten már többfelé ismét fagyni fog. Mindenhol enyhül a szél – de hajnaltájban a Dunántúlon már ismét erősödik az északnyugati légmozgás.

Szerda: Változóan felhős, napközben már néhol napsütéses időben 5, 13 fokig emelkedik a hőmérséklet (már csak a Dunántúlon, illetve a Duna mentén mérhetünk 10 fok körüli, pláne a feletti meleget). Az ország borultabb nyugati illetve délkeleti felén lehet még némi eső. A Dél- és a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten mérsékelten vagy gyengén, a középső országrészben és a Kisalföldön élénken szeles idő lesz. Éjszaka még kevés helyen fog fagyni, hajnalig –1, +5 fokig süllyed a hőmérséklet. Többnyire már csak mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk – viszont sokfelé képződik köd.

Csütörtök: Napos, és tartósan felhős, ködös területek is lesznek, délután zömmel még 7, 12 fokos maximumokkal, de északkeleten, ahol sokfelé tartósan megmarad a köd, csak 5 fok körüli, vagy az alatti maximumok várhatók. Errefelé kora estétől kisebb eső is lehet.  A Dunántúlon gyenge marad a légmozgás, keleten is csak mérsékelt nyugati, illetve délnyugati szél fog fújni. Éjszaka mindenhol gyengül a szél, így hajnalig 0, +5 fokig süllyed a hőmérséklet, legfeljebb északkeleten fagyhat a szokásos fagyzugokban. Reggelre sokfelé képződik köd, ami pénteken napközben is megmaradhat.

Péntek: Több lesz a felhő az égen, mint a korábbi napokon, makacsul kitartó ködmezőkkel is számolni kell, kisebb eső, ködszitálás is előfordulhat, még délelőtt északnyugaton fújhat élénkebb déli-délkeleti szél, délután már itt is csak mérsékelt vagy gyenge légmozgás várható, mint az ország más részein. Délután már csak 5, 9 fokos maximumokra számíthatunk – a tartósan ködös tájakon ennyire se. Éjszaka is visszafogottan hűlünk, többnyire a 0 és +5 fok közötti minimumok lesznek jellemzőek, de délkeleten néhol fagyhat! Hajnalra mindenhol gyengül a szél, de ekkor nyugaton már több lesz a felhő is, s ott néhol az eső is eleredhet, és megjelennek a ködmezők is.

Szombat: Zömmel borult, párás időben délután 4, 9 fokos maximumok várhatók (a magasabb a Tiszántúlon), s többfelé megmaradnak a makacs ködfoltok. Szinte alig fúj majd a szél. Éjszaka derült időben csak kevés helyen fog fagyni: többnyire +1, +5 fokos minimumok várhatók.

Vasárnap: Délutánig többnyire 4, 8 fokig emelkedik a hőmérséklet – északkeleten lesz a hűvösebb, délen és nyugaton az árnyalattal melegebb. Északon, északkeleten több lesz a felhő, itt kisebb csapadékra, akár hószállingózásra is számítani kell. Délelőtt még mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás, de délután, főleg az ország északi felén megélénkül a déli-délnyugati szél.

Figyelmébe ajánljuk