Visszatér a rekkenő hőség – Időjárás a héten

Néhány záporos, de nyárias nappal kezdődik a hét, majd erősödő melegedéssel folytatódik. Köszöntsük együtt az idei nyár negyedik tikkadását!

Kifejezetten frissítőnek hatott, de napimádó embertársainkat meg is ijeszthette a múlt hét időjárásának (legutóbbi prognózisunkban is megénekelt) kifejezetten őszies fordulata. Valójában ez a két-három hűvösebb nap és jó néhány, végre felfrissülést hozó éjszaka mindössze arra volt jó, hogy lakhelyeink alapos átszellőztetésével rákészüljünk a következő hőségperiódusra – gondos számítások szerint ez már a negyedik (ebből egy esett júniusra, kettő pedig júliusra). Pedig még a hétfő is inkább a változatosságával tüntet: sok-sok gomolyfelhő, délután többfelé záporokkal, zivatarokkal, az ország nagyobb részén voltaképpen kellemes, nem túl meleg hőmérsékletekkel – köszönhetően annak, hogy felettünk lesz, s még napokig itt is marad a légkört labilizáló magassági hidegörvény, ami még vasárnap érkezett hozzánk. Kedden is csak az ország keleti harmadán szaladnak el a délutáni hőmérsékletek – a Dunántúlon már kevésbé lesz kánikula (és még ekkor is számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra). Szerdán sem lesz zavartalan a napsütés, délután kiadós formában is visszatérnek a zivatarok, s megint az ország keleti fele számíthat erősebb kánikulára – a Dunántúlon még a 30 fok elérése a cél. Csütörtöktől azután napokon át, ráadásul szombatig erősödő jelleggel tikkasztó kánikula, mind nagyobb területeken kifejezett 35 fok feletti maximumokban megtestesülő hőség vár ránk - csütörtök pénteken, főleg a keleti országrészben azért még visszatérhetnek a délutáni zivatarok. És persze elbúcsúzhatunk a múlt hét kellemesen hűvös éjszakáitól is: alig valahol süllyed majd 20 fok alá a hőmérséklet, s már a 22-23 foknak is örülhetünk. Mindezt egy tartósan kialakuló ómega-szituációnak köszönhetjük: egy gigantikus, a Szaharától idáig nyúló melegnyelv nyaldossa majd Európa közepét. A vertikális nyomási szintek alakja nyomán elnevezett magassági gerinc itt lesz felettünk – egy erős anticiklon szabályozza majd klímánkat, ami a magasban egyre csak pumpálja befelé a forró afrikai levegőt, miközben a leszálló légáramlatok kifejezetten felhőoszlató hatásúak. És egyelőre nem is igen látszik eme újabb hőségperiódus vége – nagyon úgy tűnik, hogy bőven benyúlik még a jövő hétre is.

Naivan azt gondolnánk, hogy ilyenkor, augusztusban az efféle hőhullámok kiteljesedésének már határt szab a nappalok hosszának csökkenése és a sötét órák számának gyarapodása. Sajnos, az eddig tapasztalható változás (e hét második felében már 80 perccel rövidebb a nappal és értelemszerűen ugyanennyivel hosszabb az éjszaka a nyári napfordulóhoz képest) nem igazán tudja ellensúlyozni a délről érkező forró levegő hatását. (A hőhullámokról szóló cikkünk az e heti nyomtatott Magyar Narancsban jelenik meg).

Fokozatosan durvul a hőség

Hétfő: Napközben még nem várható zavartalan napsütés, délelőtt és délután is többfelé, de főleg az ország középső harmadában, északkeleten, illetve a Kelet-Dunántúlon várhatók újabb záporok, zivatarok. Délután 27, 33 fok várható – a Dunántúlon lesz a hűvösebb (ahol zivatar lesz, ott pláne), míg a Tiszántúlon már kánikula várható. Mérsékelt, változó irányú légmozgást tapasztalunk – amúgy esetleg még a zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő este még főleg a középső országrészben, hajnalban már a Dunántúlon is várhatók további záporok, zivatarok. Közben a szél is szinte leáll – melegebb lesz éjszaka is: 17, 22 foknál nem nagyon lesz kevesebb. Kora reggel délen kisebb záporok előfordulhatnak.

Kedd: Több napsütés várható, nappali gomolyfelhő-képződéssel: ezekből délelőtt és kora délután újabb záporok, esetleg zivatarok alakulnak ki, leginkább a keleti, ritkábban a középső országrészben. Délutánra el is érjük a 29, 33 fokot, az ország nagyobb részén már kánikula, az Észak-Alföldön erős meleg várható. A Dunántúlon kicsit élénkebb délkeleti szél fog fújni. Hajnalra szinte szélcsendben már csak 17, 22 fokig hűl a levegő – reggel a Dél-Dunántúlon lehetnek kisebb záporok.

Szerda: Délutánra, zömmel napsütéses-gomolyfelhős időben 29, 35 fokos maximumok várhatók – keleten, elsősorban a Tiszántúlon ismét erős kánikula várható, de már az ország zömén is 30 fok feletti csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Délután a képződő gomolyfelhőkből néhol (pláne megint a keleti, északkeleti, ritkábban a középső országrészben) azért még várhatók újabb záporok, zivatarok: ezek környezetében azután kicsit le is hűl a levegő. A Nyugat-Dunántúlon megélénkülhet az északnyugati szél. Éjszaka sem nagyon frissül fel környezetünk: 18, 22 fokig csökken a hőmérséklet – északkeleten kicsit élénkebb északkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Többnyire szikrázóan napos idő, erősödő hőség várható 31, 35 fokos maximumokkal, igen mérsékelt széllel, mely csak a zivatarok környezetében élénkülhet meg. Délután azért a Tiszántúlon és északkeleten az élénk gomolyfelhő-képződés hatására néhány zápor, sőt hőzivatar is kialakulhat. Éjjel sem lesz 19, 23 foknál kevesebb.

Péntek: Egy újabb forró nap áll előttünk 32, 35 fokos maximum-hőmérsékletekkel, gyenge, legfeljebb északon, északkeleten élénkebb keleti, délkeleti széllel. Délután a déli és a keleti országrészben újabb záporokra, hőzivatarokra is számíthatunk - ezek környezetében megélénkül a légmozgás és több fokot csökkenhet a hőmérséklet is. A hajnali minimumok csupán a nagyvárosoktól távol, eldugott völgyekben mehetnek 20 fok alá,  többnyire inkább 20-23 fok körül alakulnak.

Szombat: Nagyon meleg lesz ekkor is: 33, 36 fokot is elérheti a délutáni hőmérséklet. Főleg délen és a Dunántúlon kifejezetten élénk déli, délkeleti szél fog fújni. Hajnalra megint csak 19, 25 fokig hűlünk.

Vasárnap: Rekkenő hőségben 33, 36 fok lesz a délutáni maximumhőmérséklet. Mérsékelt, északon talán kicsit élénkebb délkeleti szél fog fújni. A rákövetkező éjszaka sem hoz még igazi enyhülést.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.