Visszatér a rekkenő hőség – Időjárás a héten

Néhány záporos, de nyárias nappal kezdődik a hét, majd erősödő melegedéssel folytatódik. Köszöntsük együtt az idei nyár negyedik tikkadását!

Kifejezetten frissítőnek hatott, de napimádó embertársainkat meg is ijeszthette a múlt hét időjárásának (legutóbbi prognózisunkban is megénekelt) kifejezetten őszies fordulata. Valójában ez a két-három hűvösebb nap és jó néhány, végre felfrissülést hozó éjszaka mindössze arra volt jó, hogy lakhelyeink alapos átszellőztetésével rákészüljünk a következő hőségperiódusra – gondos számítások szerint ez már a negyedik (ebből egy esett júniusra, kettő pedig júliusra). Pedig még a hétfő is inkább a változatosságával tüntet: sok-sok gomolyfelhő, délután többfelé záporokkal, zivatarokkal, az ország nagyobb részén voltaképpen kellemes, nem túl meleg hőmérsékletekkel – köszönhetően annak, hogy felettünk lesz, s még napokig itt is marad a légkört labilizáló magassági hidegörvény, ami még vasárnap érkezett hozzánk. Kedden is csak az ország keleti harmadán szaladnak el a délutáni hőmérsékletek – a Dunántúlon már kevésbé lesz kánikula (és még ekkor is számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra). Szerdán sem lesz zavartalan a napsütés, délután kiadós formában is visszatérnek a zivatarok, s megint az ország keleti fele számíthat erősebb kánikulára – a Dunántúlon még a 30 fok elérése a cél. Csütörtöktől azután napokon át, ráadásul szombatig erősödő jelleggel tikkasztó kánikula, mind nagyobb területeken kifejezett 35 fok feletti maximumokban megtestesülő hőség vár ránk - csütörtök pénteken, főleg a keleti országrészben azért még visszatérhetnek a délutáni zivatarok. És persze elbúcsúzhatunk a múlt hét kellemesen hűvös éjszakáitól is: alig valahol süllyed majd 20 fok alá a hőmérséklet, s már a 22-23 foknak is örülhetünk. Mindezt egy tartósan kialakuló ómega-szituációnak köszönhetjük: egy gigantikus, a Szaharától idáig nyúló melegnyelv nyaldossa majd Európa közepét. A vertikális nyomási szintek alakja nyomán elnevezett magassági gerinc itt lesz felettünk – egy erős anticiklon szabályozza majd klímánkat, ami a magasban egyre csak pumpálja befelé a forró afrikai levegőt, miközben a leszálló légáramlatok kifejezetten felhőoszlató hatásúak. És egyelőre nem is igen látszik eme újabb hőségperiódus vége – nagyon úgy tűnik, hogy bőven benyúlik még a jövő hétre is.

Naivan azt gondolnánk, hogy ilyenkor, augusztusban az efféle hőhullámok kiteljesedésének már határt szab a nappalok hosszának csökkenése és a sötét órák számának gyarapodása. Sajnos, az eddig tapasztalható változás (e hét második felében már 80 perccel rövidebb a nappal és értelemszerűen ugyanennyivel hosszabb az éjszaka a nyári napfordulóhoz képest) nem igazán tudja ellensúlyozni a délről érkező forró levegő hatását. (A hőhullámokról szóló cikkünk az e heti nyomtatott Magyar Narancsban jelenik meg).

Fokozatosan durvul a hőség

Hétfő: Napközben még nem várható zavartalan napsütés, délelőtt és délután is többfelé, de főleg az ország középső harmadában, északkeleten, illetve a Kelet-Dunántúlon várhatók újabb záporok, zivatarok. Délután 27, 33 fok várható – a Dunántúlon lesz a hűvösebb (ahol zivatar lesz, ott pláne), míg a Tiszántúlon már kánikula várható. Mérsékelt, változó irányú légmozgást tapasztalunk – amúgy esetleg még a zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő este még főleg a középső országrészben, hajnalban már a Dunántúlon is várhatók további záporok, zivatarok. Közben a szél is szinte leáll – melegebb lesz éjszaka is: 17, 22 foknál nem nagyon lesz kevesebb. Kora reggel délen kisebb záporok előfordulhatnak.

Kedd: Több napsütés várható, nappali gomolyfelhő-képződéssel: ezekből délelőtt és kora délután újabb záporok, esetleg zivatarok alakulnak ki, leginkább a keleti, ritkábban a középső országrészben. Délutánra el is érjük a 29, 33 fokot, az ország nagyobb részén már kánikula, az Észak-Alföldön erős meleg várható. A Dunántúlon kicsit élénkebb délkeleti szél fog fújni. Hajnalra szinte szélcsendben már csak 17, 22 fokig hűl a levegő – reggel a Dél-Dunántúlon lehetnek kisebb záporok.

Szerda: Délutánra, zömmel napsütéses-gomolyfelhős időben 29, 35 fokos maximumok várhatók – keleten, elsősorban a Tiszántúlon ismét erős kánikula várható, de már az ország zömén is 30 fok feletti csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Délután a képződő gomolyfelhőkből néhol (pláne megint a keleti, északkeleti, ritkábban a középső országrészben) azért még várhatók újabb záporok, zivatarok: ezek környezetében azután kicsit le is hűl a levegő. A Nyugat-Dunántúlon megélénkülhet az északnyugati szél. Éjszaka sem nagyon frissül fel környezetünk: 18, 22 fokig csökken a hőmérséklet – északkeleten kicsit élénkebb északkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Többnyire szikrázóan napos idő, erősödő hőség várható 31, 35 fokos maximumokkal, igen mérsékelt széllel, mely csak a zivatarok környezetében élénkülhet meg. Délután azért a Tiszántúlon és északkeleten az élénk gomolyfelhő-képződés hatására néhány zápor, sőt hőzivatar is kialakulhat. Éjjel sem lesz 19, 23 foknál kevesebb.

Péntek: Egy újabb forró nap áll előttünk 32, 35 fokos maximum-hőmérsékletekkel, gyenge, legfeljebb északon, északkeleten élénkebb keleti, délkeleti széllel. Délután a déli és a keleti országrészben újabb záporokra, hőzivatarokra is számíthatunk - ezek környezetében megélénkül a légmozgás és több fokot csökkenhet a hőmérséklet is. A hajnali minimumok csupán a nagyvárosoktól távol, eldugott völgyekben mehetnek 20 fok alá,  többnyire inkább 20-23 fok körül alakulnak.

Szombat: Nagyon meleg lesz ekkor is: 33, 36 fokot is elérheti a délutáni hőmérséklet. Főleg délen és a Dunántúlon kifejezetten élénk déli, délkeleti szél fog fújni. Hajnalra megint csak 19, 25 fokig hűlünk.

Vasárnap: Rekkenő hőségben 33, 36 fok lesz a délutáni maximumhőmérséklet. Mérsékelt, északon talán kicsit élénkebb délkeleti szél fog fújni. A rákövetkező éjszaka sem hoz még igazi enyhülést.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.