Befékez a nyár – Időjárás a héten

Zömmel visszafogott hőmérsékletű, többször is csapadékos júliusvég vár ránk. Augusztus beköszöntével melegszik az idő, szombatra visszatér az igazi nyár!

Talán még a vártnál is alaposabb felfrissülést hozott a múlt hétvégi, szombat délután befutó (előző bejegyzésünkben is várva várt) hidegfront – nem volt hiába se a szél, se a jégeső, a felhőszakadás.

Ez a hét nem csak abban lesz változatosabb, hogy zömmel messze elkerül minket a monoton hőség. Ráadásul igen kellemesen felfrissül az idő éjszakánként – lesz értelme átszellőztetni a lakást. Szinte napról napra újabb frontok érkeznek: az első rögtön hétfőn, újabb záporokkal, zivatarokkal, hűvös napközbeni hőmérsékletekkel. Az anticiklon dominálta keddi, kellemes nyári nap után szerdán újabb hidegfront érkezik – előtte azonban délen és főleg a keleti országrészben még kánikulai magasságokba emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön kifejezetten visszafogott melegedést tapasztalunk – de az előző napi kontraszt folytatásaként délkeleten azért marad a meleg nyári idő. Napközben nyugaton és északon, majd estétől délen is újabb záporok, zivatarok várhatók, és még pénteken, július utolsó napján sem fogunk megizzadni.

Szombattól, augusztus elsejétől azonban melegebb levegő érkezik hozzánk, s a hétvége első napján már 30 fokot közelítő, főleg keleten azt el is érő, szinte kánikulai meleg lesz – azért a múlt hetinél jóval visszafogottabb kivitelben. A melegedés valószínűleg egy frontrendszer előterében történik, így vasárnaptól (a szokásos meleg, nedves szállítószalag támogatásával) a zivatarok is visszatérhetnek hozzánk. A hét utolsó napján is kellemes, talán kicsit fülledt meleg lesz, napközben további záporokkal, zivatarokkal - Kelet-Magyarországon határozott kánikulával. A jövő hét elején sem fogunk éppen fázni, majd a kánikula is visszatérhet – korai volna még temetni a nyár melegebb részét!

Fő a változatosság!

Hétfő: Többnyire csupán 19, 27 fokos délutáni maximumok várhatók: a Dunántúlon a kevesebb, keleten a több. Sok lesz a felhő felettünk, országosan is mind többfelé várható csapadék: néha csak eső, de akár záporok, zivatarok is. Északkeleten-északon délelőtt még kisüthet a nap is – később ez mindenhol ritka lesz. Élénk-mérsékelt, kezdetben déli, délnyugati, majd változó irányú szél fog fújni. Este előbb nyugaton, majd éjfél után mindenhol megszűnik a csapadék, a légmozgás is szinte leáll, s jobban le is hűl az idő, mint a múlt héten: többnyire 14, 16 fokig (ennél kicsit melegebb leginkább a Balaton környékén vagy a belvárosban lehet).

Kedd: Az ország nagyobb részén már több napsütést élvezhetünk, délen és keleten 25, 28 fokos maximumok várhatók,  s itt csak legfeljebb elszórtan lehetnek záporok. Nyugaton és északon (például a főváros környékén) ugyanakkor több lesz a felhő, főként délután ott újabb csapadék is várható és csupán 21, 24 fok lesz a csúcshőmérséklet is. Főleg északkeleten élénkebb nyugati szél fog fújni. Északon és keleten még késő este is többfelé várható kisebb csapadék, főleg záporok. Hajnalban gyenge légmozgás mellett 15, 20 fokokat mérhetünk – megint az Alföldön és a jól átmelegedett Balatonnál lesz a melegebb, elszórtan várhatók kisebb záporok.

Szerda: A Dunántúl nagy részén, északon, északkeleten (így a főváros környékén is), ahová korábban megérkezik a hidegfront felhőzete, csapadékzónája, legfeljebb 18, 22 fokos maximumok lesznek, máshol délen és keleten még 23, 27 fokig (a Dél-Alföldön talán még ennél is tovább) melegszik az idő kora délutánra. Ahogy késő délutántól továbbhalad a front, az útját (Főlegb a Dunántúlon, északon és északkeleten) záporok, zivatarok, megélénkülő, délután néhol megerősödő északi-északnyugati szél kísérik és délen, keleten is lehűlés kísérik. Legkésőbb délkeleten esik vissza hőmérséklet, de a csapadékból ide (meg általában a déli országrészbe) már nem sok fog jutni. Éjszaka átmenetei szünet után nyugat felől ismét várhatók további záporok, zivatarok - s már nem csak a Dunántúlon és északon, de a déli határ mentén is. Hajnalban, mérséklődő északi-északnyugati szélben 13, 18 fokos minimumok várhatók.

Csütörtök: Leginkább még az ország délkeleti sarkában, no meg a Tiszántúlon melegszik, délután ott zömmel 24, 26 fokos maximum hőmérsékletek lesznek, de az ország túlnyomó felén, pláne a Dunántúlon és északon legfeljebb 20 fok körüli csúcsértékek várhatók, a Dunántúl nagy részén a 17, 18 fok lesz a jellemző. A kezdetben többfelé még élénk északi-északnyugati szél estére folyamatosan mérséklődik. A Dunántúlon, a középső országrészben és északon többfelé várható kisebb-nagyobb zápor, ritkán zivatar sőt csendes eső is (délkeleten viszont megint szinte semmi). Éjszaka átmeneti csapadékszünet következik, ám kora reggeltől előbb délnyugaton, majd délen fog esni. Hajnalban igen visszafogott, 13, 18 fokos minimumok várhatók.

Péntek: Július utolsó napján déltől, kora délutántól már mindenhol napos idő, kissé erősödő felmelegedés 21 és 26 fok között szóródó maximumok várnak ránk. Kora délutánig délen, a Duna-Tisza-közén és részben a Tiszántúlon még sokfelé eshet - itt lesz a hűvösebb is. Délelőtt többnyire mérsékelt, délután jóval élénkebb északnyugati szél fog fújni. Hajnalban derült időben, többnyire gyenge légmozgás mellett viszonylag mélyre süllyed a hőmérséklet: 10, 16 foknál nem lesz több a minimum.

Szombat: Augusztus első napján meleg nyári idő, sok napsütés, országosan többnyire 25, 30 fokos maximumok várnak ránk (keleten, délkeleten helyenként talán kicsit több is) – élénk keleties szél fog fújni.Csapadék este sem várható,  hajnalban 14, 19 fokos minimumokra számíthatunk, hajnalban, kora reggel nyugaton, délnyugaton, majd északon már ismét záporok következnek.

Vasárnap: Nyugat felől mind többfelé várható zápor, zivatar. A csapadékmező legkésőbb az ország keleti harmadát éri el: itt délutánra, a kifejezetten intenzív napsütés hatására többnyire 28, 32 fokig melegszik (majd késő délután, kora este esik vissza a hőmérséklet az ide is megérkező záporok hatására). A hűvösebb Dunántúlon és északon ugyanakkor több lesz a felhő és kezdetben errefelé várható a záporok, zivatarok zöme is - itt nem is lesz több 24, 27 foknál. A szél többnyire a zivatarok környezetében támad fel. Este és éjjel a középső és a keleti országrészben további záporok, zivatarok várhatók.

Figyelmébe ajánljuk