Zavartalan tavaszi napsütés – időjárás a héten

Folytatódik a száraz idő, a hét közepén is csak átmenetileg torpan meg a melegedés.

A múlt hétvége néhány fokos csökkenést hozott a napi hőmérsékletekben, hétfőre virradóan pedig visszatértek a fagyok is. Egy még mindig visszafogott hőmérsékletű hétfőt (pláne, a csípősen hideg kedd reggelt) követően szerdáig napról napra emelkednek a hőmérsékletek, s közben felhők is csak mutatóban akadnak az égen.

A hőmérséklet monoton emelkedése egy a szerda estére befutó száraz, legfeljebb enyhe felhőzetnövekedést és az északnyugati irányú légmozgás megélénkülését hozó hidegfront nyomán megtorpan – de ettől még nem romlik el az idő, legfeljebb jobban hasonlítanak majd a hőmérsékletek a március végén megszokott értékekhez. Április első hétvégéje felé közeledve megint kissé melegebb lesz, s közben marad a zömmel száraz idő. A viszonylag kevés havat (vagy esőt) hozó, hideg telet követően az ország több részén (például a Dunántúl déli és nyugati felén) mutatkozik már némi csapadékdeficit. E tény paradox módon együtt járhat a sok helyen még mindig hatalmas területeket borító belvízzel (ami persze újabb jele annak, hogy még mindig nem tudunk gazdálkodni a vízzel, és jobban kiválasztani a művelésre alkalmasabb területeket.)

false

Száraz, lassan melegedő idő

Hétfő: Zömmel kevés felhő lesz felettünk, a derült időben 12, 15 fokig emelkedik a hőmérséklet. Mérsékelt északnyugati-északi szél fog fújni. Éjszaka is nyugodt, csendes, felhőtlen, gyengén szeles időnk lesz, –1, +4 fokos, viszonylag alacsony maximumokkal, többfelé talaj menti faggyal.

Kedd: A zömmel napos, csupán gyengén felhős időben emelkedik a nappali hőmérséklet: immár 15, 19 fokos maximumok ígérkeznek. Ehhez még mérsékelt, de északon-északkeleten kissé élénk nyugati szél is társul. Éjszaka derült, szélcsendes időben 2, 7 fokig süllyednek a hőmérsékletek, most már nem várható fagy sem.

Szerda: Továbbra is napos, gyengén felhős időben délután 17, 21 fokos maximumok várhatók. Főleg délután, északon-északkeleten élénkülhet meg az északnyugati-nyugati szél.  Éjszaka kissé szeles, változóan felhős, de csapadékmentes időben csupán 5, 10 fokig csökken a hőmérséklet. Élénk északnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: A korábbi napoknál több felhő lesz felettünk, azért a gomolyok közül néha kisüt a nap is (esőre, záporokra viszont csak elszórtan, főleg keleten számíthatunk). Napközben többfelé élénk északias szél fog fújni, délutánra 15, 18 fokig emelkedik a hőmérséklet. Éjszakára sokat mérséklődik a légmozgás, hajnalra 3, 8 fokig hűlünk, a Dunántúlon lesz viszonylag kevésbé hűvös, északkeleten lehet csípősebb a reggel.

Péntek: Gyengén felhős, zömmel azért napos időben délután 16, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet: délnyugaton lesz a melegebb, északkeleten egy árnyalattal hűvösebb. Legfeljebb északnyugaton élénkül meg a déli szél.  Éjszaka sem várható csapadék, hajnalig többnyire gyenge, de északnyugaton mérsékelt délies szélben 4, 9 fokig hűlünk.

Szombat: Derült időben emelkednek a napi maximumok is, ezen a napon már ismét 17, 22 fokokat mérhetünk. Többfelé (de főleg északnyugaton és a középső országrészben) megélénkül a délkeleti szél. Éjszaka sem lesz hideg: mérsékelt vagy gyenge délkeleti szélben mindössze 4, 9 fokig süllyed a hőmérséklet.

Vasárnap: Nyugaton egy árnyalattal felhősebb, keleten zömmel napos időben már 19, 23 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb északon és délkeleten, itt is csak néha élénkül meg a délkeleti szél. Délután a Dunántúl északnyugati csücskében kis eséllyel kialakulhatnak gyenge záporok, de többnyire sehol sem várható csapadék. Éjszaka sem fog még esni, hajnalig gyenge légmozgás mellett  5, 10 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk