573 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt újabb 111 beteg

  • narancs.hu
  • 2021. január 19.

Katasztrófa

1643-an már a második oltásukat is megkapták.  

573 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon -, ezzel 353 276 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 111 beteg. Az elhunytak száma 11 520 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 231 915 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 841 főre csökkent.

4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen.

A szennyvízben mért koronavírus-koncentráció többnyire stagnál - emelkedő tendenciát Győrben, Pécsett és Szombathelyen mértek, csökkenőt pedig Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben. Az új koronavírus koncentrációja Debrecenben, Győrben, Salgótarjánban, Szegeden, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) már alacsony, Pécsen azonban az átlagosnál magasabb. 

Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második oltását is megkapta.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

A következő vakcinaszállítmány az oldal közlése szerint szerdán várható, és azt is hozzáteszik, hogy a Pfizer az eddiginél kevesebb oltóanyagot szállít - a közlemény szerint a szerdán várható szállítmány 35 685 fő oltását teszi lehetővé.

A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. A közlemény szerint a miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. 

 

Figyelmébe ajánljuk