578 új fertőzöttet azonosítottak, 78 beteg meghalt

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Katasztrófa

A héten oltani kezdik az időseket, elvileg Moderna és Pfizer jut nekik. 

578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Elhunyt 78 beteg, így az elhunytak száma 12 656 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 268 803 fő, az aktív fertőzöttek száma 87 829 főre csökkent.

3729 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 272-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 243 036 fő kapott oltást, közülük 68 526 fő már a második oltását is megkapta.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével. Ezen a héten a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a közlés szerint a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban. 

A honlapon olvasható tájékoztatás szerint vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb, mint 11 ezer adag érkezett a Modernától, ezért át kell szervezni az oltásokat, és a héten ennyivel kevesebb idős ember kaphatja meg az oltást.

Azt is közölték, hogy ma Pfizervakcina-szállítmány várható, ebből is elsősorban a regisztrált legidősebbek oltása fog történni a kórházi oltópontokon.

A kormányzati honlapon olvasható tájékoztatás szerint az előző hetek csökkenése után a 4. héten országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy Debrecenben és Nyíregyházán növekvő, míg Győrben, Pécsett és Szombathelyen csökkenő tendenciát mértek a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten Nyíregyházán és Szekszárdon mérsékelt, míg a többi vizsgált városban alacsony a szennyvízben mért koncentráció. 

Figyelmébe ajánljuk