Hároméves gyereket is kezeltek már a Heim Pálban a koronavírus szövődményei miatt

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Katasztrófa

Súlyos következményei lehetnek gyerekeknél a fertőzésnél, oda kell figyelni a tünetekre. 

Már több mint 40, a koronavírus-fertőzés szövődményeitől szenvedő gyereket kezeltek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben, 60 százalékuk intenzív ellátást is igényelt - írja a hvg.hu, amely hozzáteszi, az országosan érintett gyerekek száma ennél magasabb, mert néhány gyermeket az egyetemi klinikák láttak el.

A gyermekkori koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladásból (rövidítve MIS-C) az Egyesült Államok járványügyi hivatala idén januárig 1659 esetet regisztrált, 26-an pedig elhunytak a betegek közül, akik átlagéletkora 8 év volt.

A lapnak Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa azt mondta, ez számukra is ismeretlen betegség volt, a többszervi gyulladás pedig alattomos lehet, mert általában a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy nem. 

A szülők ezért sokszor napokig egyszerű vírusra, esetleg mandulagyulladásra gondolnak, és nem jut eszükbe, hogy komolyabb betegség állhat a háttérben. A fő tünet ugyanis a több mint 3 napig tartó, sokszor 39 fokos láz, ezt követik a különböző szervi problémák: hasfájás, esetleg puffadt, telt has, hányás és hasmenés, bőrkiütések, nem gennyes kötőhártyagyulladás, eltérések a szájnyálkahártyán, mandulagyulladás, valamint előfordulhat kéz- és lábfej ödéma is.

Szabó László elmondása szerint ahhoz, hogy egy gyermeket többszervi gyulladással diagnosztizáljanak, ezek közül legalább kettőnek kell megjelennie, de ezek miatt már mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen súlyosabb esetekben a gyulladás a gyerek szívét és a keringését is érinti, így alacsony vérnyomásos rosszullét, keringési zavar, szívelégtelenség vagy szívizomgyulladás is kialakulhat.

A gyerekeknél immunglobulint, szteroidot, aszpirint és számos úgynevezett tüneti kezelést alkalmaznak. Súlyos állapotban életet veszélyeztető állapot is kialakulhat, ITO kezelés, lélegeztetés, keringés támogatás szükséges, szükség esetén a súlyosan érintett szerv miatt műtüdő (ECMO), vesepótló (CRRT) vagy akár műszív kezelésre is szükség lehet.

Magyarországon eddig szerencsére minden eset jól végződött, de az érintett gyerekeknek még így is sokáig együtt kell élniük a betegség következményeivel, az orvos elmondása szerint sokuknál diagnosztizálnak szívizom-eltéréseket, gyulladást, az ultrahang is sokszor mutat eltéréseket a különböző szervekben, a teljes gyógyulás pedig általában 1-2 hónapig is eltarthat. 

A betegség kezdetekben elsősorban a serdülőket, 10-16 éveseket érintette, a nemzetközi szakirodalomban is így írták le az első eseteket, de már a Heim Pálban is kezeltek hároméves gyereket MIS-C betegséggel. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?