A Broadway-évadnak és az idei NHL-szezonnak is kampec

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Katasztrófa

Tengeren innen és túl mindenki szív a koronavírus miatt.

A tengerentúlon is drasztikus lépésekre kényszerülnek az egyre inkább elharapódzó koronavírus megfékezése érdekében. Ahogy azt mi is megírtuk, az NBA szezonját még amerikai idő szerint szerda este felfüggesztették - az MTI híradása szerint pedig az NHL is erre a sorsa jutott.

A bajnokság első embere, Gary Bettman csütörtök kora délután tárgyalt a vezető testület tagjaival, és úgy határoztak, hogy időlegesen nem rendeznek mérkőzéseket. "Azután, hogy tegnap egy NBA-játékos koronavírus-tesztje pozitív lett, és tudva, hogy a két liga csapatai több csarnokon, öltözőn osztoznak, valószínűsíthető, hogy hamarosan az NHL közösségéből is lesz fertőzött. Ezért nem lenne bölcs dolog, ha további mérkőzéseket rendeznénk" - mondta Bettman. "A célunk, hogy a lehető leghamarabb, amikor erre megfelelő lesz az idő, folytassuk a bajnokságot" - szögezte le.

A Stanley Kupáért 1893 óta mérkőznek meg a csapatok, és azóta mindössze két olyan év volt, amikor nem osztották ki a bajnoknak járó trófeát: 1919-ben a spanyolnátha-járvány miatt állt le a bajnokság, 2005-ben pedig a teljes a szezon elmaradt a játékosok és a liga közötti kollektív szerződés hiánya miatt.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó pedig azt jelentette be, hogy a fertőzés terjedésének megállítása érdekében betiltanak minden 500 fő feletti rendezvényt - ez alól egyelőre kivételt képeznek az iskolák, kórházak, idősotthonok és a tömegközlekedés. A Broadway League szerint ez az épp beindulni készülő Broadway-szezonnak is betehet - április 12-ig ugyanis egészen biztosan elmaradnak az előadások.

Bill de Blasio New York-i polgármester ma reggel még arról beszélt, hogy nem szeretné, ha a színházak sötétbe borulnának. Ma azonban a metropolisz egy sor ikonikus kulturális intézménye mondta le programjait és jelentette be, hogy egy időre bezárnak: a Metropolitan Opera, a Metropolitan Múzeum és a Carnegie Hall is így tett, ezek után pedig várható volt, hogy a Broadway-színpadok következnek.

A zárlat a lehető legrosszabbkor következett be: számos színház a Tony-díjra készülve épp a következő hetekben mutatta volna be darabjait. A rendelet csak a színházi világban több mint 100 millió dolláros veszteséget hozhat.

Figyelmébe ajánljuk