A Covid-kórházakban az ágyak ötödét fel kell szabadítani a koronavírusos betegek számára

  • narancs.hu
  • 2021. november 12.

Katasztrófa

Az utasításról a Kórházszövetség elnöke beszélt.

 Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke az Inforádiónak beszél arról, hogy megyénként a Covid-ellátást biztosító kórházak ágyszámának összesen 20 százalékát kell felszabadítani, ha ezen felül belefér, az intézmények továbbra is elvégezhetik a halasztható műtéteket. A fenntartott 20 százalék 10 százalékának Covid-intenzív ágyaknak kell lenniük.

 Ficzere arról beszélt, hogy eddig is párhuzamosan zajlott az elektív ellátás, és bár a covidos és a nem covidos betegek egyszerre történő ellátása nehéz feladat, „de meg fogjuk oldani”. Hozzátette, hogy egyelőre az elektív műtétek elhalasztását lehetőségként kell értelmezni, ha belefér a covid ellátás mellett, akkor elvégezhetőek, ám "ha Covid támad, akkor nekünk ismét változtatni kell a napi rutinfeladatunkon”.

„Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók. Később meglátjuk, hogy a műtők száma, az intenzív osztályok ágyszáma, illetve a normál aktív ágyak száma mit tesz lehetővé” – mondta a Kórházszövetség elnöke.

Kiemelte, hogy természetesen célok között továbbra is az szerepel, hogy daganatos betegek, illetve a sürgősségi ellátást igénylő betegek ne maradjanak ellátatlanul.

Ficzere Andrea azt is elmondta: erősödik a kórházakra nehezedő nyomás, és elsősorban az oltatlan Covid-betegek állapota fordul rosszabbra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk