A győri kórházban már szerdán több beteg volt, mint amilyen kapacitással a főigazgató eddig számolt

  • narancs.hu
  • 2021. március 19.

Katasztrófa

A kórházigazgató hétfőn azt mondta, 360-an covidos beteget tudnak ellátni, szerdán már 371 főt kellett kezelni.

Jávor László, a győri kórház igazgatója hétfőn még azt mondta Orbán Viktornak egy videokonferencián, hogy legfeljebb 360 embert tudnak ellátni a rendelkezésre álló személyzettel, a szerdai adatok szerint már 371 covidos beteg feküdt a kórházban - írja a 444.hu.  Jávor az adatokat az önkormányzati lappal közölte egy pénteken megjelent iterjúban, ebben elmondta azt is, hogy a betegek közül 60-an szorultak intenzív terápiára.

A lap által készített interjúban Jávor elmondja, hogy óriási a nyomás: "A második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés. Ráadásul az oltások egy részét is a mi orvosaink adják be. Az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést. Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében.”

Jávor az interjúban arról is beszélt, hogy a környékbeli intézmények közül már a mosonmagyaróvári kórház is megtelt, olyannyira, hogy a győri kórháznak kellett átvenni az ottani gyermekgyógyászati, szülészeti, majd pár nap múlva a sebészeti és a traumatológiai osztályos betegek ellátását is. Kedden hat covidos beteget pedig már Győrből iránítottak át Sopronba. Igyekeznek tehát a betegeket más, még nem telített környékbeli intézmények közt elosztani, Csornán például korábban nem fogadtak covidos betegeket, most az egyik belgyógyászat 46 ágyas Covid-osztály lett. 

Jávor utalt arra, hogy az ilyen típusú megyei kórházi együttműködés a továbbiakban is sokat segítene, és lát is erre irányuló szándékot is az egészségügy országos vezetőitől. "A Zala megyei kórháznak például csak 17 százalékos a CovA Zala megyei kórháznak például csak 17 százalékos a Covid-telítettsége. Előbb-utóbb elkerülhetetlennek látom, hogy oda – vagy más alacsonyabb Covid-telítettségű környező megyékbe – tudjuk irányítani a betegeket azokból az intézményekből, amelyek már nem képesek több embert fogadni. Az is megoldás lehetne, ha ideiglenesen onnan hoznának át szakembereket a teljesen telített kórházakba" - tette hozzá.

 

 

Figyelmébe ajánljuk