A magyar koronavírusos betegek negyede kórházban kapta el a vírust

  • narancs.hu
  • 2020. július 16.

Katasztrófa

Az elhunytaknak mintegy fele is kórházi fertőzésként kapa el a vírust.

A koronavírus-járvány idején Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be – írja az Index Müller Cecília országos tisztifőorvos levele alapján, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott a lap rendelkezésére.

Müller kedden ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy "a járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el".

A nozokomiális a kórházi ellátás során szerzett fertőzésekre utal, és mivel július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, gyakorlatilag minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt. A koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második elhunyt fertőződött meg egészségügyi intézményben.

Müller Cecília arról is írt, hogy korábbi tájékoztatásához képest két hónap alatt is nőtt azon budapestiek száma, akik kórházban lettek koronavírusosak, a fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik.

Müller Cecília főpolgármesternek adott válaszából egyébként az is kiderül, hogy 2020. július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti, és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket. Az országos összesítés értelmében 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.

Figyelmébe ajánljuk