A német egészségügyi miniszter kötelezővé tenné az oltást

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 8.

Katasztrófa

 "Naivitás abban hinni, hogy az omikronnal véget ér a világjárvány" – állítja Karl Lauterbach.

Az új típusú koronavírus okozta betegség elleni védőoltás kötelezővé tétele mellett érvel a Die Welt am Sonntag vasárnap megjelenő német napilapnak adott interjúban Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

 "El kell fogadnunk, hogy a kötelező oltás sem fog mindenkit elérni, de meggyőződésem, hogy sok oltatlannak be lehetne adni a védőoltást, ha meghoznánk ezt a döntést" – fogalmazott a szociáldemokrata politikus.

A miniszter abban bízik, hogy a kötelező oltással a lakosságot védetté lehet tenni. "Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy van egy csalókán jó nyár, aztán ősszel jönnek az új variánsok meglepetései úgy, hogy sokan nem védettek ellenük, mert akkor kezdődik minden elölről"– magyarázta Lauterbach.

Karl Lauterbach szerint hiába okoz enyhébb tüneteket az omikron variáns, gyorsabban terjed, és korántsem jelenti azt, hogy ha valaki elkapja, akkor védett lesz a következő mutációval szemben.

"Naivitás abban hinni, hogy az omikronnal véget ér a világjárvány" - hangoztatta a miniszter.

Németországban egyelőre egyetlen társadalmi csoport számára sem kötelező a védőoltás. A parlament várhatóan még januárban vitát tart erről, de azonnali döntés nem várható.

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetése pénteken úgy döntött, hogy enyhítik a karanténelőírásokat, de szigorítják a szolgálatatások igénybevételének feltételeit. Sabine Dittmar egészségügyi államtitkár pedig arról beszélt egy szombati interjúban, hogy a kormány a közösségi immunitás elérése érdekében azt tűzte ki célul, hogy az emberek 95 százalékának meg kell kapni a védőoltást, különösen a veszélyeztetett csoportokban. Dittmar szerint a korábbi, 70 százalékos átoltottsági cél az új variánsok miatt már nem elegendő.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk