A parton, a vízben és a levegőből is keresik a verőcei hajóbalesetben eltűnt öt személy

  • narancs.hu
  • 2024. május 19.

Katasztrófa

A balesetben érintett Heidelberg nevű szállodahajó utasaival Komáromnál áll, a rendőrség mindenkit kihallgat.

A parton, a vízen és a vízben, valamint hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is keresik a szombat éjjel Verőcénél balesetet szenvedett hajó eltűnt utasait – közölte Dóka Imre, az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője vasárnap délben az MTI-vel.

Az eddigi adatok szerint a balesetben egy kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval; ketten meghaltak, három férfit és két nőt még keresnek.

A fővárosból, Pest vármegyéből (Vác, Szentendre, Szigetszentmiklós, Érd, valamint a FER tűzoltóság kishajója) és Bács-Kiskun vármegyéből (Baja), valamint

az OKF állományából a hivatásos katasztrófavédelem csaknem 90 emberrel és 31 technikai eszközzel vesz részt a keresésben.

A hivatásos egységek munkáját önkéntes tűzoltó-egyesületek és önkéntes mentőszervezetek támogatják. A Pest Vármegyei Kutató-mentő Szolgálat, Bács-Kiskun vármegyéből a Petőfi Mentőcsoport két búvára, a Leányfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Lupai Önkéntes Tűzoltó Egylet több tagja is részt vesz a kutatásban – ismertette a szóvivő.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóhajója vasárnap kora reggel a Megyeri híd közelében megtalálta a vízen úszó roncsot, amelyet az újpesti kikötőbe vontatott. A jármű maradványait a rendőrség és a közlekedési hatóság vizsgálja – közölte Dóka Imre.

A kutatás-mentés során eddig két áldozatot emeltek ki a vízből. A katasztrófavédelem a Dunán vasárnap délelőtt 12 kishajóval és 3 drónnal keresi az eltűnteket. A mentőegységek váltásokban folyamatosan dolgoznak.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közben azt közölte, hogy fej- és kulcscsontsérülést szenvedett az a férfi, aki kijutott a partra a Verőcénél szombat éjjel történt hajóbaleset után. Helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

A rendőrség elsődleges tájékoztatása szerint Verőcétől délre a Duna-parton egy férfi, majd órákkal később a Megyeri hídnál egy női holttestet, továbbá egy sérült kis géphajót találtak. A rendőrök megállapították, hogy az érintett időszakban a térségben egy szállodahajó tartózkodott, amelyet Komáromnál megállítottak, és kiderült, hogy az oldala sérült.

Jelenleg a rendőrség a szállodahajón és a géphajón is szemlét tart.

A Telex helyszíni tudósítása szerint Komáromnál áll a balesetben érintett, svájci bejegyzésű, kétszintes szállodahajó, amelyen jelenleg rendőrségi helyszínelés zajlik. A Heidelberg nevű hajón jelenleg is mintegy 110 utas van a komáromi kikötőben, a rendőrség mindenkit kihallgat – tudta meg a lap. Értesülések szerint a kihallgatás estig eltarthat, az utasok addig a hajót sem hagyhatják el.

A Heidelberg orrán a partról is látható balesetből származó sérülés, a rendőrök a hajó folyó felőli oldalát is hosszabban vizsgálták.

A Budapestről Passauba tartó Heidelbergen egy 25 fős turistacsoport is volt, amelyikért busz is érkezett, hogy a tervezett Pozsonyi helyszín helyett innen vigyék őket tovább, ám a rendőrség a kihallgatás végéig ehhez nem járult hozzá.

Mint a lap a helyszínen megtudta, a Heidelberg kapitánya egy szlovákiai magyar férfi, aki 35 éves tapasztalattal rendelkezik a Dunán, a Budapest-Passau közötti utat is már több tucatszor végigjárta, és már csak egy éve lenne a nyugdíjazásig. A kihallgatások végéig sem a kapitány, sem az utasok nem léphetnek kapcsolatba a külvilággal.

A helyszínen lévőket az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy a kisebb hajó hogyan kerülhetett egyáltalán este 10 után, a Duna közepére, abba a sávba, amit a szállodahajóknak és egyéb nagy járműveknek kijelöltek.

A szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy a hajó ütközött egy másikkal, a baleset után még két órát vezette a hajót, majd éjfélkor leváltották és elment aludni.

Csak ébredés után tudta meg, hogy a hajó korábban balesetet szenvedett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap délután közölt képeket a tragédiáról. A fotókon jól látni, hogy a szállodahajó sérülései elenyészőek, miközben a vízből kiemelt motorcsónakos kishajó kettészakadt.

A BRFK az ügyben a vízi közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.