A rossz körülmények miatt nagyon sok orvos fertőződik meg Olaszországban
Emergenza_Covid19_Ospedale_di_Padova.jpg

A rossz körülmények miatt nagyon sok orvos fertőződik meg Olaszországban

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2020. március 19.

Katasztrófa

A koronavírus Olaszországban már több áldozatot szedett, mint Kínában. Lombardiában két hét lezárás sem állította meg a vírus terjedését. „Mindezt meg lehetett volna előzni, ha a hatóságok a kezdetektől fogva hallgatnak ránk.“

Egyre több orvos és egészségügyi dolgozó esik áldozatul a koronavírusnak Olaszországban. Mintegy 2500 orvos fertőződött meg, közülük legalább 14 halt bele a fertőzésbe (az összes áldozat 8 százaléka), ők mind férfiak voltak. Ez egybe vág a tegnapi hírekkel, mi szerint férfiakra sokkal veszélyesebb a vírus, mint nőkre.

További 118 ápoló és mentős halt már meg. Köztük a 47 éves mentős, Diego Bianco valamint az 57 éves Marcello Natali orovos. Egyikük sem tartozott a leginkább veszélyeztetett korcsoportba, és alapbetegségük sem volt a fertőzés előtt. Natali egyik utolsó interjújában épp arról beszélt, hogy gumikesztyű nélkül kellett dolgoznia a kórházban, mert a védőfelszerelés elfogyott.

A sok egészségügyi dolgozó halálának okát a rossz munkakörülményekben látja Filippo Anelli is. Az olasz orvosok szövetségének elnöke szerint „nem engedhetjük meg, hogy orvosaink és egészségügyi dolgozóink puszta kézzel vegyék fel a harcot a vírus ellen. Ez egy egyenlőtlen küzdelem, ami árt nekünk, az állampolgároknak és az egész országnak“. Filippo szerint az orvosok mérgesek és elkeseredettek látva ezeket a szörnyű hírieket. „A fertőzés gyors terjedése az orvosokat is megrémíti. Pedig mindezt meg lehetett volna előzni, ha a hatóságok a kezdetektől fogva hallgatnak ránk. Február óta írtunk leveleket, adtunk be kérvényeket arra kérve a hatóságokat, hogy biztosítsák az orvosok biztonságos munkavégzését, és hogy az orvosok ne adhassák tovább a fertőzést a leginkább veszélyeztetett állampolgároknak: az időseknek és a krónikus betegeknek. Magunkra hagytak minket, és nem vesznek minket figyelembe“, tette hozzá az Olasz Orvosok, Sebészek és Fogorvosok Szövetségének elnöke.

A koronavírus olaszországi áldozatainak száma meghaladta a Kínában elhunytakét. Kínában eddig 3245 áldozatot regisztráltak, Olaszországban viszont 3405 halott van.

Az elmúlt 24 órában  427-en haltak meg, valamivel kevesebben, mint egy nappal korábban, amikor 475 volt az áldozatok száma.

Összesen 33190 fertőzöttet tartanak nyilván jelenleg, közülük mintegy 2500-an szorulnak intenzív ellátásra (ez a betegek 8 százaléka) az elmúlt egy napban 4480-an kapták el a fertőzést. Összesen már 41035 ember kapta el a vírust. Ebben a számban benne vannak az elhunytak és a meggyógyultak is: tegnap óta 4440-en gyógyultak fel. Gyerekekre továbbra sem tűnik nagyon veszélyesnek a vírus, 300 fertőzöttről tudni, de egyik eset sem súlyos.

Továbbra sem tudnak mit kezdeni a vírus terjedésével Lombardiában. Csak az északi tartományban 19884 pozitív eset van, 2171-el több, mint tegnap, ez jelentős emelkedés. 7387 gyógyult betegünk van, ez a szám viszont lassan emelkedik, csak 182-vel több mint tegnap. Intenzív kezelésre 1006 fő szorul ez 82 fővel több, mint egy nappal korábban a halálos áldozatok száma pedig 2168, tegnap óta 209-en haltak meg. Giulio Gallera, Lombardia jóléti tanácsosa azt mondta arra számított, mostanra már javulni fog a helyzet, de nem így történt. „Eltelt két hét [a tartomány lezárása óta], és arra számítottunk, ez elegendő lesz, de még kilométerekre vagyunk a céltól. Össze kell szorítani a fogunkat, de meg tudjuk csinálni. Mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, vasárnap meglátjuk az eredményeket. Maradjatok távol a családtagjaitoktól is“ üzente az olaszoknak Gallera.

Nyugtassa magát Naranccsal a keserű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk