Egészséges fiataloknál akár stroke-ot is okozhat a koronavírus

  • narancs.hu
  • 2020. április 27.

Katasztrófa

Azokra a betegekre figyeltek fel, akiknek nem volt alapbetegésük, és tünetük is alig.

Amerikai orvosok egy csoportja figyelt fel arra a jelenségre, hogy a fiatalabb, 30-40 éves korosztályban a koronavírussal fertőzött, alapbetegség nélküli betegeknél megnőtt a stroke-ok száma. Sok esetben csak utóbb derült ki, hogy a személy koronavírus-fertőzött volt, ugyanis nem vagy csak alig mutatta a tüneteket - írta szombaton a Washington Post.

Thomas Oxley, a manhattani Mount Sinai Beth Israel Hospital neurológusa szerint összefüggés lehet a koronavírus és a stroke-ok megnövekedett száma között, a stroke-t kapott koronavírus-fertőzöttek átlagéletkora ráadásul 15 évvel alacsonyabb, mint a stroke átlagos veszélyeztetettségi életkora.

A jelenségre több kórházban is felfigyeltek, a koronavírus által fertőzött fiatal és középkorú stroke-t kapott betegek száma ugyan alacsony, de így is számottevő, és egy újabb kihívást jelent a betegséget megérteni próbáló orvosoknak. A fiatal betegeknél fellépő stroke az orvosok szerint újabb jele annak, hogy a koronavírus nemcsak a tüdőt, hanem a szervezet más rendszereit is támadja.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a stroke súlyossága nagyon különböző lehet: súlyos esetben marandó egészségkárosodást vagy halált is okozhat, de ha időben kezelik, akkor jó esély van a gyógyulásra is. Ehhez az szükséges, hogy időben ismerjék fel a tüneteket (beszédzavar, féloldali zsibbadás, arc vagy nyelv félrehúzódása, zavartság, látótérkiesés), azonnal jelezzék szakembernek, a beteget pedig szállítsák kórházba.

Neked ajánljuk